Létrehozva: 2022.09.14.
Módosítva: 2022.09.14.

Piszkos alkut kötöttek Gyurcsányék Újpesten?

Újpest momentumos polgármestere 2024-ben nem indul újra, utódjául azonban egy DK-s képviselőt jelölt ki párttársai helyett.

Szerző Ripost

Áll a bál az újpesti önkormányzat vezetőségében. Déri Tibor bejelentette: nem kíván ismét indulni a polgármesteri székért, utódjául azonban nem egy momentumos képviselőt, hanem a DK-s Trippon Norbertet jelölte ki. Válaszul a Momentum felfüggesztette Dérit, a Gyurcsány-párt pedig hamarosan újabb baloldali kerületben veheti át a kormányrudat.

Déri Tibor múlt pénteken jelentette be hivatalosan, hogy 2024-ben nem kíván újraindulni az újpesti polgármesteri székért. Döntését személyes okokkal indokolta: azt szeretné, ha családja „többet kapna belőle”. A Momentum válaszul azonnal felfüggesztette Déri párttagságát, „bizalmi válságra” hivatkozva.

Déri Tibor közelebb sodródott más pártokhoz, a Momentumtól pedig távolodott

– adott némi magyarázatot a párt a Telex kérdésére.

Déri Tibor (Fotó: Facebook)

A fővárosi Fidesz-frakció a Facebookon tette fel a kérdést, hogy vajon mi kényszerítette a momentumos polgármestert, hogy önként átadja helyét a DK-s Trippon Norbertnek, és vajon mik zajlottak a háttérben? "Gyurcsány módszereit ismerve a hazudozás, megtévesztés, zsarolás sem kizárható… Mindenesetre az egyértelműen látszik, hogy a túléléséért küzdő baloldali törpepártok sorra adják el magukat Gyurcsánynak, és ennek Budapest a legnagyobb kárvallottja” – írta a párt, hozzátéve, hogy úgy tűnik "folyamatosan kebelezi be a baloldali kerületeket a Gyurcsány-párt”.

 

Nagy István: A DK piszkos alkut köthetett a polgármesterrel

"Déri Tibor szorult helyzetében – amit csak magának köszönhet – piszkos alkut ajánlott a Demokratikus Koalíciónak és az újpesti baloldalnak. Persze lehet, hogy ez pont fordítva történt. Az ajánlat lényege az lehetett, hogy politikai védelemért cserébe a polgármesteri pozíciót átjátssza a DK-nak – írta Facebook-oldalán Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője.

A Metropol megkereste Nagy Istvánt, aki elmondta: jelenleg Déri Tibor több oldalról is szorításban van, és menekülni akar. Szerinte a baloldal ráébredt, hogy Déri alkalmatlan, és felelőtlen magatartásával százmilliós, rossz esetben milliárdos kárt okoz Újpestnek. Ezenkívül a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Fidesz egy bűncselekmény gyanúját felvető ügy miatt vizsgálóbizottság felállítását javasolta a polgármester tevékenysége kapcsán, és két ügyben is fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztek ellene.

"Déri Tibor amikor bekerült ide, fogalma nem volt arról, hogy hogy működik egy önkormányzat. Nem akarta és nem is tudta megtanulni, alig láttuk a városházán. Végül olyan dolgokat írt alá, amiket nem lehetett volna, van itt a magánokirat-hamisítástól kezdve a közokirat-hamisításig és a hűtlen kezelésig minden. Ezekről szólnak a fegyelmi eljárások” – mondta a Metropolnak a frakcióvezető. Nagy István szerint Déri a választásokig feltehetően „fizetett szabadságra megy”, ami azt jelenti, hogy megkapja a fizetését, de csak névlegesen lesz polgármester, Trippon Norbert pedig alpolgármesterből „álpolgármesterré” lép elő.

Trippon Norbert (Fotó: Facebook)

 

Gyurcsány Újpesten is a megszokott forgatókönyvet használja

A kerületek választás utáni DK-s kézbe kerülése nem egyedi eset a főváros történetében.

2020 februárjában – alig pár hónappal az önkormányzati választások után – Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester lépett át az MSZP-ből a DK-ba. Így a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP–DK arány az addigi 7:3-ról 5:6-ra módosult, amivel Gyurcsány Ferenc pártja Karácsony Gergely számára is megkerülhetetlen tényezővé vált a döntéshozataloknál. Úgy tűnik, hasonló forgatókönyv valósul meg most Újpesten is. Érdekesség, hogy maga Trippon Norbert is hasonló utat járt be: 2019 őszén még az MSZP színeiben lett képviselő Újpesten, majd az alakulóülésen többedmagával a DK-hoz igazolt.

 

A zuglói vezetésben is folyik a DK-s leszámolás

Eközben Zuglóban tovább folytatódik az MSZP és a DK harca. Pár hónapja már úgy tűnt, hogy végleg leszámolnak a régi szocialista elittel, és eltávolítják a főbb pozíciókból a korrupciós ügyekkel meggyanúsított volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba embereit. Ennek első lépése az volt, hogy májusban kirúgták a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját, Baracskai Gábort.

Ez a pozíció azért fontos, mivel a cégen nagyjából évi 3–5 milliárd forint folyik keresztül – ezen marakodik most az MSZP és a DK.

Júliusban Horváth Csaba MSZP-s polgármester megvétózta a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatói beosztására benyújtott pályázatok elbírálása során hozott testületi döntést, amit azzal indokolt, hogy a jelöltet a zuglói DK vezetője, Horváth Zsolt erőltette a posztra. A vétóját azonban meghekkelték: augusztus végén a DK, a Momentum, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Civil Zugló Egyesület voksaival a zuglói képviselő-testület megválasztotta Bernula Istvánt vezérigazgatónak. Róla azonban kiderült, hogy más cégben is van vezető tisztsége, amit a munkaszerződése tilt, ő azonban nem mondana le róla. Bernula sorsa a szeptember 15-i képviselő-testületi ülésen dőlhet el.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?