tóth gabi
Magyarországon az utóbbi években már szinte népbetegséggé vált az allergia. Szinte nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne szenvedne a tünetektől.
Az allergiaszezonban tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről, és ennek tükrében szervezzük a szabadtéri programjainkat. Próbáljuk elkerülni a különösen veszélyeztetett területeket, vagy súlyos helyzetben mondjunk le a kirándulásról.
Fontos a tünetek enyhítése
A szakemberek azt tanácsolják, hogy súlyos tünetek esetén az allergiások kezdjék el szedni a jól bevált gyógyszereket, igyekezzenek minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, gyakrabban takarítsanak, porszívózzanak, többször mossanak hajat és akár két-három naponta cseréljenek ágyneműt. Semmiféleképpen ne szedjünk több gyógyszert egyszerre, akkor sem, ha súlyosak a tüneteink, tartsuk be az előírt adagot, mert nagy adagban, vagy kombinálva akár mérgezést is kiválthatnak. Inkább csak orr– vagy szemcseppel egészítsük ki a gyógyszert.
Nem mindegy, mit eszünk
Ugyanakkor azt még mindig kevesen tudják, hogy aki parlagfűre, feketeürömre vagy fűfélékre allergiás, jobb, ha nem eszik például lecsót és dinnyét. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik a beteg kínjait a keresztallergia miatt. A szervezetünk ugyanis bizonyos növényeket összetéveszt a molekuláját tekintve hasonló allergénnel, és ugyanúgy reagál rá. Sok allergiás már most éberen figyeli, mikor jelentik az allergén pollenkoncentrációjának emelkedését – aztán kiderül, hogy nincs is emelkedés, mégis rosszabbul vannak. Ugyan mitől? Többen megfigyelhették, hogy allergiás panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén koncentrációja emelkedne a környezetükben. Ennek hátterében a keresztallergia jelensége áll. Ilyenkor tehát érdemes kerülni azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztását, amik erősítik a tüneteket.
Nem csak nyersen, főzve sem
A leggyakoribb, és talán legismertebb rossz párosítás a parlagfű- allergia és a görögdinnye, kevésbé ismert, de gyakori, hogy a parlagfű nem fér meg a paradicsommal és a paprikával. Ezen még a főzés sem segít, szóval aki allergiás, annak nem ajánlott a lecsó sem. Ennek oka, hogy ezen növényekben lévő anyagok kémiai szerkezete hasonló. Olyan kicsi a különbség, hogy sokak szervezete nem tud különbséget tenni, pláne, ha az egyikre már érzékeny. A parlagfű allergiásoknál ezek fogyasztása szájüregi viszketést okozhat, vizenyőssé válhat az ajak, a nyelv, a garat, néha hasi görcsök is felléphetnek.
Segíthet az immunterápia
Az allergia megfékezésében remek lehetőség az immunterápia, mely nemcsak a tüneteket képes tartósan enyhíteni, de a szövődményeket is megelőzhetjük vele. A teljes terápia 3-5 évig tart, de segítségével már az első évben jelentősen csökkenek a panaszok az allergológusok szerint. De természetesen, ha már kialakult a baj, akkor tablettákkal és cseppekkel is kezelhetjük a tüneteket, de ezek szedését is beszéljük meg szakorvossal.