Létrehozva: 2022.09.30.

Így fogadták a hagyományok szerint Novák Katalint Pozsonyban - videó

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalint Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke a pozsonyi elnöki palotában ma délelőtt 11 órakor. A magyar államfőt a díszőrség tisztelgése után népviseletbe öltözött fiatalok kenyérrel és sóval köszöntötték. A magyar köztársasági elnököt a Metropol is elkísérte pozsonyi útjára.

Szerző Ripost

Ősi szláv szokás szerint a kenyér a gazdagság és a jólét szimbóluma, a só pedig a hagyomány szerint távol tartja a szellemeket. Szlovákiában az igazán fontos vendégeket máig kenyérrel és sóval köszöntik. Az ajándék elfogadása egy hosszú barátság kezdetét jelképezi. A magyar és a szlovák himnusz elhangzása után Novák Katalin írt az elnöki palota vendégkönyvébe, a két elnök asszony jókedvűen beszélgetve vonult fel az elnöki palota emeletére.

A köztársasági elnök ma Szlovákiában folytatja azt a körútját, amelynek során sorra találkozik a szomszédos országok vezetőivel. Pozsonyban négyszemközti megbeszélést folytat Zuzana Čaputová államfővel, és tárgyal Eduard Heger miniszterelnökkel is. Találkozik a Magyar Közösség Pártjának a képviselőivel, beszédet mond a Pozsonyi Magyar Szakkollégium évnyitó rendezvényén, és lerója tiszteletét a dévényi Szabadság Kapuja emlékműnél is.

Novák Katalin lendülete irigylésre méltó. Magyarország első női államfője hihetetlen energiával fogott neki feladata teljesítéséhez, a május 14-i beiktatása óta gyakorlatilag egy percet sem pihent. Összegyűjtöttük a háromgyermekes államfő-édesanya elmúlt bő egy hónapjának programjait, amelyek épp úgy bővelkednek diplomáciai sikerekben, mint felemelő és vidám pillanatokban.

Meghívta Ferenc pápát Magyarországra

A köztársasági elnök augusztus 25-én a Vatikánba utazott, ahol Ferenc pápával hosszasan beszéltek a hagyományos családi értékekről és a hagyományos családmodell melletti kiállás fontosságáról. A katolikus egyházfő méltatta a magyar családpolitikát, és arra bátorította Novák Katalint, hogy női államfőként amikor csak lehetősége van, álljon ki a békéért. A találkozón a köztársasági elnök a Szentatyának személyesen adta át azt a meghívólevelet, ami egy hosszabb látogatásra invitálja Magyarországra. Ferenc pápa elfogadta a meghívást, így jövő tavasszal Magyarországra várhatjuk Ferenc pápát.

 

12 év után új fejezetet nyitott a magyar-román kapcsolatokban

Az ősz első hete már Bukarestben érte a magyar államfőt, aki Klaus Johannis államfő meghívására érkezett Romániába. „Irány Bukarest!” - írta szeptember 7-én a Facebook-oldalán Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy a „szomszédságnak” most különösen működnie kell. Utoljára 12 éve járt hivatalosan magyar államfő a román fővárosban, így a látogatással Novák Katalin több mint egy évtized után új fejezetet nyitott a két ország kapcsolatában. A megbeszélést követően a magyar államfő Románia másik főméltóságával, Nicolae Ciuca miniszterelnökkel is találkozott.

 

Létrehozta a családbarát elnökök hálózatát

Szeptember 9-én jelentette be Novák Katalin családbarát elnökök hálózatának létrehozását az Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban. A magyar államfő elsőként a szerb vezetőt hívta meg a csatlakozásra. Vucic elmondta: a családtámogatási intézkedésekben gyakran Novák Katalin példáját követte, a népességcsökkenés megállítását célzó magyar intézkedések eddig eredményesnek mutatkoztak. Az elnök emellett köszönetet mondott a magyaroknak, hogy mivel Magyarország lehetővé tette, hogy Szerbia kedvező feltételek mellett használja a gáztározóit, így déli szomszédunk „nyugodtabb szívvel várhatja a telet”.

 

Együtt szurkolt a horvát államfővel a vízilabda EB-n

A magyar államfő másnap már horvát földön folytatta feszes programját. Splitben Zoran Milanović köztársasági elnökkel találkozott, majd együtt nézték meg a magyar-horvát vízilabda EB-döntőt. A szeptember 10-i mérkőzésen – ha egy hajszállal is – de a horvát csapat bizonyult jobbnak. A magyar válogatott játékosainak Novák Katalin adta át az ezüstérmeket.

 

Gond nélkül tartotta az edzéstempót a KFOR-katonákkal

Novák Katalin sűrű programjának következő állomása szeptember 13-án Koszovó volt. Vjosa Osmani elnökkel a két ország kapcsolatán és a Nyugat-Balkán helyzetén kívül beszélgettek arról is, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet a hivatással, hiszen mindkét államfő egyúttal feleség és édesanya is. Novák Katalin ezután találkozott a helyi KFOR misszió magyar vezetőjével, Kajári Ferenc vezérőrnaggyal, majd beszélgetett az ott szolgáló magyar katonákkal, akikkel egy csocsópartit is lenyomott. Ezután személyesen is részt vett egy közös erőnléti edzésen. A magyar államfő gond nélkül tudta tartani a tempót a katonákkal, mivel maga is sokat sportol, még külföldi útjain is gyakran futással kezdi a napot.

 

Elkísérte utolsó útjára Erzsébet királynőt

Az egész világot megrázta II. Erzsébet királynő halála. A szeptember 19-i temetésen a magyarok nevében a köztársasági elnök rótta le tiszteletét Londonban, ahová férje, István is elkísérte. Novák Katalin a Facebookon is megemlékezett a brit uralkodóról, akivel bár – mint írta – személyesen nem volt alkalma találkozni, azonban távolról tisztelte a nemzete szolgálatáért, tartásáért, bölcsességéért. II. Erzsébet királynő alig egy hónappal korábban küldte el jókívánságait Novák Katalinnak nemzeti ünnepünk alkalmából. „Miközben együtt, elszántan és bátran győzzük le a globális egészségügyi kihívásokat, bizakodom, hogy jobb idők elé nézünk a jövőben” - írta a királynő a magyar államfőnek augusztus 20-án.

 

Megismertette a világ vezetőivel az egyedülálló magyar családpolitikát

Az ENSZ női állam- és kormányfőinek szeptember 20-i New York-i fórumán a köztársasági elnök szorgalmazta, hogy a nők lehetőséget kapjanak arra, hogy teljes életet éljenek, ne kelljen választaniuk anyaság és karrier között. Novák Katalin példaként a magyar családpolitika elemeit említette. Kiemelte az egész család által igénybe vehető gyermekgondozási támogatásokat, és a 4 gyermekes anyák szja-mentességét, amelyet a magyar kormány szeretne kiterjeszteni a 3 gyermekesekre is. A plenáris ülésen elmondott beszédében pedig emlékeztetett arra, hogy az ENSZ megalakításának legfontosabb célja a béke volt, ahogy ezt az ENSZ Alapokmány I. cikke is megfogalmazza. Novák Katalin Egyesült Államok-beli látogatásán tárgyalt António Guterres ENSZ főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, ellátogatott a mexikói határra, tartott egy előadást egy egyetemen a magyar családtámogatás tapasztalatairól, majd találkozott a magyar szervezetek és a zsidó közösség vezetőivel is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem