kulcsár edina
Dr. Mangó Gabriella ezúttal a paradicsomleves és a túróspalacsinta egészségesebb változatát készítette el.
„Nyáron és máskor is, örök szerelem a paradicsom. Nagyon finom magában is és só nélkül nem okoz gyomorégést sem. Ráadásul még főzni is lehet belőle nagyon finomat" - írja dr. Mangó Gabriella és a nyár egyik legnagyobb slágerételét, a lecsó receptjét osztja meg követőivel.
Ki nem "fekszik ki" egy jó kis lecsótól közületek? Engem mindig levesz a lábamról, de én személy szerint úgy szeretem a lecsót, ha roppanós még benne a paprika, így az összevágott, nem meghámozott paradicsomot egyszerre teszem rá a megpirított hagymára. Teszek hozzá sót, kicsi cukorot, és ahogy a paradicsom levet ereszt, rottyan párat, már le is zárom alatta a hőforrást. Tojást szeretek még beleütni, a rottyanás után
- árulja el a háziorvos. Majd még egy tippet ad:
„Aki kevésbé diétásan szereti, tehet bele füstölt kolbászt, virslit, de itt figyeljünk a mennyiségre, elvégre mégis az a cél, hogy megszokott is legyen, de ne horror összegű és kissé diétás is maradjon, akkor ez utóbbi inkább legyen kevesebb, mint több. A lecsó nagyon sok rostanyagot tartalmaz és könnyű étel, ha nem tocsog a zsírtól" - mondja a doktornő.
Akinek viszont nem lecsó a napi elképzelése, mégis paradicsomból szeretne valami finomat készíteni, akkor az egyik legjobb választás a paradicsomleves.
Eléggé el nem ítélhető módon, időhiány miatt, én paradicsom sűrítményből szoktam főzni a paradicsomlevest zellerszárral, és hogy kicsit mégis feldobjam valamivel a sűrűbb szószt, teszek bele pár szem friss paradicsomot is. Vagy, ha nagyon szuper szeretnék lenni, akkor növényi tejszínnel krémesítem. Mivel a paradicsomlevesbe kell cukor, a zeller miatt kevesebb is elég, ezért ezzel számolnunk kell, ha esetleg a fogyás és a kevesebb szénhidrátbevitel a cél
– mondja a doktornő.
Paradicsomleves után tökéletes választás lehet a túróspalacsinta. Mangó doktornő azonban ennek is egy diétásabb változatát készíti.
A palacsintát is készítsük kevesebb cukorral. Édesítésére használjunk vaníliacukrot. Becsapós egy kicsit ugyan, de kalóriaszegényebb, ha szezonális friss gyümölcsöt csempészünk a töltelékbe.
Délutánra nassolásként sárgadinnyét vagy görögdinnyét ajánl Mangó Gabriella.
Laktóz érzékenyek használjanak laktózmentes tejterméket vagy laktózbontó tablettát. A kazein érzékenyek pedig vegyék be a bélflórajavítójukat, mert így könnyebben emészthető lesz a tejfehérje, és nem okoz hasmenést, felfúvódást.
Dr. Mangó Gabriella korábbi konyhai ötleteit ITT nézheted meg.