INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Másodfokú riasztás és 36 fokos hőség – visszatér a kánikula

Újabb fokozatra kapcsolt a nyár.

Szerző Ripost

Új erőre kap a nyár: a keddi 28 fokos maximum már minden értelemben a múlt: szerdán 32, csütörtökön akár 36 fokos maximum is várható, amit 35 fokos csúcs követ. A forróságot a hétvégén is kénytelenek leszünk tűrni, a hőség csak pár fokkal lesz elviselhetőbb. Szombatra 33, illetve vasárnapra és jövő hétfőre 31 fokot prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

30 fok feletti csúcshőmérsékletek jönnek

Íme a következő napok várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti értékei:

Fotó: met.hu

Miközben csütörtökre kilenc megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Tolna megye) adtak ki a hőség miatt elsőfokú riasztást, péntekre Csongrád-Csanád megyében másodfokú riasztás várható, szintén a hőség miatt – vagyis a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű.

Fotó: met.hu

A Meteo Klinika arra figyelmeztet, hogy bár szerdán országszerte nem érvényesül fronthatás, de a nyárias melegben gyenge melegfront jellegű tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbeknél

 

A következő napokban berobban a kánikula!

Ha érzékeny vagy a melegedésre, akkor tompább, aluszékonyabb lehetsz, és még a rutinfeladatok elvégzése is kissé nehezebbek tűnhet. Megjegyzik, a rendszeres sportolás például kiváló élénkítő, a kevésbé meleg órákban a szabadban is kocoghatsz, sétálhatsz; azonban a tűző napon, illetve a legmelegebb órákban kerüld a testmozgást.

Ha hajlamos vagy rá, akkor most a migréned is előjöhet, és a következő napokban akár tartósabban is fennállhat. A magas vérnyomással küzdők szintén figyeljenek most a szokásosnál is jobban magukra! – tanácsolja a Meteo Klinika.

Fotó: pexels.com

Ismét magas a napszúrás kockázata

A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk, 10 és 16 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejet érdemes használni. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szüksége, fürdőzés során pedig félóránként tanácsos megismételni a krémezést. A szabadtéri tevékenységek során viseljünk könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. A fejünket is óvjuk szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is! – emlékeztet a Meteo Klinika.

A pollenterhelés ismét fokozódik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt – figyelmezteti az arra érzékenyeket a Meteo Klinika. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk.

Nem éri meg sietni! A hőség az autóvezetőkre is veszélyes lehet: a vakító napsütés, a lassuló reflexek, a nagy meleggel járó esetleges feszültség, türelmetlenség és ingerlékenység mind növelheti a balesetveszélyt. Vezessünk lassabban, hagyjunk időt a megérkezésre, és ne idegeskedjünk az esetleges dugók, torlódások miatt sem! Célszerű rövid pihenőket tartani, ahol kis testmozgással, szomjoltással, friss levegőzéssel felfrissülhetünk. Szintén hatékony lehet a kedvenc zenéink bekészítése, természetesen megfelelő hangerőn hallgatva és nem engedve, hogy elvonja a figyelmet a vezetésről.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!