Létrehozva: 2022.06.28.

Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

A négy éve létrehozott Egyszülős Központ idei nyárra minden eddiginél több programmal készül.

Szerző Ripost

Micsoda nyár lesz az idei! 2022-ben gyermekfelügyelettel, táborokkal és vadonatúj programokkal várja látogatóit az Egyszülős Központ. A pesti mellett az idén tavasszal megnyitott budai központban már azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők is hozzáférnek a segítséghez, akik a budai agglomerációból, a Déli pályaudvaron keresztül érik el a várost. Az idei nyáron csaknem 2700 egyszülős gyermek számára szerveznek felügyeletet, tábort, de már vidéki fesztiválokon találkozhatunk a központ munkatársaival.

Félmillió gyermeket egy szülő nevel

A budai Egyszülős Központban tartott sajtóbeszélgetésen Nagy Anna, a központok vezetője elmondta, 300 ezer egyszülős családban mintegy 500 ezer gyermeket nevel egyedül valamelyik szülő.

Fotó: egyszulo.hu

A gyerekeknek közösségi- és gyerekprogramokat szervezünk, a szülőket igyekszünk munkához juttatni, de ha kell, megpróbáljuk megelőzni azt, hogy válásra kerüljön sor, és a gyermek utána egy szülővel nevelkedjen

– mondta a központvezető, hangsúlyozva, az egyedülálló szülők 87 százaléka édesanya, ráadásul minden második család anyagi problémákkal küzd, szegény körülmények között él. Ezért őket kiemelten szeretné támogatni az Egyszülős Központ.

Felügyelet alatt is élmények

A nyári üdüléssel, pihenéssel kapcsolatban elhangzott: a gyerekkori élmények 50 évre kihatnak az ember fejlődése szempontjából, ezért szeretnének minél több programmal minél több élményt szerezni az egyszülős gyerekeknek. A gyermekfelügyeletet Pesten és Budán is biztosítják. A két helyen 6 héten keresztül, összesen 150 gyereknek szerveznek egész hetes felügyeletet.
A központok reggel 7 órakor nyitnak, így munkakezdés előtt már behozhatják a szülők a kicsiket, munkaidő után pedig jöhetnek értük. Napközben nemcsak a játszószobákban vigyázunk a gyerekekre, hanem elvisszük őket kirándulni, sportolni, kreatív programokat szervezünk számukra, hogy gondtalanul tölthessék el ezt a hetet

– fogalmazott Nagy Anna, aki kiemelte, törekednek arra, hogy a felügyeletben többségben legyenek a férfi pedagógusok, azért, hogy az édesanyával nevelkedő gyerekek előtt is legyen férfikép.

NAGY Anna
Fotó: Máthé Zoltán

A Balatonon is pihenhetnek az egyszülős családok

A nyaralási lehetőség az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb kikapcsolódási forma.
A Balaton partján olyan családok számára teremtünk lehetőséget a pihenésre, akik egyébként nem tudnák biztosítani ezt a gyermekeiknek. A Mészáros-csoport jóvoltából, a Pro Filii Alapítvány támogatásával 1500 szülő és gyermek nyaralhat Zalakaroson, a Hunguest Hotelben, illetve a Balatontourist révfülöpi és balatonfüredi kempingjeiben

– részletezte az Egyszülős Központot fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI


„Júliustól egészen szeptemberig van lehetőség üdülni, ami 1000 forintba kerül családonként. A tavalyi visszajelzések alapján óriási élményt ad a családoknak a nyaralás, különösen azoknak, akik először mehettek el kikapcsolódni” – fogalmazott Nagy Anna. Az Egyszülős Központ a Családi Erzsébet-táborokkal is szoros kapcsolatban van, ezért idén is folytatódik a hétvégi táborozás a zánkai Erzsébet-táborban, ahol modern környezetben, felújított szállásépületekkel és tengerpartot idéző homokos stranddal várják a nyaralókat. Nagy Anna szerint ezt is nagyon-nagyon szeretik a családok. Idén 1000 szülő és gyermek tölthet el egy-egy hétvégét a táborban, jelképes 1000 forintos díjért.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Mesedélután a Művészetek Völgyén

Újdonság, hogy az Egyszülős Központ több vidéki fesztiválon is bemutatkozik. A kapolcsi Bondoró Fesztivál tapasztalataival gazdagodva várják majd szintén Kapolcson a Művészetek Völgyét, július 22. és 31. között.
Itt mindennap dél és este hat óra között várjuk a PestBuda udvarban a családokat. Ebéd után egyedülálló programmal készülünk a gyerekeknek: fél egy és egy óra között írók, zenészek, művészek, énekesek és színészek mesélik el a kedvenc meséjüket. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta meghívásunkat többek között Gryllus Vilmos, Hobo, Lackfi János, Szalóky Ági és Szőke András is

– mondta az Egyszülős Központ vezetője. A mesedélutánt kreatív foglalkozások – rajzolás, kavicsdíszítés, cápadobálás, zoknibáb-készítés – követik, miközben a szülők szakemberekkel beszélgethetnek olyan témákról, amik a legtöbb fejtörést okozzák számukra a mindennapokban. Augusztus elején az Ördögkatlan Fesztiválon kínálnak ugyancsak színes programokat szülőknek és gyerekeknek egyaránt.
„Elképesztő öröm számunkra, hogy a fesztiválokon egyedülálló anyák és apák segítenek nekünk önkéntesként. Ez nekik is jó, hiszen kiszakadnak a mindennapokból és ők is fesztiváloznak kicsit” – tette hozzá Nagy Anna.

Gyümölcsszedés, kiképzés, zenetanulás

A pesti és a budai Egyszülős Központban is új programok érhetők el, mind a fiataloknak, mind a szülőknek.
Meghirdettük a 'Szedjük együtt!' programot, ahol a gyümölcsösök szedd magad akcióin veszünk részt. Ezeken együtt szedik a gyümölcsöt a szülők és a gyerekek, amit aztán otthon feldolgozhatnak. Legutóbb epret szedtek, de szeretnénk többek között levendula- és barackszüretet is szervezni

– részletezte a központvezető.

Shot,Of,An,Unrecognizable,Farmer,In,Casual,Clothing,Carrying,Crate
Fotó: Shutterstock

A „Kiképzés” nevű programba a felső tagozatos és gimnazista korú fiatalokat, kamaszokat várják. Nekik abban segítenek, hogy a kritikus helyzeteket – például az online zaklatást, bántalmazást – hogyan kezeljék a számukra legkedvezőbb módon, illetve hogyan védjék meg magukat az efféle támadásoktól

A „Szülői kiégés ellen” program célja, hogy az egyedülálló szülők „ne dőljenek ki”, azaz a mindennapok mentális és érzelmi terheiből a szülők az egyensúly és a harmónia állapotába kerüljenek vissza.
„A 'ZeneVarázslat' programban pedig Várnagy Andrea zongoraművész támogatja, mentorálja a zenét tanuló vagy zenetanulás előtt álló gyermekeket, akár már az óvodás kor kezdetén. Vele év végén egy nagy meglepetésre is készülünk” – zárta a sajtóbeszélgetést Nagy Anna.

Applikáción is segít a központ

Már elérhető az egyszülős központ applikáció Androidra és IOS-re is – hívta fel a figyelmet Nagy Anna központvezető. 

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Az okostelefonokra telepíthető programmal hasznos információkról, programokról, táborokról és nyaralásokról értesülhetnek az egyedülálló szülők. Az applikáción elérhetők az 1szülő-1podcast friss és korábbi adásai is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

magyarnemzet.hu

A Soros–Clinton klán üdvöskéjével bulizott Korányi és felesége

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

"Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok