Létrehozva: 2022.09.30.
Módosítva: 2022.09.30.

Orbán Viktor: Brüsszel hazudott a szankciókról

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a kormány legújabb döntéseit.

Orbán Viktor a beszélgetés elején közölte, a legjobb a politikában a tapasztalatokat használni. Az elmúlt 12 évben is voltak válságos pillanatok a kormányzásunk során, volt gazdasági válság, volt migráció és Covid-válság . A legjobb, ha ilyenkor ha be tudjuk vonni az embereket a politikába – tette hozzá. Ilyen a nemzeti konzultáció, mert jogilag a legrugalmasabb forma – mondta a kormányfő.

Egyetértési pontok létrehozása a fontos, esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondják az egyetértésüket vagy az egyet nem értésüket. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nálunk nem megy, hogy a politikusok a választókkal szemben politizáljanak. Van egy szankciós felár, és az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel – tette hozzá. Most politikai döntéseket hoztak Brüsszelben, és ezek hajtották fel az árakat. 100 dollár körüli gáz- és olajárral számolt a kabinet a választás idején – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a korábbi kompromisszumot a németek felrúgták, és ezért szankciók jöttek az energiára. Brüsszel nem azt ígérte, hogy a szankciók nekünk ártanak majd – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a szankciók révén a spekulánsok nagyon komoly haszonra tettek szert. Mi mentességet harcoltunk ki az olajszankciók esetében – mondta a kormányfő. A világpiaci árakhoz meg alkalmazkodni kell – tette hozzá. Amit a németek átállásakor rögtön tudtunk, hogy az élelmiszerárak meg fognak nőni – tette hozzá. Ebből egy felgyorsuló infláció lesz, és ez minket lényegesen jobban érint. Ezért kellettek az élelmiszerárstopok.

Fotó: Facebook

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hibás döntések egy részét ki lehet javítani. A legtöbb politikai rossz döntést ki lehet javítani, és ilyen a szankciós döntés is – tette hozzá. Ha nem változtatják meg a szankciós politikát, akkor a szankciós felár beépül a gazdaságba. Ha nem érjük el, hogy a szankciós politikán változtassanak, akkor a következő 5-10 évben ez az életünk részévé válik.

Orbán Viktor szerint a kormány legfontosabb dolga, hogy legyen energia az országban. Ma Magyarország képes arra, hogy 4,5-5 hónapig működjön akkor is, ha nem jönne gáz. Meg kell védeni az áremelkedésektől az embereket.A rezsivédelem átlagosan 181 ezer forintot jelent. Európában jövedelmi szintet nézve ez a legmagasabb támogatás.

Elindult a tűzifa-, a barnaszén-program, működik a kamatstop és az élelmiszerárstop. A vállalkozások számára most indult egy 200 milliós program.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az MVM veszi az energia jó részét, és nekik alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó árszínvonalhoz. Október végére talán látni lehet a költségvetési számokat, de belül leszünk a vállalt hiány mértékén – tette hozzá. A költségvetési törvényt december elején módosítják, mert akkor lehet már látni a várható folyamatokat – mondta.

A nyugdíjakról azt mondta, hogy a kormány garantálta korában annak az értékét. Marad a 13. havi nyugdíj, és az értékét is megőrizzük. Tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést.

Novemberben lesz újabb nyugdíjkorrekció – tette hozzá. Lesz inflációkövető emelés, és ha a növekedés 3,5 százalék fölött lesz, akkor még egy prémium lesz.

Orbán Viktor a szívhangrendeletről azt mondta, hogy az nem érinti a jelenlegi abortusztörvényt. Nem támogatja az abortusztörvény megváltoztatását – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz együttműködni olyan emberekkel, akik nem urai a saját akaratuknak és mások kottájából játszanak. Hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozna a kormány és az ország. Amerikából fizetik őket – tette hozzá.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Házasság első látásra: csalódott a menyasszony, nem ilyen férjet akart

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

hirtv.hu

Kommunikációs szakértő: Magyar Pétert a botrány hozta, úgy tűnik az is viszi el

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten