Létrehozva: 2022.09.10.
Módosítva: 2022.09.10.

Novák Katalin nagy bejelentése

Megkezdődhet az előkészítés.

Elkezdődhet a magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás - mondta el a Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Rómában a közmédiának.
Novák Katalin közölte, csütörtökön 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása.


 A köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozón hivatalos meghívólevelet adott át Ferenc pápának, egyúttal arra kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. 

A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése

 - tette hozzá.
Az államfő azt mondta, hogy a szentatya jövő tavasszal érkezhet Magyarországra.
    Novák Katalin a találkozó második témájára, az ukrajnai háborúra térve ismertette: Ferenc pápával megállapították, hogy "közös érdek" a mielőbbi béke.
    "Ferenc pápa a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen" - hangoztatta az államfő.
    Novák Katalin hangsúlyozta: a magyarok is a béke érdekében szólalnak fel és azt szeretnék, hogy mielőbb véget érjen az orosz-ukrán háború. Szavai szerint csütörtöki látogatása a béke iránti elköteleződésünket erősítette meg.
    A köztársasági elnök elmondta, hogy a pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról, a magyar családpolitikáról. Arról, hogy "mi Magyarországon mi mindent tettünk azért, hogy jó legyen gyereket vállalni, gyereket nevelni" - mondta, kiemelve, hogy ezt a szentatya is nagyra értékeli.
    Úgy folytatta, hogy hosszasan beszéltek Ferenc pápával a hagyományos családi értékek, a hagyományos családmodell megőrzése melletti kiállás fontosságáról, "főleg most, amikor oly sokan támadják ezeket a hagyományos értékeket".
    Novák Katalin azt mondta: büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, miközben az abortuszoké a felére csökkent.
    "Ferenc pápa is mindenkor kiáll a hagyományos családi értékek mellett" - fogalmazott Novák Katalin.
   

Az új államfő korábban családokért felelős tárca nélküli miniszter volt, és nevéhez számtalan - az Orbán-kormányok elvitathatatlan sikereként elkönyvelt - család támogatási rendszer kidolgozása és bevezetése fűződik. Úgy tűnik, hogy Novák Katalin nemcsak miniszterként, hanem köztársasági elnökként is megőrizte lendületét. Aktív államfőként kevesebb, mint négy hónap alatt 12 országban tett hivatalos látogatást, emellett - amint azt Facebook oldala is tanúsíthatja - számos belföldi látogatást tett és sok programon vett részt. A Ripost most a köztársasági elnök első külföldi útjait idézi fel.

Május 11. Lengyelország

Novák Katalin első hivatalos útja Varsóba vezetett. 

A baráti viszony túlmutat a személyes szimpátián, mivel Lengyelországnak olyan elnöke és kormánya van, akikkel közös értékeket vallunk és hirdetünk.

- írta Varsóba érkezése után az államfő. Lengyelországban ellátogatott a Názáreti Nővérek Általános Iskolájába is és 5 millió forintot adományozott az ott tanuló menekült ukrán gyermekek oktatására.

Fotó: Facebook

Barátként mentem, de szövetségesként jöttem haza Duda elnök úrtól

- írta ki a Facebookra összegzésként Novák Katalin.

Május 19. Erdély

A köztársasági elnök még csak 5 napja volt hivatalban, amikor háromnapos látogatást tett Erdélyben. Az útjára elkísérte Kovács Gergely, a gyulafehérvári katolikus érsek is. Az államfő Kolozsváron találkozott Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Gyulafehérváron is tiszteletét tette, majd még egy túrázás is belefért: megmászta az 1130 méter magas Székelykőt. 

Fotó: Facebook

A köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk és soha nem hagyjuk elvágni. Nem csak Bethlen Gábor és Erdély aranykora nem ereszt, mi sem eresztjük el egymást ezután sem.

- osztotta meg gondolatait követőivel határon túli útja során Novák Katalin.

Június 2. Berlin

Június elején már a német főváros felé vette az irányt az államfő. Kiemelte: 

Németország fontos szövetségese Magyarországnak. A jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelt jelentőséggel bír, hogy személyesen találkozzunk és beszéljünk egymással.

Fotó: Facebook

Tartalmasnak nevezte a köztársasági elnök a Berlinben töltött napot. Találkozott Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel, Bärbel Bas asszonnyal, a Bundestag elnökével, valamint kitüntetést adott át Wolfgang Schäuble úrnak, a Bundestag korábbi elnökének. 

Június 7. Prága

Elnökként ez volt Novák Katalin első olyan hivatalos útja, ahova a férje, István is elkísérte. Miloš Zeman köztársasági elnök meghívására érkeztek a cseh fővárosba. A hivatalos program zárásaként, Petr Fiala miniszterelnökkel is egyeztetett az államfő.

Forrás Facebook

Sokszor fejtörést okoz, milyen ajándékot vigyünk a vendéglátónak. Amikor megtudtam, hogy Zeman elnök úr szereti a halászlét, nem volt kérdés, hogy mit viszünk. Örömmel fogadta. Természetesen szegedi! 

- osztotta meg prágai élményét a köztársasági elnök. 

Június 10. Bukaresti Kilencek

a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök meghívására érkezett az ekkor még mindig nem egészen egy hónapja hivatalban lévő Novák Katalin. 

Fotó: Facebook

A B9-ek – azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária – közötti konzultációt hét éve Lengyelország és Románia kezdeményezte, hogy a NATO régiónkban lévő tagállamai egységes képviseletet kapjanak a szövetségben. Az államfői csúcs legfontosabb témája az volt, hogy közös válaszokat találjanak a szomszédban zajló háborús kihívásokra.

Június 19. Riga

A lett elnök meghívására érkezett Rigába, hogy a Három Tenger Csúcstalálkozón képviselje Magyarországot és a magyar érdekeket. Jelen volt még Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Észtország, Románia és Bulgária elnöke, Horvátország miniszterelnöke, a cseh Szenátus elnöke.  Természetesen a legfontosabb téma az ukrajnai háború volt itt is. 

Fotó: Facebook

A rigai csúcstalálkozón egyedüliként beszéltem a békéről. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető emberek ellen is vívják. Mi az igazság és az ártatlan áldozatok mellett vagyunk.

- nyilatkozta a csúcsot követően a magyar köztársasági elnök. 

Július 9. Brazília

Az első és eddig egyetlen Európán kívüli hivatalos útját kezdte meg Novák Katalin július 9-én. 

Fotó: Facebook

Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában.

- jelentette ki. Hozzátette: "Hazánk nemzetközi kapcsolatainak erősítését Közép-Európa után Latin-Amerikában folytatom. Brazíliába azért hívtak meg, mert hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat. Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk. Brazília a világ egyik legnagyobb országa, gazdasági erejét mutatja, hogy tagja a G20-nak, miközben Kínával, Oroszországgal, Indiával és Dél-Afrikával alkotja a BRICS-országokat, melyek a Föld népességének közel felét képviselve erősítették meg szövetségüket néhány hete. Brazíliavárosban Jair Bolsonaro elnökkel tárgyalok majd, de az első állomás Rio de Janeiro, ahol egy haditengerészeti központot látogatok meg, majd diákokkal és kint élő magyarokkal is találkozom. Sao Paulóban is együtt leszek a kint élő magyar közösséggel, majd a családok magyarországi támogatásáról és annak eredményeiről tartok előadást."

Július 14. Szlovénia

A tengerentúlról szinte azonnal Szlovéniába utazott az államfő, ahova Borut Pahor elnök meghívására érkezett. A hivatalos program során együtt futott Pahor elnökkel, majd hivatalos keretek között folytatták az egyeztetéseiket. Dr. Robert Golob új szlovén miniszterelnökkel tárgyalt, végül pedig ellátogatott a murvavidéki Lendvára is, ahova szerinte olyan megérkezni, mintha az ember hazamenne.

Fotó: Facebook

A barát barát marad, tisztségtől függetlenül. Magyarország régi barátjával, Janez Janšaval, Szlovénia korábbi miniszterelnökével és kedves feleségével, Urskaval is találkoztam.

- posztolta a Facebookon Novák Katalin. 

Augusztus 6. Fatima

Augusztus elején a világ minden kontinenséről érkező, a politika iránt érdeklődő keresztény fiataloknak tartott előadást Fatimában, a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának nyári egyetemén. Szó volt elhívásról, hitvallásról, és arról is, milyen nehéz egy ígéretes szakmai életút kezdetén a gyermekvállalás mellett dönteni.

Fotó: Facebook

Portugáliai útja során találkozott régi amerikai barátokkal is: Mick Mulvaney, Trump elnök kabinetfőnöke és Joe Grogan, korábbi elnöki tanácsadó társaságában töltött időt Fatimában. 

Augusztus 25. Vatikán

Személyes audiencián fogadott Ferenc pápa a Vatikánban. A négyszemközti, közel háromnegyed órás, jó hangulatú, spanyol nyelvű beszélgetésen több témát érintettünk. Hivatalosan is meghívtam a Szentatyát, hogy jövőre látogasson el újra hozzánk. Ő megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra jönni, így kezdetét veheti az út előkészítése. Az ukrajnai háború kapcsán közös célunk a mielőbbi béke. Ferenc pápa különösen érdeklődött a magyar családok támogatásáról. Meglepte, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságok száma, felére csökkent az abortuszoké. A Szentatya megköszönte, hogy kiállunk a hagyományos családok és az üldözött keresztények mellett. A beszélgetés végén férjemmel közösen pápai áldásban részesültünk. A személyes ajándékot örömmel fogadta, nagyra értékelte. Kérte, tolmácsoljam a magyar embereknek, hogy imádkozzanak érte.

Így foglalta össze vatikáni látogatását Novák Katalin. 

Fotó: Facebook

Szeptember 7. Bukarest

A hét közepén ismét Romániába látogatott Novák Katalin, aki Klaus Iohannis, Románia elnökének meghívását fogadta el. Utoljára 12 éve járt hivatalos látogatáson magyar államfő Bukarestben. 

Fotó: Facebook

Találkozásunk lehetőséget ad arra, hogy egymás szemébe nézve beszéljünk a nemzeteinket érintő legfontosabb kérdésekről

- fogalmazott a magyar államfő. Mint kiderült, Iohannis elnökkel megállapodtak, hogy a létező feszültségeket csökkenteni kívánják, nem pedig növelni. Az elnökön kívül Novák Katalin találkozott még a magyar közösség tagjaival, Nicolae Ciucã miniszterelnökkel, Alina Gorghiuval, a Szenátus és Marcel Ciolacuval, a Képviselőház elnökével és a kormány magyar tagjaival.

Szeptember 9. Szerbia

 

Úton Belgrádba, barátainkhoz. A magyar-szerb együttműködés minden korábbinál szorosabb napjainkban. A vajdasági magyarság Szerbiától támogatást és gondoskodást kap a helyben történő gyarapodáshoz, Magyarország a szerb uniós tagság elkötelezett támogatója

 

- jelezte a köztársasági elnök a hivatalos találkozások előtt.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Beszakadt a forint, kilőtt az olaj, menetel az arany és hatalmas mínuszban Európa Izrael iráni csapását követően

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen