INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Ezt tehetjük rekkenő hőség idején, ha nem engedi a társasház a klímát

Hiába a reggeli 31 fok, nem használhatnak klímagépet a belvárosi társasházak zömében élők. Miközben egyre nő az igény rá, számos esetben a ház közgyűlése akadályozza a használatot, így a lakóknak a „hőgutában” praktikákat kell kitalálniuk, vagy rosszabb esetben eladni az ingatlan.

Szerző Ripost

Egyre forróbbak a nyarak, az embertelen hőség ráadásul este sem csitul érezhetően a belvárosban, az aszfalt még órákig árasztja a meleget. Alkat kérdése, hogy ki hogyan viszonyul a különféle klímákhoz, de az ma már kétségtelen, hogy a belvárosban elviselhetetlen a létezés enélkül. Budapest belső kerületeiben az „élhető” hőmérsékletet ugyan a természet segítségével és építészeti módszerekkel is meg lehetne teremteni, ám jelenleg az V. kerület törekvéseitől eltekintve, csak a gépi hűtés enyhíti az egyre gyakoribb és tartósabb forróságot. Ugyanakkor ezekben a városrészekben számos társasház megtiltja a beépíthető klíma használatát, amelyből egyre nagyobb konfliktusok adódnak házon belül.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

„Azért kell megfőni a lakásban, mert a ház többsége szerint, hangos és csúnya a klíma”

Mihályi Gábor nemrégen vett lakást Józsefvárosban.

„A Palotanegyedben, a Krúdy utcában újítom fel az új lakásomat. Amikor a klímát akartam beszereltetni, néhány lakó és a közösképviselő felháborodva az orrom alá dugott egy határozatot, amelyet a ház lakói hoztak korábban. Eszerint annak ellenére tilos klímát használni, hogy a ház nem műemlék. Erősködtem, mert egész délután besüt a nap, és több lakás ajtaja felett is láttam a gépet, de azt mondták: azokban a lakásokban sem használhatják, hiába szereltették fel. Most nekünk azért kell megfőni a lakásban, mert a ház lakóinak többsége - főként idősebbek - szerint, hangos és csúnya a klímagép. Ez normális? Szerintem nem, de úgy fest, nem tudok mit tenni ellene. Elviselhetetlenül meleg van” - mesélte a Metropolnak a csalódott lakástulajdonos.

 

A szomszédoknak már nem kell hozzájárulni, de a közgyűlésnek igen

A Metropol utánajárt milyen szabályok övezik a társasházi klíma használatot.

Igaz, hogy a társasházi törvényben megszüntették, hogy a közvetlen szomszédok hozzájárulásával lehet csak klímát telepíteni, de a közös tulajdonú területekre, mint a gang fala azaz belső házfal, kizárólag a társasházi közgyűlés jóváhagyásával lehet

 – mondta el Weisz Gábor Miklós. A Magyar Közös Képviselők Egyesületének igazgatója hozzátette, hogy a külső homlokzat esetében ráadásul az önkormányzat engedélye szükséges. 

 

A lakók birtokvédelmi pert is indíthatnak

A társasházi közgyűlés szabályozhat akkor is, ha a szomszédok számára zavaróan hangos a klímagép működése. 

„Régebben a csendrendeletben decibel küszöböt határoztak meg, ma már nehezen kezelhető a kérdés, miután csak általános, határérték nélküli rendelet van. Így pedig nehéz igazságot tenni konfliktushelyzetben, hogy valóban zavaró-e a gép működésének hangja. Ugyanakkor, ha sok lakásban van klíma egy házon belül, az biztosan pihenést zavaró lehet” – tájékoztatott Weisz Gábor Miklós.

 

Nem csak a nyár lett melegebb, az igények is változtak

Egyre nagyobb a forróság, egyértelmű, hogy nő a klímagépek iráni igény, a belvárosba költöző új generáció már másképpen gondolkodik. 

„Amíg a kilencvenes években úgy vett lakást az ember, hogy a felújítás kimerült egy tisztasági festésben és burkolatcserében, addig most az újonnan beköltözők átépítik a lakásokat. Nem a társasház igényeinek megfelelően, hanem elsősorban a saját kényelmük szerint. Falakat mozgatnak, ajtókat, ablakokat helyeznek át. Ma egyértelmű a klímagép beépítésének igénye is, amely egyébként az elmúlt tizenkét évben többszörösére emelkedett” – mondta a Magyar Közös Képviselők Egyesületének igazgatója, aki hozzátette: „A belvárosban nagy a fluktuáció, állandó az adás-vétel, de rengeteg a külföldieknek kiadott lakás is. A tulajdonosok sokkal jobb áron tudják kiadni az ingatlant, ha klímával felszerelt. Értékesítés esetén pedig, akár egymillió forinttal többért adható el az ingatlan.”

 

Ezekkel a praktikákkal találkozni a belvárosban

Nem kell feladnia a kellemes 22 fokos szobahőmérséklet iránti vágyat akkor sem, ha a ház tiltja a beépíthető klíma használatát. Mutatjuk, hogy milyen ötletekkel találkozni a belvárosban, amelyekbe nem szólhat bele a közgyűlés sem:

    • Ha a saját erkélyére helyezi a kültéri egységet

    • Ha az ablakába teszi a kültéri egységet

    • Ha mobil klímát használ

 

Jobb nem lesz: a városi forróság a 21. század második felére csak drasztikusabb lesz

Minden jel arra mutat, hogy a városok melegedése a globális ütemnél is gyorsabban zajlik. A Newcastle-i Egyetem kutatói Európa 571 városának klímaadatait elemezve jutottak arra, hogy az épített környezet mára állandósult forrósága egyre csak növekedni fog. A Nemzetközi Energiaügynökség a légkondicionálás jövőjéről szóló globális jelentése szerint pedig a következő 30 évben háromszorosára duzzad a légkondicionálás iránti igény, amely alól Budapest sem lesz kivétel. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teve gyilkolt egy szlovák cirkuszban

borsonline.hu

Gyakorlatilag kettészakadt a fiatal lány teste a horrorbalesetben, ő azonban nem csak túlélte, de lábra is állt

hirtv.hu

Halcsonkító horgász ellen indult hajtóvadászat Kevermesen – videóval

metropol.hu

Álló mellbimbóval, bugyi nélkül terpesztett a szőke bombázó

mandiner.hu

Jól lehűtött irodák, nappali kivilágítás, lézershow – így nem spórol a német kormány a parlamenti szünet alatt

origo.hu

Felülnézetből fotózta melleit és combját Tolvai Reni - kép

travelo.hu

Videó: Félelmetesen alacsonyan suhant el az emberek feje felett a Wizz Air gépe

ripost.hu

Szandi elárulta, hazajön-e a lánya Amerikából

ripost.hu

Horror a katakombában: A turistákra kacsintgat a 2 éves lány holtteste

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Tragédia Kópházánál: ismét baleset történt, hiába küzdöttek a 36 éves motoros életéért

További cikkek

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékosra cseréled az izzókat

INSIDER

Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

INSIDER

Kánya Tamás különös alkotásai lepték el a fővárost

INSIDER

Hihetetlen, mi történt Nagykőrösön, sokkot kaptak a járókelők - Videó

INSIDER

Már zöld rendszámmal jár az egyetlen magyar villanyos Trabant