INSIDER

Szerző Metropol

1 hónapja

Ezekkel a módszerekkel azonosítják az ismeretlen holttesteket

Több éve elhunyt férfi mumifikálódott testét találták meg Óbudán. Az esettel kapcsolatban a Metropol felkeresett egy igazságügyi orvosszakértőt.

Szerző Metropol

Hátborzongató látvány fogadta vasárnap este egy III. kerületi elhagyott ingatlanban a lomtalanításra készülő karbantartókat: egy férfi mumifikálódott holttestére bukkantak. Az illető feltehetően már évek óta halott volt.

A Metropol megkereste a haláleset ügyében a BRFK sajtóosztályát, akiktől azt a választ kapták, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint nem merült fel idegenkezűség gyanúja. Ugyanakkor felmerült segítségnyújtás elmulasztása bűntett gyanúja, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés: miként kezeli ezeket az eseteket rendőrség, és hogyan tudja azonosítani az elhunytat? Ezért a lap munkatársai felkerestek egy igazságügyi orvosszakértőt, aki elmagyarázta, mi történik ilyenkor.

Police,Coroner,Examining,Dead,Body,Corpse,In,Morgue
Fotó: Shutterstock

Mikor indul büntetőeljárás?

„Ha nem egyértelmű, hogy mi történt az elhunyttal, akkor először a háziorvosi ügyelet vagy a mentőszolgálat kimegy, és megállapítja a halál beálltát” – mondta el a Metropolnak az általuk megkérdezett szakértő. „Ők döntik el, hogy természetes halállal halt-e meg az illető, vagy felmerült-e olyan körülmény, ami erőszakos cselekményre utalhat. A halottvizsgálat után elindul egy közigazgatási eljárás, amit rendkívüli haláleseteknél alkalmaznak. Ha felmerül az idegenkezűség lehetősége, vagy egy olyan baleseté, amiért valaki felelős lehet, akkor büntetőeljárást indítanak.”

„Amikor olyan holttestet találnak, ami már régebb óta ott lehet, szinte mindig megindul a közigazgatási eljárás. Ez a boncolás eredményétől függően megváltozhat büntetőeljárásra is. Persze, ha kifognak valakit a Dunából, akinek egy kés áll ki a hátából, akkor értelemszerűen azonnal büntetőeljárás indul” – magyarázta a szakember.

 

Műtéti hegek és preparátumok alapján azonosíthatják a holttesteket

A modern kriminalisztika számos módszert ismer, amivel meghatározható egy holttest személyazonossága.

„Erre a legmodernebb módszer a DNS-technológia. Viszont nyilván nem mindenkinek van rögzítve a DNS-mintája, ilyenkor jön a második lehetőség, a bonctani adatok. Ezek lehetnek különös ismertetőjelek, tetoválások, műtéti hegek, vagy akár a beültetett orvosi eszközök is– sorolta a szakértő. „A harmadik lehetőség pedig az antropológiai módszer, amikor a holttest bizonyos részeit rögzítik, és az alapján csinálnak preparátumot, ami alapján elemezni tudják a testet, vagy a későbbiekben egy fotóval összehasonlítani.”

A legmegrázóbb a rendőrök számára legtöbbször a vízből kiemelt holttestek látványa. Az erősen bomló testet gyakran befedi az iszap és az algák, ami nem csak felkavaró, de tovább nehezíti az azonosítást.

„Ilyenkor hullaviaszos átalakulás kezdődik, ami által a test viaszra, szappanra emlékeztető anyagúvá válik” – magyarázta az orvosszakértő. Az ennyire felismerhetetlen elhunytaknál a rendőrség „holttestrészkörözést” is indíthat, aminél a lakosság segítségét kérik, azonban ilyenkor csak a holttestet jellemző részletek leírását teszik közzé.

 

Gyakran van szükség az orvosszakértők segítségére

Az utóbbi években több esetben is találtak nehezen azonosítható holttesteket Budapesten. 2014-ben szintén a III. kerületben egy barlangban találtak egy emberi testet, és ugyancsak kizárták az idegenkezűséget. 2019 szeptemberében a III. kerületi Ladik utca egy elhagyott házában találtak rá egy 10-12 napja halott, hiányos öltözékű elhunyt nőre, akinek a testén bántalmazás nyomai voltak. A nyomozás során kiderült, hogy a nő barátja volt a gyilkos, akit már az elhunyt megtalálása előtt őrizetbe vettek lopásért és magánlaksértésért. 2021 nyarán egy 59 éves, élettelen hajléktalan férfit találtak Újlipótvárosban. A holttest már régóta feküdt a Hollán Ernő utcán fényes nappal, mire a járókelők értesítették a hatóságokat. Az elhunytat azonosították és megállapították, hogy nem történt bűncselekmény. Idén februárban is egy frissen műtött, pelenkás felnőtt férfi testét húzták ki a Dunából, és keresést indítottak a rokonai, ismerősei után, akiket később megtaláltak.

 

Szerző Metropol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktorhoz hasonló brüsszeli reformokat követel a legesélyesebb olasz miniszterelnök-jelölt

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt a szállodahajón

hirtv.hu

Sokkoló tragédia történt a strandon, napernyő nyársalt fel egy idős nőt

ripost.hu

Ezt mondta Boros Lajos a sámánteáról, ami tönkretette VV Anett életét

hirtv.hu

Lassú, de biztos orosz előrehaladás Ukrajnában

travelo.hu

Földrengést észleltek egy paradicsomi görög szigeten

ripost.hu

Ez a három csillagjegy a legnagyobb pletykafészek, vigyázz, mit árulsz el magadról

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Jogi lépéseket tervez Suzy - törölték az oldalát

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Rezsicsökkentés: újra divatba jött nagyanyáink sparheltje

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Újra visszatér a tikkasztó forróság: már azt is látni, melyik nap

INSIDER

Különös hobbit talált egy négyéves csanádpalotai kisfiú, Kocsis Tibor is segít neki

INSIDER

Visszatér a brutális kánikula, ez várható augusztus 20-ra

INSIDER

Hétmilliót kaszáltak az unokázós csalók – mellbevágó videó