RETRO RÁDIÓ

Ismét újragondolt ételreceptjeivel rukkolt elő a magyar orvos

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 08. 01. 12:00

Dr. Mangó Gabriella ezúttal a paradicsomleves és a túróspalacsinta egészségesebb változatát készítette el.

„Nyáron és máskor is, örök szerelem a paradicsom. Nagyon finom magában is és só nélkül nem okoz gyomorégést sem. Ráadásul még főzni is lehet belőle nagyon finomat" - írja dr. Mangó Gabriella és a nyár egyik legnagyobb slágerételét, a lecsó receptjét osztja meg követőivel.

Mangó Gabriella
Fotó: Dr. Mangó Gabriella

Ki nem "fekszik ki" egy jó kis lecsótól közületek? Engem mindig levesz a lábamról, de én személy szerint úgy szeretem a lecsót, ha roppanós még benne a paprika, így az összevágott, nem meghámozott paradicsomot egyszerre teszem rá a megpirított hagymára. Teszek hozzá sót, kicsi cukorot, és ahogy a paradicsom levet ereszt, rottyan párat, már le is zárom alatta a hőforrást. Tojást szeretek még beleütni, a rottyanás után

 - árulja el a háziorvos. Majd még egy tippet ad:

„Aki kevésbé diétásan szereti, tehet bele füstölt kolbászt, virslit, de itt figyeljünk a mennyiségre, elvégre mégis az a cél, hogy megszokott is legyen, de ne horror összegű és kissé diétás is maradjon, akkor ez utóbbi inkább legyen kevesebb, mint több. A lecsó nagyon sok rostanyagot tartalmaz és könnyű étel, ha nem tocsog a zsírtól" - mondja a doktornő.

főzés paradicsom fakanál spagetti
Fotó: Pixabay


Akinek viszont nem lecsó a napi elképzelése, mégis paradicsomból szeretne valami finomat készíteni, akkor az egyik legjobb választás a paradicsomleves.

Eléggé el nem ítélhető módon, időhiány miatt, én paradicsom sűrítményből szoktam főzni a paradicsomlevest zellerszárral, és hogy kicsit mégis feldobjam valamivel a sűrűbb szószt, teszek bele pár szem friss paradicsomot is. Vagy, ha nagyon szuper szeretnék lenni, akkor növényi tejszínnel krémesítem. Mivel a paradicsomlevesbe kell cukor, a zeller miatt kevesebb is elég, ezért ezzel számolnunk kell, ha esetleg a fogyás és a kevesebb szénhidrátbevitel a cél 

– mondja a doktornő.

Paradicsomleves után tökéletes választás lehet a túróspalacsinta. Mangó doktornő azonban ennek is egy diétásabb változatát készíti.

A palacsintát is készítsük kevesebb cukorral. Édesítésére használjunk vaníliacukrot. Becsapós egy kicsit ugyan, de kalóriaszegényebb, ha szezonális friss gyümölcsöt csempészünk a töltelékbe.

Délutánra nassolásként sárgadinnyét vagy görögdinnyét ajánl Mangó Gabriella.
Laktóz érzékenyek használjanak laktózmentes tejterméket vagy laktózbontó tablettát. A kazein érzékenyek pedig vegyék be a bélflórajavítójukat, mert így könnyebben emészthető lesz a tejfehérje, és nem okoz hasmenést, felfúvódást.

Dr. Mangó Gabriella korábbi konyhai ötleteit ITT nézheted meg.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.