Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.08.12.
Módosítva: 2022.08.12.

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

Mintha egy kisgyermek álmában jelenne meg a magyar történelem egy-egy jelentős eseménye, olyan lesz az idei augusztus 20-i tűzijáték. De nem egyszerűen fényjáték lesz, hanem komplex összművészeti előadás, a tavalyi hagyományok folytatásaként.

Nemzetközi színvonalú tűz- és fényjátékkal koronázzák meg az Államalapítás ünnepe köré szervezett eseményeket augusztus 20-án. A produkciót a Budapest Playhouse független kreatív alkotóműhely álmodta meg, ezt az alkotógárdát kérték fel a tavalyi tűzijáték sikere után. Már januárban elő kellett adniuk a koncepciót, mondta el a Ripost-nak az egyik vezető, Réti Barnabás. Az ötlet másik megalkotója Iványi Árpád, a tűzijáték művészeti rendezője

"Idén is a drón-fény-hang hármas köré építettük fel a művészeti részt" – folytatta Réti Barnabás. "Mit üzen a jövőnek az államalapítás? Erre a kérdésre fűztük fel a mondanivalót, mégpedig olyan módon, hogy az mindenkihez szóljon, közös élmény legyen a családoknak, generációknak. Épp ezért mese-szerűen, egy kisgyermek álmain keresztül meséljük el a történelmünk kiragadott eseményeit. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. A produkciót egy kisfilm foglalja keretbe, két tűzijátékos blokk között pedig elbeszélő részleteket hallhat a közönség olyan értékekről, amiket a kisfiú kap az egyes történetekből."

Réti Barnabás az idei tűzijáték egyik megálmodója (Fotó: Ripost)


A tűz- és fényjáték első blokkja a hódításokról fog szólni, elsősorban a tatárjárásról és a török hódoltságról. A fő üzenete az, hogy a támadások és a hódoltság ellenére még mindig itt vagyunk. A második blokk a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket. Az epizód mottója a szabadság és a bátorság. A harmadik szakasz az 1848-as forradalom és szabadságharcot mutatja be, annak hőseit állítva a középpontba.
"Az utolsó előtti blokk az 1956-os eseményeket emeli ki. Sokat gondolkodtunk, hogyan mutathatnánk be a forradalom napjait, és végül a remény fogalmára fűztük fel a mondanivalót. A magyarok azt mutatták meg a világnak, hogy az embernek akkor is küzdenie kell, ha végül nem jár sikerrel."

A produkció utolsó percei a magyar történelmet és az életet állítják párhuzamba, emlékeztetve arra, hogy minden nehézség ellenére embernek kell maradnunk és a legsötétebb órákban az élet, a szeretet és a béke felé kell fordulnunk.

Látványos lesz a befejezés (Fotó: Ripost)


 

Híres dalok modern köntösben

A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik, jól ismert dallamok csendülnek fel úgy, ahogyan még soha nem hallhattuk. – Norbertet a Budapest Scoring Orchestra segíti, akik több hollywoodi film zenéjét (például Rambo, Oroszlánszív) játszották fel. Az ő előadásukban hallhatjuk majd például az Elindultam szép hazámból című népdalt vagy Tinódi Lantos Sebestyén művét, a Summáját írom Eger várának című dalt, amit eddig nagyzenekar még nem játszott el. De a Kossuth-nóta és Brahms V. Magyar tánca is felcsendül – részletezte Réti Barnabás.


 

Aprólékosan tervezték a tűzijátékot

A tűzijáték során több, mint 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel. Iványi Árpád, a Budapest Playhouse és a tűzijáték kreatív rendezője végignézte az egész rakétakatalógust, és a koncepcióhoz igazítva válogatta ki azokat, amelyek a legjobban illenek a showba. Minden fejezetben két meghatározó szín lesz jellemző. A zene ritmusára emelkednek a levegőbe és robbannak a rakéták, amit fényjáték kísér. A fényeket a Parlamentre, a Magyar Nemzeti Galériára és egyedülálló módon a Gellérthegy oldalára vetítik. A Duna felett drónok színesítik majd a produkciót.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Soha nem volt még ilyen közel a III. világháború, mint most

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

hirtv.hu

Rózsák háborúja: Varga Judit kapcsolati erőszakról posztolt közösségi oldalán

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

„Kis kék manó” - megmutatta édes kisfiát Szinetár Dóra

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú