Létrehozva: 2022.06.08.

Döntöttek a képviselők: November 1-ig élhet különleges eszközökkel a kormány

A kormány 2022. november 1-jéig kér rendkívüli felhatalmazást a háborús veszélyhelyzet miatt - erről is döntöttek a képviselők szerdán a parlamentben.

Szerző Ripost

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot tárgyalta és fogadta el szerdán az Országgyűlés. A Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett, kivételes eljárásban tárgyalt, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől lehetőséget arra, hogy - ha a rendes jogrendi eszközök nem elégségesek - a különleges jogrendi eszközökkel éljen.

Az elfogadott törvény a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit.

Fotó: Origo / Polyák Attila

 

Atombombát dobott volna a magyar gazdaságra a Gyurcsány-párt

A képviselői vitát követően Varga Judit igazságügyi miniszter köszönetet mondott Keresztes László Lorántnak (LMP), hogy elhatárolódott Niedermüller Péter (DK) magyargyalázó kijelentésétől. Szólt arról is, hogy a magyar baloldal folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi fősodorhoz, míg a jobboldal nem ezt teszi, hanem a magyar érdekek mentén politizál.  Önök kiknek az érdekében politizálnak? - tette fel a kérdést a baloldali képviselőknek, mert szerinte a Gyurcsány-párt zeneszó mellett dobta volna le az atombombát a magyar gazdaságra. 

 

Varga Judit: a kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő korábban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is - tette hozzá. Úgy folytatta, hogy a háború következményeit ne a magyar emberek és családok szenvedjék el, azonnali intézkedések szükségesek, ezért hirdetett a kormány veszélyhelyzetet május 25-től.

Elmondta: a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz most javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit. A miniszter rámutatott arra, hogy a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Varga Judit hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete a szomszédban zajló háború és a háborús helyzetre adott, sokszor elhibázott szankciós válaszok okozta európai gazdasági válság ellenére a normális kerékvágásban maradhasson. Azért dolgoznak, hogy megvédjék a magyar családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. A tárcavezető kiemelte, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseit a kormány a fokozatosság, a szükségesség, arányosság és a célhoz kötöttség elve mentén hozza meg. Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. A háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ehelyett a gazdasági terhekből azoknak a nagyvállalatoknak kell kivenniük a részüket, amelyek a megváltozó világgazdasági környezetben extraprofitra tettek szert - magyarázta. 

 

(via Origo)

origo.hu

Amerikai kiadhatja világháborús parancsot, egész Európát érinti

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

metropol.hu

Váratlan fordulat, Dárdai Pál után újabb nagy név távozik

life.hu

II. Erzsébet kedvenc unokája nem Vilmos és nem is Harry volt

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

INSIDER

Kitálalt a szlovák munkaügyi miniszter, így van most Robert Fico

INSIDER

Hármas tragédia az M1-es autópályán: rendkívül súlyos bűncselekmény történhetett

INSIDER

Ő lehet Robert Fico utódja, egész Szlovákia a miniszterelnökért aggódik

INSIDER

Új információk derültek ki Robert Fico támadójáról