Létrehozva: 2022.06.08.
Módosítva: 2022.06.13.

Helyes döntés a légitársaságokra kivetett extraprofitadó

Helyes és időszerű döntés volt, hogy a kormány extraprofitadót vetett ki a légitársaságokra - vélekedett Galgóczy Ferenc a Magyar Nemzetnek.

Szerző Ripost

A szerdai Magyar Nemzetben megjelent cikkben a Wizz Air és a Malév GH egykori földi kiszolgáló partnere, a Budport Handling befektetője úgy fogalmazott: azt már megszokhattuk, hogy az ilyen helyzetekben különösen a diszkont légitársaságok fenyegetőznek. 

Hol járatritkítással, hol a bázisokra szétosztott repülőgépek számának csökkentésével vagy a bázis bezárásával.

Galgóczy Ferenc azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy pünkösdkor megjelent a légitársaságokra is kivetett extraprofitadóról szóló kormányrendelet. A védelmi alapokhoz az utasok száma alapján kell hozzájárulni.

A különadó miatt tiltakozását fejezte ki a magyarországi piac legnagyobb szeletét, több mint 30 százalékát birtokló Wizz Air elnöke, Robert Carey.

Fotó: MTI

A Magyar Nemzet megkeresésére azt írta, hogy mivel a légi közlekedési ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el a koronavírus-járvány miatt és nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a pandémia kitörése előtti szintet, szerinte minden újabb gazdasági teher lassítja a régóta várt fellendülést. Az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges - utalt arra Robert Carey, hogy a cége áremeléssel reagálhat a hazai különadóra.

A magát kvázi nemzeti légitársaságnak aposztrofáló, piacvezető diszkontvállalat azonnal az utasokra akarja hárítani a különadó terheit, márpedig ezzel hisztériát kelt 

- jelentette ki.

A szakértő azt is mondta, hogy az iparágnak az az érdeke, hogy olyan árú jegyekből legyen fizetendő az extraprofitadó, amelyekből azt ki is lehet gazdálkodni.

A 'dömpingáron', vagyis öt-tízezer forintért értékesített repülőjegyekre további extraadót is észszerű lenne kivetni, mert ez az agresszív árpolitika egyébként is rendkívül káros a versenypiac szempontjából 

- jelentette ki Galgóczy Ferenc.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni – írta Budapest Főváros Kormányhivatala. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat. „A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk” – olvasható a közleményben. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is. Mint kiderült, a kormány minden érintett számára világossá tette, hogy mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A magyar kormány továbbá előre jelezte azt is, hogy minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, és a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel.

„A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta, hogy a kormányhivatal szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg, és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását

A miniszter indítványozta mindenekelőtt azt is, hogy a hatóság alaposan vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már elég régóta érvényben van.

A magyar választók 70 százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézkedés támogatói egyaránt nagyobb arányban vannak a kormánypárti szavazók körében (82 százalék) és a baloldali szavazók körében (49 százalék), mint annak ellenzői.

A magyar kormány egy mintegy 900 milliárd forintos rezsi- és honvédelmi alapot hoz létre annak érdekében, hogy az elhúzódó energiaválság és az elnyúló háborús konfliktus idején is meg tudja védeni a rezsicsökkentést és fejleszteni tudja a honvédelmet. Az alapok finanszírozásának társadalmi megítélése fontos kérdés, ezért a Nézőpont Intézet felmérte, hogy mit gondolnak a magyarok a különadóról.

A felmérés eredménye

A felmérés eredménye

Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy a magyar választók több mint kétharmada, közel háromnegyede (70 százalék) támogatja a járvány és a háború hatásaiból nyereségre szert tevő vállalatokra kivetett különadót, s mindössze kevesebb mint negyede (23 százalék) ellenzi azt. A kormánypárti szavazók körében is egyértelműen többségben vannak az intézkedés támogatói (82 százalék) az azt inkább elutasítókkal szemben (11 százalék). A baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, de körükben is többségben vannak azok, akik inkább egyetértenek az extraprofit-különadó kivetésével (49), mint akik inkább nem támogatják (43 százalék).

A kormány által bejelentett extraprofit-különadó hatékony eszköze az infláció mérséklésének – ezt támasztja alá az Economic Policy Institute április végi tanulmánya is – írta tegnap Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán. A vállalati kapzsiság és az infláció visszaszorítására a tanulmány a magyar kormány által is bevezetett ideiglenes extraprofit-különadó kivetését javasolja.

Orbán Balázs a bejegyzésében kitért arra, hogy a magas infláció egyik fő kiváltója a nagyvállalatok magas haszonkulcsa, amelyre példaként a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetet említi a tanulmány. A járvány és a lezárások hatására egyes termékek és szolgáltatások iránt az egekbe szökött a kereslet, így az elegendő készlettel rendelkező nagyvállalatok hatalmas árképző erővel bírtak a vevőikkel szemben. A miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott, ugyanez történik most is az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt. A multinacionális vállalatok jelentős mértékben emelik áraikat, mivel egyes ágazatokban – elsősorban az energiaszektorban – készlethiány lépett fel.

Az Economic Policy Institute tanulmánya a vállalati kapzsiság és az infláció visszaszorítására éppen a kormány által is bevezetett ideiglenes extraprofit-különadó kivetését javasolja. Az ugyanis ellensúlyozhatja a vállalatok árképzési erejét, ezáltal mérsékelve az áremelkedést – magyarázza Orbán Balázs. A kormány által kivetett különadó tehát megakadályozza, hogy a bankok és a multinacionális vállalatok keressenek a háborús konfliktuson, míg annak árát az emberekkel fizettetik meg – zárta sorait a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az Economic Policy Institute tanulmánya az inflációs helyzet megértése érdekében az Egyesült Államok példáját említi. A tanulmány kifejti, hogy az amerikai gazdaságban szinte mindennek az ára három fő összetevőre bontható. Egyik ilyen összetevő a munkaerőköltség, másik a nem munkaerő-ráfordítások halmaza, harmadik pedig az első két komponensen felüli profit „felára”.

Az elemzés szerint a Covid-19-járványhelyzet gazdasági mélypontja, 2020 második negyedéve óta a nem pénzügyi cégek (NFC) árai összességükben éves szinten 6,1 százalékkal emelkedtek, ami jelentős gyorsulás a világjárvány előtti üzleti ciklust jellemző 1,8 százalékos árnövekedéshez képest. A tanulmányból kiderül, hogy az infláció egyik fő mozgatórugója a nagyvállalatok hatalmának nagymértékű növekedése, amely a haszonkulcsok emelkedésével hozható összefüggésbe. A multinacionális cégek megnövekedett uralma továbbá szélsőséges bérelnyomásban is megnyilvánult, amelyet a magas és tartós munkanélküliségi ráta is kiszolgált.

Az elmúlt két évről azt írják a tanulmányban, hogy a vállalatok inkább árakat emeltek, mint hogy a fizetéseket korrigálták volna. Mivel a vállalati árképzési döntések a világjárvány által okozott torz környezetben inflációhoz vezettek, az ideiglenes többletnyereség-adó némiképp kiegyenlítheti a helyzetet, ezért tanácsolják a bevezetését hatékony módszerként a multik hatalmának visszaszorítására. Az elmúlt negyven év bizonyítékai azt sugallják, hogy a vállalati szektorban a haszonkulcsoknak csökkenniük kell, a bevételek munkabérre fordított részarányának pedig növekednie szükséges a munkanélküliség visszaszorítása és a gazdasági sokkból történő felépülés érdekében.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria