INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Orbán Viktor: Brüsszel hazudott a szankciókról

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a kormány legújabb döntéseit.

Orbán Viktor a beszélgetés elején közölte, a legjobb a politikában a tapasztalatokat használni. Az elmúlt 12 évben is voltak válságos pillanatok a kormányzásunk során, volt gazdasági válság, volt migráció és Covid-válság . A legjobb, ha ilyenkor ha be tudjuk vonni az embereket a politikába – tette hozzá. Ilyen a nemzeti konzultáció, mert jogilag a legrugalmasabb forma – mondta a kormányfő.

Egyetértési pontok létrehozása a fontos, esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondják az egyetértésüket vagy az egyet nem értésüket. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nálunk nem megy, hogy a politikusok a választókkal szemben politizáljanak. Van egy szankciós felár, és az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel – tette hozzá. Most politikai döntéseket hoztak Brüsszelben, és ezek hajtották fel az árakat. 100 dollár körüli gáz- és olajárral számolt a kabinet a választás idején – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a korábbi kompromisszumot a németek felrúgták, és ezért szankciók jöttek az energiára. Brüsszel nem azt ígérte, hogy a szankciók nekünk ártanak majd – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a szankciók révén a spekulánsok nagyon komoly haszonra tettek szert. Mi mentességet harcoltunk ki az olajszankciók esetében – mondta a kormányfő. A világpiaci árakhoz meg alkalmazkodni kell – tette hozzá. Amit a németek átállásakor rögtön tudtunk, hogy az élelmiszerárak meg fognak nőni – tette hozzá. Ebből egy felgyorsuló infláció lesz, és ez minket lényegesen jobban érint. Ezért kellettek az élelmiszerárstopok.

Fotó: Facebook

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hibás döntések egy részét ki lehet javítani. A legtöbb politikai rossz döntést ki lehet javítani, és ilyen a szankciós döntés is – tette hozzá. Ha nem változtatják meg a szankciós politikát, akkor a szankciós felár beépül a gazdaságba. Ha nem érjük el, hogy a szankciós politikán változtassanak, akkor a következő 5-10 évben ez az életünk részévé válik.

Orbán Viktor szerint a kormány legfontosabb dolga, hogy legyen energia az országban. Ma Magyarország képes arra, hogy 4,5-5 hónapig működjön akkor is, ha nem jönne gáz. Meg kell védeni az áremelkedésektől az embereket.A rezsivédelem átlagosan 181 ezer forintot jelent. Európában jövedelmi szintet nézve ez a legmagasabb támogatás.

Elindult a tűzifa-, a barnaszén-program, működik a kamatstop és az élelmiszerárstop. A vállalkozások számára most indult egy 200 milliós program.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az MVM veszi az energia jó részét, és nekik alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó árszínvonalhoz. Október végére talán látni lehet a költségvetési számokat, de belül leszünk a vállalt hiány mértékén – tette hozzá. A költségvetési törvényt december elején módosítják, mert akkor lehet már látni a várható folyamatokat – mondta.

A nyugdíjakról azt mondta, hogy a kormány garantálta korában annak az értékét. Marad a 13. havi nyugdíj, és az értékét is megőrizzük. Tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést.

Novemberben lesz újabb nyugdíjkorrekció – tette hozzá. Lesz inflációkövető emelés, és ha a növekedés 3,5 százalék fölött lesz, akkor még egy prémium lesz.

Orbán Viktor a szívhangrendeletről azt mondta, hogy az nem érinti a jelenlegi abortusztörvényt. Nem támogatja az abortusztörvény megváltoztatását – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz együttműködni olyan emberekkel, akik nem urai a saját akaratuknak és mások kottájából játszanak. Hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozna a kormány és az ország. Amerikából fizetik őket – tette hozzá.

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!