Létrehozva: 2022.08.12.
Módosítva: 2022.08.12.

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

Mintha egy kisgyermek álmában jelenne meg a magyar történelem egy-egy jelentős eseménye, olyan lesz az idei augusztus 20-i tűzijáték. De nem egyszerűen fényjáték lesz, hanem komplex összművészeti előadás, a tavalyi hagyományok folytatásaként.

Nemzetközi színvonalú tűz- és fényjátékkal koronázzák meg az Államalapítás ünnepe köré szervezett eseményeket augusztus 20-án. A produkciót a Budapest Playhouse független kreatív alkotóműhely álmodta meg, ezt az alkotógárdát kérték fel a tavalyi tűzijáték sikere után. Már januárban elő kellett adniuk a koncepciót, mondta el a Ripost-nak az egyik vezető, Réti Barnabás. Az ötlet másik megalkotója Iványi Árpád, a tűzijáték művészeti rendezője

"Idén is a drón-fény-hang hármas köré építettük fel a művészeti részt" – folytatta Réti Barnabás. "Mit üzen a jövőnek az államalapítás? Erre a kérdésre fűztük fel a mondanivalót, mégpedig olyan módon, hogy az mindenkihez szóljon, közös élmény legyen a családoknak, generációknak. Épp ezért mese-szerűen, egy kisgyermek álmain keresztül meséljük el a történelmünk kiragadott eseményeit. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. A produkciót egy kisfilm foglalja keretbe, két tűzijátékos blokk között pedig elbeszélő részleteket hallhat a közönség olyan értékekről, amiket a kisfiú kap az egyes történetekből."

Réti Barnabás az idei tűzijáték egyik megálmodója (Fotó: Ripost)


A tűz- és fényjáték első blokkja a hódításokról fog szólni, elsősorban a tatárjárásról és a török hódoltságról. A fő üzenete az, hogy a támadások és a hódoltság ellenére még mindig itt vagyunk. A második blokk a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket. Az epizód mottója a szabadság és a bátorság. A harmadik szakasz az 1848-as forradalom és szabadságharcot mutatja be, annak hőseit állítva a középpontba.
"Az utolsó előtti blokk az 1956-os eseményeket emeli ki. Sokat gondolkodtunk, hogyan mutathatnánk be a forradalom napjait, és végül a remény fogalmára fűztük fel a mondanivalót. A magyarok azt mutatták meg a világnak, hogy az embernek akkor is küzdenie kell, ha végül nem jár sikerrel."

A produkció utolsó percei a magyar történelmet és az életet állítják párhuzamba, emlékeztetve arra, hogy minden nehézség ellenére embernek kell maradnunk és a legsötétebb órákban az élet, a szeretet és a béke felé kell fordulnunk.

Látványos lesz a befejezés (Fotó: Ripost)


 

Híres dalok modern köntösben

A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik, jól ismert dallamok csendülnek fel úgy, ahogyan még soha nem hallhattuk. – Norbertet a Budapest Scoring Orchestra segíti, akik több hollywoodi film zenéjét (például Rambo, Oroszlánszív) játszották fel. Az ő előadásukban hallhatjuk majd például az Elindultam szép hazámból című népdalt vagy Tinódi Lantos Sebestyén művét, a Summáját írom Eger várának című dalt, amit eddig nagyzenekar még nem játszott el. De a Kossuth-nóta és Brahms V. Magyar tánca is felcsendül – részletezte Réti Barnabás.


 

Aprólékosan tervezték a tűzijátékot

A tűzijáték során több, mint 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel. Iványi Árpád, a Budapest Playhouse és a tűzijáték kreatív rendezője végignézte az egész rakétakatalógust, és a koncepcióhoz igazítva válogatta ki azokat, amelyek a legjobban illenek a showba. Minden fejezetben két meghatározó szín lesz jellemző. A zene ritmusára emelkednek a levegőbe és robbannak a rakéták, amit fényjáték kísér. A fényeket a Parlamentre, a Magyar Nemzeti Galériára és egyedülálló módon a Gellérthegy oldalára vetítik. A Duna felett drónok színesítik majd a produkciót.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai videó: földrengésre ébredt Ördög Nóra és az Ázsia Expressz stábja

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Kőkemény üzenetet kapott Magyarországról az Amerikai Egyesült Államok elnöke (VIDEÓ)

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány