Létrehozva: 2022.08.01.

Ismét újragondolt ételreceptjeivel rukkolt elő a magyar orvos

Dr. Mangó Gabriella ezúttal a paradicsomleves és a túróspalacsinta egészségesebb változatát készítette el.

„Nyáron és máskor is, örök szerelem a paradicsom. Nagyon finom magában is és só nélkül nem okoz gyomorégést sem. Ráadásul még főzni is lehet belőle nagyon finomat" - írja dr. Mangó Gabriella és a nyár egyik legnagyobb slágerételét, a lecsó receptjét osztja meg követőivel.

Mangó Gabriella
Fotó: Dr. Mangó Gabriella

Ki nem "fekszik ki" egy jó kis lecsótól közületek? Engem mindig levesz a lábamról, de én személy szerint úgy szeretem a lecsót, ha roppanós még benne a paprika, így az összevágott, nem meghámozott paradicsomot egyszerre teszem rá a megpirított hagymára. Teszek hozzá sót, kicsi cukorot, és ahogy a paradicsom levet ereszt, rottyan párat, már le is zárom alatta a hőforrást. Tojást szeretek még beleütni, a rottyanás után

 - árulja el a háziorvos. Majd még egy tippet ad:

„Aki kevésbé diétásan szereti, tehet bele füstölt kolbászt, virslit, de itt figyeljünk a mennyiségre, elvégre mégis az a cél, hogy megszokott is legyen, de ne horror összegű és kissé diétás is maradjon, akkor ez utóbbi inkább legyen kevesebb, mint több. A lecsó nagyon sok rostanyagot tartalmaz és könnyű étel, ha nem tocsog a zsírtól" - mondja a doktornő.

főzés paradicsom fakanál spagetti
Fotó: Pixabay


Akinek viszont nem lecsó a napi elképzelése, mégis paradicsomból szeretne valami finomat készíteni, akkor az egyik legjobb választás a paradicsomleves.

Eléggé el nem ítélhető módon, időhiány miatt, én paradicsom sűrítményből szoktam főzni a paradicsomlevest zellerszárral, és hogy kicsit mégis feldobjam valamivel a sűrűbb szószt, teszek bele pár szem friss paradicsomot is. Vagy, ha nagyon szuper szeretnék lenni, akkor növényi tejszínnel krémesítem. Mivel a paradicsomlevesbe kell cukor, a zeller miatt kevesebb is elég, ezért ezzel számolnunk kell, ha esetleg a fogyás és a kevesebb szénhidrátbevitel a cél 

– mondja a doktornő.

Paradicsomleves után tökéletes választás lehet a túróspalacsinta. Mangó doktornő azonban ennek is egy diétásabb változatát készíti.

A palacsintát is készítsük kevesebb cukorral. Édesítésére használjunk vaníliacukrot. Becsapós egy kicsit ugyan, de kalóriaszegényebb, ha szezonális friss gyümölcsöt csempészünk a töltelékbe.

Délutánra nassolásként sárgadinnyét vagy görögdinnyét ajánl Mangó Gabriella.
Laktóz érzékenyek használjanak laktózmentes tejterméket vagy laktózbontó tablettát. A kazein érzékenyek pedig vegyék be a bélflórajavítójukat, mert így könnyebben emészthető lesz a tejfehérje, és nem okoz hasmenést, felfúvódást.

Dr. Mangó Gabriella korábbi konyhai ötleteit ITT nézheted meg.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek