INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

Elképesztő: ez a teszt tényleg elárulja, milyen apa vagy

Elhanyagoló, idomár, netán szupermen?

Szerző Ripost

Egy apák napi kampány keretében, a szeretlekapa.hu oldal szórakoztató tesztje segítségével bárki megtudhatja, hogy melyik apatípusba tartozik. 

Apa és lánya
Fotó: Pixabay

Léteznek olyan kategóriák, amelyek jól leírják az apaság legjellemzőbb megéléseit, az apa típusát. A Ripost ezekből mutat be néhányat.

Résztvevő vagy elhanyagoló

Szinte minden kategorizálás megkülönbözteti a résztvevő, illetve az elhanyagoló apákat. Utóbbiak néha teljesen hiányoznak a gyermekek életéből. Vannak olyan férfiak is, akik bár együtt élnek a gyermekükkel, nem folynak bele a nevelésébe, vagy csak bizonyos tevékenységekre korlátozzák a kapcsolatukat. Ritkák a szeretet-megnyilvánulásaik és kevéssé figyelnek a gyermekeikre. 

Hagyományos vagy modern

A hagyományos apa kenyérkeresőként, családfőként tekint magára, és nem gondolja, hogy a gyermekek ellátásában szerepet kellene vállalnia. Számára fontos a férfiszerepekkel járó külsőségek hangsúlyozása, a nevelést pedig tekintélyalapon képzelik el.
A modern apák nemcsak a nevelésben, de a gyerekek ellátásában és így a háztartási munkákban is részt vesznek. Nem segítenek az anyának, hanem megosztják vele a feladatokat. Pelenkáznak, mesét olvasnak, örömmel vesznek részt a közös játékban. Fontosnak tartják, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel, tudjanak az iskolai dolgaikról, segítsenek nekik a tanulásban, ismerjék a barátaikat.

Az üveghegy, az idomár és a szupermen

Apa és lánya
Fotó: Pixabay

Az üveghegy apa nem vesz részt gyermeke életében, nem alakít ki kötődést vele, a nevelési feladatokat is kizárólag az édesanya látja el. Az idomár apa ellenben nagyon is jelen van: megszabja a gyermeke minden másodpercét, rendkívül szigorú a tanulmányaival kapcsolatban, különórákra küldi és folyton elégedetlen a teljesítményével. A szülősítő apa érzelmileg felnőttként kezeli a gyermekét, bevonja a házastársi vitákba, válás esetén túl nagy terhet rak gyermekére. Nehéz mellette gondtalannak lenni. A jófej apa is elmossa a gyermekek és felnőttek közötti határt, inkább haverkodik, mint nevel, nem szab kereteket, nem követel, ami a gyerekekre elbizonytalanító hatással van. A szupermen vagy mindent tudó apák versengenek és versenyeztetnek. Kiszámíthatatlanok, és folyton próbatételek elé állítják gyermeküket, akit hol dicsérnek, hol szidalmaznak. Az agresszor szavakkal és/vagy fizikailag is bántja gyermekét. Könnyen dühbe jön, nehéz neki megfelelni, a munkahelyi és egyéb sérelmeit is a családtagjain torolja meg.

Kíváncsi vagy, hogy a hat negatív típusba vagy inkább az azokkal szembenálló kategóriákba tartozol inkább? 

A június harmadik vasárnapján ünnepelt apák napja környékén bárki utánajárhat, hogy egy másik, alapvetően a pozitívumokra koncentráló kategorizálás szerint családtagja vagy ő maga milyen apának számít: ő a Család Esze, a mindig akcióra kész Tettek embere, a hatalmas szívű Játszótárs, a bármit megoldó Diplomata, esetleg a család kedvence, a Példakép?

A szeretlekapa.hu oldalon elérhető egy másik teszt, mellyel kideríthetjük, hogy mennyire fenyegeti az apákat a férfiakat érintő leggyakoribb urológiai betegség, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH). Az Amerikai Urológusok Szövetsége által kidolgozott Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skála, vagyis IPSS-teszt állapotfelmérésre szolgál és tájékoztat arról, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni a nagy baj elkerülése érdekében. Hogy apa sokáig egészséges maradjon. 
 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!