Létrehozva: 2022.07.15.

Burjánzik a parlagfű, minden eddiginél brutálisabb lesz az idei allergiaszezon

Budapesten csaknem félmillió ember szenved a parlagfű okozta allergiás tünetektől, ami megkeseríti a mindennapjaikat. Bár a magánszemély 5 millió forint bírságra is számíthat, ha a saját kertjében vagy földjén elszaporodik a parlagfű, a főváros magára nézve nem érzi kötelezőnek a parlagfű-mentesítést: a közterületeken zavartalanul burjánzik a gyom.

Szerző Ripost

Csak Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, az ország egynegyede szenved a parlagfűtől és évente 3-4 százalékkal nő a számuk. A főváros vezetése tavaly indította el a „Vadvirágos Budapest" névre hallgató programját, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre – magyarán hagyták elburjánzani a gazt. Ezek az újabban „vadvirág étteremnek” átkeresztelt, gondozatlan területek ugyanis inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak. A Metropol Zuglóban és egy XXII. kerületi bringaparkban is térdig érő gazt és parlagfűtengert talált. Hasonlóan elkeserítő állapotokat tapasztaltunk a XI. kerületi Bikás parkban és végig a Szerémi úton, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriásira nőttek a gyomok. Még Budapest egyik népszerű turistalátványossága, a Gellérthegy is erősen fertőzött a súlyos allergiát okozó növénytől, ami hamarosan megkezdi a pollenszórást. A lakosok felháborodására néha felszámolták a „méhlegelőket”, például a XI. kerületi Bocskai úti gaztengert, ahol a táblát is eltüntették, amely büszkén hirdette, „Nem gaz, méhlegelő!”

Ez a méhlegelő Karácsony szerint - ugyan mit keresne itt egy méhecske? (Fotó: Máté Krisztián / Metropol)
Ilyen egy valódi méhlegelő a Várkert Bazárban (Fotó: Ripost)

5 milliós bírságot is kaphat, aki nem kaszálja le

Az esőzések miatt jelentős parlagfű zöldtömeg van kialakulóban - figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Felhívják a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Máris ekkora a gaztenger a fővárosban (Fotó: Metropol)

Akinek a kertjében, telkén, földjén felüti a fejét a parlagfű és elmulasztja a kaszálást, 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat. A telektulajdonosokat súlyosan büntető intézkedéseket azonban úgy látszik, a főváros vezetése saját maga számára nem érzi kötelezőnek, mert a közterületeket sok helyütt szabályosan belepik a gyomnövények.

 

A pollenallergiások könnyebben elkaphatják a koronavírust

Az allergiában szenvedők immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. Kutatások kimutatták, hogy a pollenekre való érzékenységük hajlamosabbá teheti őket a légzőszerveket is támadó koronavírus-fertőzésre.

"Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva" – nyilatkozta a Ripost7-nek Szabó Olivér méhész, aki hozzátette: egy rendes méhlegelő kiszorítaná az allergiások számára káros növényeket, de ehhez megfelelő magkeverék és gondozás kell.

 

Július végén indul a parlagfűszezon

Dr. Csajbók Réka allergológus, fül-orr-gégész, audiológus szerint már most kezdi szórni a parlagfű a pollenjeit, de a csúcs augusztusban lesz. Az első fagyokig, októberig lehet parlagfű-pollen a levegőben. Az orvos hozzátette, hogy az első időszakban a kevés pollen is beindítja a nyálkahártyákban az allergiás gyulladást, ezért javasolja, hogy az ismert parlagfű allergiások már július végén kezdjenek el gyógyszert szedni. 

Dr. Csajbók Réka (Fotó: Metropol)

"A diagnózist bőrteszttel (Prick-teszt) vagy az ellenanyagok vérből történő meghatározásával lehet biztosan felállítani. A parlagfű-allergia kezelésére antihisztamin tabletták, orrspay-k és immunterápia áll rendelkezésre. Emellett a gyomirtás az egész országban fontos" - hangsúlyozta az orvos. "A pollenszezon csúcsán érdemes a nyaralást inkább tengerpartra szervezni vagy itthon a hegyekbe, a Mátrába." 

 

Egyszerűen bejelenthetjük, ha veszélyes gyomot látunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) működteti a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ahol online felületen keresztül bárki bejelentheti – akár névtelenül is – ha nagyobb parlagfüves területet talál. A bejelentés menete:

1. Regisztráljon a bejelentéshez, és erősítse meg az e-mailcímét!

2. Jelentkezzen be, majd kattintson az „Új bejelentés" fülre!

3. Adja meg a parlagfüves terület címét vagy GPS koordinátáit. Tölthet fel képet is, és beállíthatja, ha szeretne értesítést kapni a fejleményekről.

4. Végül kattintson a „Küldés" gombra.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyton hányt, és halálfélelme volt, nem bírta tovább a 25 éves sportoló

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon