Létrehozva: 2022.07.25.

Maratont futó kisfiú botránya: „Nekünk a mocskolódásuk annyi, mint a légypiszok”

A tízéves Lóci még július elején futotta le a maratont Szarajevóban, a szüleit most feljelentette Csontos Imre atlétaedző. Az internetezők egy része bántalmazónak tartja a szülőket.

Július eleje óta gyűrűzik a 10 éves Lóci ügye a médiában. A kisfiúnak és testvérének, Olivérnek szüleik „Lóci és Olivér megcsinálja” néven indítottak közösségi oldalt, ahol gyermekeik sportteljesítményeit dokumentálják képes beszámolókkal. Innen derült ki, hogy 10 éves gyermekük július 5-én, Szarajevóban lefutotta a maratont. Azért ott teljesítette a 42 kilométeres távot, mert a magyar törvények nem teszik ezt lehetővé 18 év alattiaknak. Nem véletlenül: a maraton 42 kilométeres távja emberfeletti, fizikailag és mentálisan is nagyon felkészültnek kell hozzá lenni.

 

Feljelentést tettek a szülők ellen

A 10 éves Lóci ezt a távot teljesítette, méghozzá 36 fokos melegben, szinte végig a tűző napon futva. Úgy tűnik, a történet végül elért Csontos Imre atlétaedzőhöz is, akié a „Futásról mindenkinek” közösségi oldal. A férfi feljelentést és „egyéb lépéseket” is tett a szülők ellen, erről hosszas bejegyzésben számol be. Posztja összefoglalja a „Lóci és Olivér megcsinálja” blog történéseit is, kiemelve az általa leginkább kifogásolt helyzeteket. „Első ismert eleme a folyamatnak 2019 februárjából származik (facebook posztból következtetem ezt, ahol még csak 4 km-es távokat futott, márciusra már 7 km-nél járt). Azóta ész nélkül edzik a gyermeket. A gyermek rendszeresen fut 15-20 km-eket, félmaratoni távot (21 km), pedig korosztályának a pár km javasolt, és az is egy héten néhányszor” – írja Csontos.

 

„Ezeknek a szülőknek börtönben lenne a helye”

A szülők bejegyzéseit olvasva rengetegen felháborodtak, és úgy vélik, a szülők megfélemlítik és bántalmazzák gyermekeiket. 

 

„A gyermekek szülei olyan végtelenül embertelen és kegyetlenül aljas, a gyermekeket különösen veszélyeztető gyermekbántalmazó gazember bűnözők, akiknek rögvest börtönben lenne a helye!” - írta egy kiakadt internetező. „Nagyon felkavaró, de ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy ha jól értem, ez évek óta a teljes nyilvánosság előtt zajlik, és sem egy iskolai tanár, testnevelés tanár, birkózóedző, sem gyerekorvos nem tett semmit... Csontos Imre, példaértékű, amit tettél a gyerekekért” – írták a férfinak, aki végül megtette a feljelentést.

 

Kineveti a felháborodókat az apa

„Most pedig jelzem, hogy ezen az oldalon nem nyitunk vitát a dolgainkról, akinek nem tetszik, az ne nézze, igyekezzen a saját gyerekeit nálunk jobban, okosabban és eredményesebben nevelni, felkészíteni az életre. Nem vagyunk kíváncsiak vadidegenek magánvéleményére. A továbbiakban minden feleslegesen okoskodó, minket kioktató, rosszindulatú hozzászólást törölni fogunk” – jelezte először a véleményét az apuka, majd több, korábban törölt kommentet is visszarakott az oldalra, azokhoz gúnyos megjegyzéseket fűzve. „Sajnos már nem tudjuk visszacsinálni. Reméljük, hogy megússza valahogy a gyerek a katasztrófát” – írta egy hozzászólónak, aki megjegyezte, hogy szerinte rossz döntést hoztak a szülők és a szervezők is, amiért engedték Lócinak lefutni a maratont. „Mi sem értünk egyet magunkkal, de már nem tehetünk semmit, megtörtént a baj. És Önnel együtt csak remélni merjük, hogy a gyerek elkerüli a káros fiziológiai és mentális hatásokat. Egyelőre sajnos ebben sem lehetünk egészen biztosak, mert hülye módon büszke magára, pedig lófaszt se ér a teljesítménye, sőt, ez nem is teljesítmény, hanem egy nagy semmi. Most még örül, hogy megcsinálta, és nem hajlandó sérülésről, egyéb fájdalomról beszámolni nekünk. De talán 10 év múlva megnyílik majd, és beismeri majd, hogy mindenkinek igaza van, valójában pokoli érzés neki, hogy a szülei hagyták maratont futni. Sajnos, ennek a kudarcnak még nem ismeri fel a jeleit, mert éretlen, a szüleinek is folyton hazudozó, ostoba kölök” – szólt az apuka egy másik válasza.

 

Védelmébe vette a családot egy barát

A család egy barátja is megszólalt a történetben. „Mert ha ismernék őt és a családját, akkor tudnák, hogy az utat a szülei maximum egyengetik, de nem ők betonozták le neki. Nem tudják, hogy milyen féltés, mennyi aggodalom volt-van-lesz bennük is, hogy lehet-e, engedhetik-e, mennyit hagyhatnak a gyerek fizikumára, szervezetére, öntudatára, és mennyiben lehetnek ők támogatók, hol kell visszafogni, hol vannak a nagyon vékony határok. Tudják ők nagyon jól, milyen vékony ez a jég, milyen esetleges minden, és higgyék el, hogy ez egy olyan család, akik példaértékűen, mérhetetlen szeretettel, okosan figyelnek a gyerekeikre. És ha azt mondanák nekik a gyerekeik holnap, hogy abbahagyom, elfáradtam, már nem izgat, holnaptól grafikus akarok lenni vagy fazekas, akkor abban támogatnák őket - erejükön felül. Hogy ezt elhiszik-e vagy sem, Önökön múlik. De nekünk, aki vagyunk olyan szerencsések, hogy a barátainknak mondhatjuk őket, higgyék el, a mocskolódásuk annyi, mint a légypiszok” – kommentelte a nő. Válaszként beidézték neki a szülőknek azon posztjait, amelyek teljesen egyértelműen arról szóltak, hogy akkor is versenyeztetik a gyereket, ha ő fáradt és ennek hangot is ad. Erre azonban már nem volt válasz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

metropol.hu

„Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság