INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Szenvednek a budapestiek a parlagfűtől: virágzik a gaz a fővárosi közterületeken

Elindult a parlagfűszezon, és napról napra nő a súlyos allergiás tüneteket okozó gyomnövény pollenkoncentrációja – figyelmeztet az ÁNTSZ honlapja. Szúrópróbaszerűen körbenézett a Metropol a fővárosban, hogy áll a gazmentesítés.

Szerző Ripost

Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, és Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint évente 3-4%-kal nő a betegek száma. A főváros vezetése tavaly indította el a „Vadvirágos Budapest" névre hallgató programját, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre – magyarán hagyták elburjánzani a gazt. Ezek az újabban „vadvirág étteremnek” átkeresztelt, gondozatlan területek ugyanis inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak. A főváros számos helyén látott a Metropol elhanyagolt gaztengert, ahol – kaszálási kötelezettség ide vagy oda – gyakorta a parlagfű is zavartalanul burjánzott. Az alattomos, igénytelen gyom láthatóan az aszálynak is ellenáll, néhol félméteres és virágzó növényeket talált a lap.

VIII. kerület / Fotó: Máté Krisztián / Metropol

5 milliós bírságot is kaphat, aki nem kaszálja le

Nemrég szigorodott a szabályozás és megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. Vagyis idén a tulajdonosoknak folyamatosan, egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák. Érdemes odafigyelni saját kertünkre vagy telkünkre, mert ha felüti a fejét a parlagfű, és elmulasztjuk a lekaszálását, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatunk. 

A parlagfű-allergia leggyakoribb tünetei

A leggyakoribb tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, köhögés, fáradékonyság. A kutatások kimutatták, hogy a pollenérzékenység hajlamosabbá tesz a légzőszerveket is támadó koronavírus-fertőzésre is. A tünetek enyhítése érdekében a paragfű-allergiásoknak érdemes felkeresni kezelőorvosukat. A kezelésre antihisztamin tabletták, orrspay-k és immunterápia áll rendelkezésre.

Lechner Ödön fasorFotó: Máté Krisztián / Metropol

Tévhitek a parlagfűről

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre és a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására. A legelterjedtebb tévhitek és cáfolatai:

- A parlagfű tartalmú teák és tabletták immunterápiás hatása nem igazolt. Az immunterápia szakorvos felügyelete mellett, szigorúan ellenőrzött gyógyszerekkel történik.

- A parlagfű leveleinek fogyasztása nem csökkenti az allergiás tüneteket, viszont agy- és vesekárosodáshoz vezethet.

- A parlagfű nem gyógyítja a bőrbetegségeket, ellenben allergiát és bőrgyulladást okozhat.

- Tudományosan nem igazolt, hogy a parlagfű-allergia kezelhető lenne parlagfüvet fogyasztó kecske tejével.

Soroksári útFotó: Máté Krisztián / Metropol

Itt tájékozódhatnak allergiások

Az ÁNTSZ Parlagfű Pollen Riasztási Rendszere (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése az idei éven is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

Itt lehet bejelentést tenni

A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszerében (PBR) a regisztráció után bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A bejelentéshez képek is csatolhatók. A bejelentést követően a hatóság intézkedik.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!