Létrehozva: 2022.06.17.

Fülledt időjárás és migrén: Ezért fájhat igazán a fejünk

A fülledt meleg csökkenti a koncentrációt és migrént is okozhat.

Nem csoda, hogy fáj a fejünk a fülledt melegben: mindenkit átvert Medárd! Június 8-án, Medárd napján ugyanis szakadt az eső, a népi bölcsesség szerint pedig ez azt jelentené, hogy 40 napig el sem áll az égi áldás. Ehhez képest már napok óta fülledt meleg az idő, sok helyen 30 fok fölé szökött a hőmérő higanyszála. Márpedig ezt ugyanúgy megszenvedjük, mint a frontokat – akár hajlamosak vagyunk a migrénre, akár nem. 

Fotó: Pixabay

A fülledt, magas páratartalmú levegő sokakat megviselhet, de főként az idősek, valamint a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedők számára lehet megterhelő, hiszen vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés, rosszullét is felléphet. Csökken a koncentráció, fáradtság, vagy éppen ingerlékenység jelentkezhet. Mindezt tetézheti alvászavar, levertség és a reflexeink lassulása. 

A szervezetre gyakorolt hatások közül ugyanis a legjelentősebbek a hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma. Ilyenkor emelkedik a pulzus, erősödik az infarktusveszély és a gyulladási hajlam, és gyakrabban fordulnak elő balesetek. Többen számolnak be fejfájásról, és az arra hajlamosaknál migrénes rohamok is felléphetnek. Az Amerikai Migrén Alapítvány szerint a krónikus migrénben szenvedők több mint egyharmada az időjárás-változásnak tulajdonítja tüneteit. Ennek egyik lehetséges oka, hogy az időjárás változása egyensúlyhiányt okozhat az agyi szerotoninban, a légnyomásváltozás pedig kitágíthatja a vérereket, ami rendellenes véráramlással migrént okoz.

Fotó: Pixabay

A budapesti Mind Klinikán hazánkban egyedülálló migrén-terápiát alkalmaznak, amelyben a bél–agy tengely és az emberi mikrobiom-kutatás eredményeit ötvözik, ami sokszor évtizedek óta kínzó fejfájástól szabadíthatja meg a pácienseket. 

A fájdalom evolúciósan hasznos, a túlélés szempontjából rendkívül fontos jelzőrendszer, amely segít elkerülni a veszélyt. Holisztikus szempontból vizsgálva a migrénnel járó súlyos fájdalomnak és az ehhez társuló hányingernek, étvágytalanságnak, szédülésnek is van oka

– hangsúlyozzák a Fejfájás Centrum orvosai.

A tudósok mára megértették a köztiagy szerepét a fájdalom tudatosodásában és ennek szabályozási mechanizmusaival is tisztában vannak. A jelek áthaladnak a thalamus nevű szabályozó központon, amely úgy működik, mint egy elektromos relé: ha egy adott jelzésnek nem tulajdonít jelentőséget, egyszerűen lekapcsolja, de egy másik állapotban ugyanezt a jelet hagyja szabadon áthaladni, ami aztán az agykéregben fájdalomként tudatosul. Ha a szervezetünk nagyon kimerül, elfárad, akár például a fülledt meleg idő miatt, a thalamus túlzottan áteresztővé válik: ilyenkor a normál állapotban irreleváns fájdalomingerek is dominánssá válnak. A thalamus túlzott érzékenységében a bél mikrobiomja is meghatározó szerepet játszik, mivel a velünk élő baktériumok nagy része az emésztőrendszerünkben található. Ilyen módon van kapcsolat az emésztő- és az idegrendszerünk, vagyis a beleink és az agyunk között. 

Magyarországon a népesség 8-12 százaléka migrénes, azaz legalább egymillió embert érint a kínzó fejfájás. A migrén órákig, néha 2–3 napig is tarthat. Sokszor megfigyelhető családi halmozódás, és a betegség már gyermekkorban elkezdődhet. Az esetek jelentős részében a fejfájás féloldali, görcsös, lüktető kín, amit a fizikai erőfeszítés még fokozhat is. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a beteget zavarják a hangok, a fények, legszívesebben sötét és zajmentes helyiségbe vonulna vissza.  

A gyakori migrén befolyásolja a munkavégzést, megnehezíti az emberi kapcsolatokat és a szabadidő kellemes eltöltését, de a jó hír, hogy ma már hatékonyan lehet a rohamokat csillapítani, számukat csökkenteni, megelőzni vagy akár teljesen meg is szüntetni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább