Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK
Létrehozva: 2022.09.30.
Módosítva: 2022.09.30.

Helyszíni tudósítónk jelenti: ezt kérte a szlovákoktól Novák Katalin - videó

Novák Katalin pénteken látogatást tett a pozsonyi elnöki palotában, ahol a szlovák köztársasági elnök fogadta őt. A megbeszélésen szóba került az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók, a magyar kisebbség helyzete és a Brüsszel által visszatartott uniós pénzek ügye is.

 

Novák Katalin: A magyar kisebbség jogainak érvényesülése nekünk kiemelten fontos

Novák Katalin megkerülhetetlen kérdésnek nevezte a két országban élő kisebbségek helyzetét, amiről szót is váltott a szlovák államfővel. A most lezajlott szlovákiai népszámlálás szerint közel félmillió magyar él északi szomszédunknál.

Jó hangulatban telt a megbeszélés Zuzana Caputovával. Fotó: Bartos Gyula

Közel félmillió olyan magyar ember, akiknek a jogainak az érvényesülése nekünk, magyaroknak kiemelten fontos 

– húzta alá Novák Katalin. A köztársasági elnök hozzátette: a környező országok közül Szlovákia az, ahol a leginkább asszimilálódott a magyarság, és ezért arra kérte Zuzana Caputovát, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez az asszimiláció ne folyjon tovább, illetve hogy a magyarok megőrizhessék a magyarságukat Szlovákiában. Amiatt pedig örömét fejezte ki, hogy szlovák kollégája létrehozta a nemzetiségi kisebbségi tanácsadó testületet, amelynek két magyar nemzetiségű tagja is van. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy sokat tettünk az elmúlt évtizedben a hazánkban élő 35 ezres szlovák kisebbségért. 

- Annak külön örülök, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvvásárnak most Szlovákia díszvendége – mondta Novák Katalin.

Bár Magyarország és Szlovákia két szomszédos országként ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és közös a történelmünk is, és ezért elvárható lenne az, hogy sokat tudjunk egymásról. Szerintem még van mit javítanunk ezen a téren 

– tette hozzá az államfő.

Közös sajtótájékoztatót tartottak. Fotó: Bartos Gyula / Novák Katalin/facebook


 „Aggasztó látni, hogy nem a béke irányába teszünk lépéseket”

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a magyar köztársasági elnök kiemelte, hogy az két ország álláspontja sok mindenben azonos.

- Az álláspontunk az első perctől határozott: elítéljük Oroszország agresszív fellépését, elítéljük Ukrajna megtámadását, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – húzta alá Novák Katalin, kitérve arra, hogy egyformán fontos volt mindkét országnak a humanitárius segítségnyújtás. Magyarországon a 900 ezres számot is meghaladta már az ukrajnai háború elől menekülők száma.

Számukra kiemelt célkitűzés lenne a béketárgyalások elindítása, és a béke mielőbbi megteremtése. Ebben a vonatkozásban nem jó most a helyzet... Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a béke irányába tennénk lépéseket, és ezt igen aggasztó látni. Nem szeretnénk azt, hogy ez a háború, ez egy kiterjedt háború legyen, semmiképpen nem szeretnénk azt, hogy háborús konfliktusba keveredjenek a mi országaink is 

– mondta a magyar államfő.

Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban Novák Katalin azt javasolta az európai osrszágok számára, hogy olyan döntések mellett álljunk ki a jövőben is, amelyek a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák az orosz agresszornak, és egyébként nem lehetetlenítik el az európai emberek hétköznapjait. 

Novák Katalin találkozott Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel is.


 A visegrádi négyeknek számunkra nincs alternatívája

A Visegrádi Négyek együttműködésével kapcsolatban Novák Katalin elmondta: Zuzana Caputovával egyetértettek abban, hogy most különösen nagy szükség van a visegrádi együttműködésre:

Számunkra a visegrádi négyek együttműködésének nincs valódi alternatívája, ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy a közép-európai érdekeket a lehető leghatározottabban érvényesíthessük az Európai Unión belül.


 

Arra kérte Caputovát, hogy támogassa a magyar uniós források kifizetését

Zárógondolatként Novák Katalin arra kérte kollégáját, támogassa Magyarországot, hogy megkapjuk az országnak jogosan járó, ám egyelőre visszatartott uniós pénzeket.

Abban kértem is a megbeszéléseinken is elnök asszony támogatását, hogy a Magyarország számára jogosan kijáró európai uniós források megítélésekor legyenek támogatóak. Értékeljék azt, hogy Magyarország konstruktív tárgyalásokat folytatott, és Magyarország az Európai Bizottság által megfogalmazott kéréseket teljesítve igyekszik végre nyugvópontra hozni ezt a kérdést, és abban bízunk, hogy végre megkapjuk a Magyarországnak jogosan járó forrásokat 

– mondta a magyar köztársasági elnök.

 

Novák Katalin szólt a szlovák-magyar kettős állampolgárság ügyében is

 

A megbeszélésen szóba került egy kényesnek számító téma, a szlovák-magyar kettős állampolgárság kérdése is. Ennek kapcsán Novák Katalin kifejtette: mindenképp célkitűzés számunkra, hogy a határainkon túl élő magyarok is élvezhessék a kettős állampolgárság lehetőségét, ami egy pozitív dolog.

 Én úgy érzem, hogy senkitől nem vesz ez el, viszont hozzátesz a magyar kisebbségnek a mindennapjaihoz – mondta a magyar államfő. – Az, hogy Magyarország szomszédságában nem mindenhol van ez még így, ez sajnálatos. És Szlovákia is ezek közé az országok közé tartozik, ahol nem élvezhetik a kettős állampolgárság adta előnyöket a magyarok. Én megkértem a beszélgetésünk során elnök asszonyt, hogy lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kettős állampolgárság lehetősége megnyíljon a szlovákiai magyarság számára is 

- számolt be Novák Katalin, hozzátéve, hogy rendkívül fontos üzenet lenne, hogyha a kettejük elnöksége alatt érdemi elmozdulás történne ez ügyben.

Válaszában Zuzana Caputová elmondta: a kettős állampolgárság kérdése nagyon érzékeny kérdés a szlovák közvélemény egy részének, csakúgy, mint a magyar ingatlanvásárlások Szlovákia területén, vagy különböző szlovákiai magyar szervezetek magyarországi anyagi támogatása, azonban az ő nagyon érzékenyen áll hozzá a nemzeti kisebbségekhez, és útjai során ellátogatott pont azokba az országrészekbe, ahol a kisebbségek is élnek, és ahogy elhangzott, vannak magyar tanácsadói is. Hozzátette: a kettős állampolgárság kérdését „nem tartja teljesen megoldottnak”.

 

origo.hu

Hihetetlen botrány tört ki a magyar-skót meccs előtt

ripost.hu

A betegség mindent megváltoztatott, fontos döntést hozott Katalin hercegné

metropol.hu

Könnyekre cseréltük a nevetést: meghalt a 90-es évek legendás humoristája, gyászol az ország

magyarnemzet.hu

A német szövetségi kapitány beleállt az Eb-rendezés súlyos hiányosságába

metropol.hu

Érkezik a baba? Vajna Tímea nem akármit üzent a gyásztól összetört magyar műsorvezetőnek

vg.hu

Skócia–Magyarország: Csoboth Kevin volt a hős, Varga Barnabásért izgul a világ

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

mindmegette.hu

Kiderült, melyik lett az ország legjobb magyaros étterme

ripost.hu

Nagy a baj, hordágyon vitték le a magyar válogatott játékosát

ripost.hu

Te köztük vagy? Tombol a szerelem, de nem minden csillagjegy lesz szerencsés a nyáron

ripost.hu

Csendes gyilkos csapott le Kőbányán, itt vannak a részletek

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

"Láttam, hogy valami mozog" - Tömegsírra építkezett a szirmai család: Katát démon fogdosta

INSIDER

Több száz millió forintot értek ezek a különleges számok: kihúzták a Hatoslottó nyerőszámait

INSIDER

Megérkeztek az első a fotók a kondorosi tragédia helyszínéről – galéria

INSIDER

„Nem akarom itt hagyni a kisfiamat!” - Zsuzsanna az életéért küzd, hogy felnevelhesse a 10 éves Benettet