RETRO RÁDIÓ

Nyakunkon a parlagfű-szezon, így készüljünk

Nyakunkon a parlagfű-szezon, így készüljünk
Létrehozva2022. 07. 03. 23:03

Magyarországon az utóbbi években már szinte népbetegséggé vált az allergia. Szinte nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne szenvedne a tünetektől.

 Az allergiaszezonban tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről, és ennek tükrében szervezzük a szabadtéri programjainkat. Próbáljuk elkerülni a különösen veszélyeztetett területeket, vagy súlyos helyzetben mondjunk le a kirándulásról.

Fontos a tünetek enyhítése

A szakemberek azt tanácsolják, hogy súlyos tünetek esetén az allergiások kezdjék el szedni a jól bevált gyógyszereket, igyekezzenek minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, gyakrabban takarítsanak, porszívózzanak, többször mossanak hajat és akár két-három naponta cseréljenek ágyneműt. Semmiféleképpen ne szedjünk több gyógyszert egyszerre, akkor sem, ha súlyosak a tüneteink, tartsuk be az előírt adagot, mert nagy adagban, vagy kombinálva akár mérgezést is kiválthatnak. Inkább csak orr– vagy szemcseppel egészítsük ki a gyógyszert.

Nem mindegy, mit eszünk

Ugyanakkor azt még mindig kevesen tudják, hogy aki parlagfűre, feketeürömre vagy fűfélékre allergiás, jobb, ha nem eszik például lecsót és dinnyét. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik a beteg kínjait a keresztallergia miatt. A szervezetünk ugyanis bizonyos növényeket összetéveszt a molekuláját tekintve hasonló allergénnel, és ugyanúgy reagál rá. Sok allergiás már most éberen figyeli, mikor jelentik az allergén pollenkoncentrációjának emelkedését – aztán kiderül, hogy nincs is emelkedés, mégis rosszabbul vannak. Ugyan mitől? Többen megfigyelhették, hogy allergiás panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén koncentrációja emelkedne a környezetükben. Ennek hátterében a keresztallergia jelensége áll. Ilyenkor tehát érdemes kerülni azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztását, amik erősítik a tüneteket.

Nem csak nyersen, főzve sem

A leggyakoribb, és talán legismertebb rossz párosítás a parlagfű- allergia és a görögdinnye, kevésbé ismert, de gyakori, hogy a parlagfű nem fér meg a paradicsommal és a paprikával. Ezen még a főzés sem segít, szóval aki allergiás, annak nem ajánlott a lecsó sem. Ennek oka, hogy ezen növényekben lévő anyagok kémiai szerkezete hasonló. Olyan kicsi a különbség, hogy sokak szervezete nem tud különbséget tenni, pláne, ha az egyikre már érzékeny. A parlagfű allergiásoknál ezek fogyasztása szájüregi viszketést okozhat, vizenyőssé válhat az ajak, a nyelv, a garat, néha hasi görcsök is felléphetnek.

Segíthet az immunterápia

Az allergia megfékezésében remek lehetőség az immunterápia, mely nemcsak a tüneteket képes tartósan enyhíteni, de a szövődményeket is megelőzhetjük vele. A teljes terápia 3-5 évig tart, de segítségével már az első évben jelentősen csökkenek a panaszok az allergológusok szerint. De természetesen, ha már kialakult a baj, akkor tablettákkal és cseppekkel is kezelhetjük a tüneteket, de ezek szedését is beszéljük meg szakorvossal.



 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.