Létrehozva: 2022.06.20.
Módosítva: 2022.06.20.

Itt a jövő: sikeres epeműtéttel debütált hazánkban a robotsebészet

Nincs szike, sem vágás, pontnyi részeken hatol az eszköz a testbe.

Szerző Ripost

Jól van az a 68 éves asszony, akinek az epehólyagját az országban elsőként robotsebészeti eszközzel távolították el. Eddig több mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással a világon, ebből 1,5 milliót 2021-ben. A modern technológia most már Magyarországon is elérhető. A Ripost7 cikke.

A műtéti beavatkozást nem a műtőasztalnál végzik, a műtő orvosok a kép bal oldalán, a sebészi konzolnál dolgoznak (Fotó: Semmelweis Egyetem)

Da Vinci robotsebészeti technológia – így hívják a jövő operáló orvosát. Persze a robotasszisztens sem nélkülözheti az orvosi tudást, viszont sokkal többre képes, mint az emberi kéz. Hazánkban a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben áll rendelkezésre egy-egy Da Vinci, de a hasi sebészet terén és az oktatásra, kutatásra, illetve gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem az úttörő. Az új sebészeti rendszerekkel a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük.

520 fokban mozog a robotsebész karja

2021 nyarán mutatkozott be a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer a klinikán, kilenc hónappal később pedig már az egyetem saját műszerével hajtották végre az első műtétet, amelyet másnap további két robotvezérelt operáció követett. Az új eljárásnak köszönhetően az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát, jól van.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci-rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni robotkarjait, így olyan helyre is eljut és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyeket sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni– mondta az első operációkat végző professzor, dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenteroló­giai Klinika igazgatója kiemelte, hogy a robot segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. 
„A robotvezérelt technoló­giát ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki már tud autót vezetni, aztán megtanul repülőt irányítani, és ezzel új dimenziók nyílnak meg előtte 3D-ben” – hasonlította a sebészeti eljárást a vezetéshez a professzor.

Az új technológiával tanulhatnak a jövő sebészei

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a negyedik generációs robot a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel egyszerre biztosítja a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Kelet-Közép-Európa legjobb egyetemén, valamint segíti az eredményes klinikai kutatásokat. Dr. Merkely Béla úgy véli, az új technológia új távlatokat nyit a sebészeknek és a jövő doktorainak is, hiszen a robottechnológia annak ellenére, hogy nem mindenki operál majd robottal, bekerül a következő 30-40 év orvosképzésébe. 
Szeretnénk létrehozni egy, a robotsebészetben jártas, bővebb szakmai stábot amellett, hogy már idén nyáron mintegy ötven új robotsebészeti műtét elvégzését tervezzük

– mondta Merkely.

Fotó: Végh István

Nem csak epeműtétre használják

A klinikán az új rendszert várhatóan évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd az általános sebészeti műtétek mellett, nőgyógyászati-, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozások során is. Az egyetem vezetője hozzátette: a program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészeti műtétek elvégzésében, ám mivel az oktatásban is jelentős szerepet kap a Da Vinci, a jövő sebészei már ezen sajátíthatják el az új technológiát.

Kiképezik az orvosokat az új technológia alkalmazására. A sebész a képernyőn látja, mi történik „odabent” (Fotó: Semmelweis Egyetem)

A 4. generációs robottechnológia előnyei: A SEBÉSZEK precízebben, pontosabban tudják kivitelezni a műtéteket. A BETEGEK kisebb műtéti terheléssel, rövidebb kórházi tartózkodással és gyorsabb gyógyulással számolhatnak.

A Da Vinci rendszer három fő részből áll – A beteggel a négy csáppal rendelkező robotkar érintkezik. Az orvos nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhez hasonló karokkal irányít. A Da Vinci rendszer része az úgynevezett torony, melynek segítségével az orvostanhallgatók vagy azok a szakemberek is megtekinthetik a robotkarok mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást, de itt vannak a műtét biztonságáért, így például a vérzés csillapításáért felelős műszerek is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!