Létrehozva: 2022.05.07.
Módosítva: 2022.05.12.

Szijjártó: atombombaként rombolna a szankciós csomag

Magyarország álláspontja nem változott.

Orbán Viktorhoz hasonlóan Szijjártó Péter is arról beszélt, az unió szankciós csomagja atombombaként rombolná le Magyarország energiaellátását. 

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: KKM/Borsos Mátyás

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelezte, hazánk nem támogatja a csomagot.

"A magyar kormány álláspontja nem változott: Magyarország jelenleg biztos, stabil energiaellátását a szankciós csomag atombombaként lerombolná, ezzel ugyanis a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna.

A brüsszeli csomag 700 forintos benzint és 800 forintos gázolajat jelentene Magyarországon. Ezért, ebben a formában ez a brüsszeli szankciós csomagot nem támogatjuk.

Nem engedjük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát!" - írta Szijjártó.

Az unió nagyobb tagállamai dönthetnének amellett, hogy nem vásárolnak többé orosz olajat úgy is, hogy ezt nem erőltetik rá a tenger nélküli tagországokra, amelyek vezetéken szerzik be a nyersolajat, és az orosz olaj kevesebb mint tíz százalékát veszik meg – írta tegnap a Világgazdaság.

Oroszország napi összesen nagyjából hétmillió hordó nyers- és finomított olajat exportál, ezzel Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb nyersolajexportőre. A világ olajexportjának 11 százalékát teszi ki az orosz kivitel. Az orosz olajtermékek legnagyobb importőre az Európai Unió, amely 2022 áprilisában a teljes orosz olajexport 53 százalékát importálta. Mindezért naponta nagyságrendileg háromszázmillió dollárt fizettek az unió tagországai Oroszországnak.

Tagországonként vizsgálva az importot az látható, hogy a legtöbb orosz olajat Hollandia, Németország és Lengyelország vásárolta. Ez a három ország összesen kétmillió hordót importál naponta, az uniós behozatal 55 százalékát, amiért napi szinten 157 millió dollárt fizetnek, vagyis ezek az államok az Oroszországnak olajért kifizetett uniós összeg több mint felét adják.

A V4-országok (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország nélkül) behozatala a teljes orosz olajexporton belül mindössze 5,6 százalék, az uniós orosz olajimportból pedig nagyjából tíz százalék. Mindezek alapján kijelenthető, hogy ezek az országok kismértékű olajkereskedelmet folytatnak az oroszokkal – írta meg a Világgazdaság. Ezért különösen meglepő, hogy milyen erőfeszítéseket tesz az Európai Bizottság annak érdekében, hogy ezek az országok lényegé-ben jövőkép nélkül lemondjanak saját nemzetgazdasági érdekeikről.

Az EU-ba az orosz nyersolaj körülbelül 80 százaléka tankerhajókon érkezik, és csak 20 százaléka vezetéken, tehát Magyarország, Csehország és Szlovákia teljes mentességével is elérhető, hogy Oroszország európai kőolajexportjának nagy része, csaknem kilencven százaléka embargó alá essen úgy, hogy az orosz importtilalmat vállaló országok tankerhajókon pótolhatnák a kiesést, feltételezhe-tően jóval drágábban, mint korábban tették ezt orosz forrásból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már többször kijelentette: Magyarország energiaellátása jelenleg biztos lábakon áll. A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat. Hozzátette: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában – megoldási javaslatok nélkül – felér egy, a „magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke elmondta: Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalan, az ország felkészült egy esetleges földgázellátási zavar kezelésére is. Az elmúlt évtizedben kiépült határkeresztező vezetékek, a hosszú távú szállítási szerződések, az európai összehasonlításban is magas stratégiai földgázkészlet, valamint a hazai termelés megfelelően garantálja az ellátásbiztonságot.

Az oroszországi gázszállítások megszűnése kapcsán Achim Truger, a duisburgi–esseni egyetem kutatója egy, a Rheinische Post című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy egy ilyen típusú intézkedés a legtöbb számítás szerint mély recessziót váltana ki. Az import leállítása miatt félmillió munkahely szűnhet meg, és az ipar hosszabb távon is komoly károkat szenvedhet.

Japán és a G7 európai tagjai nehezen tudnák betiltani az orosz cseppfolyósított földgáz importját, hacsak nem találnak alternatív beszállítókat – jelentette ki tegnap Koichi Hagiuda, Japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztere.

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó a kormány nevében mondott beszédében kiemelte: immár két és fél hónapja háború zajlik a szomszédban, és az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában, ezért minden diplomáciai erőfeszítést támogat, amely a háború tárgyalásos lezáráshoz vezethet. Világos különbséget teszünk támadó és megtámadott között, elítéltük az orosz katonai agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk Ukrajnának, továbbá eddig csaknem 700 ezer menekülőt fogadtunk be - sorolta a miniszter.

Támogattuk az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jeleztük, hogy hazánk energiaellátása biztonságának garantálása vörös vonalat jelent számunkra - mutatott rá a miniszter.

„Az Európai Bizottság olajembargóra vonatkozó javaslat felrúgta a korábbi konszenzusos megállapodást, amely garantálta, hogy csak olyan lépéseket lehet megtenni, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő helyzetét. A legújabb brüsszeli javaslat felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával, az eddig biztos lábakon álló energiaellátást atombombaként képes lerombolni. Ha a kőolajembargót az Európai Bizottság bevezetné, Magyarország ellátása veszélybe kerülne” - mondta Szijjártó, aki felsorolta, hogy az üzemanyag 7-800 forintra drágulna, valamint a kőolajfinomítókat is át kellene alakítani, aminek ugyancsak nagy a költsége. „Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több százmilliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni” - tette hozzá.

Ha ez a szankciós csomag életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése - emelte ki a miniszter, hozzátéve: Magyarország számára az Európai Bizottság javaslata problémát jelent, s amíg ez így marad, Magyarország az újabb brüsszeli szankciós csomagot nem szavazza meg, mert a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni - emelte ki Szijjártó Péter.

A magyar kormány álláspontja nem változott: „Magyarország jelenleg biztos, stabil energiaellátását a szankciós csomag atombombaként lerombolná, ezzel ugyanis a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna” – írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán, szombaton.

Szijjártó Péter megjegyezte: a most javasolt brüsszeli csomag hétszáz forintos benzin- és nyolcszáz forintos gázolajárat jelentene Magyarországon. Leszögezte: „Ezért ebben a formában ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem támogatjuk.” A magyar külügyminiszter arra kérte Shahid Abdullahot, az ENSZ közgyűlésének elnökét, hogy az ENSZ továbbra is vesse latba minden tekintélyét a tűzszünet és a béketeremtés érdekében. Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra.”

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője az M1 csatornáján elmondta, két tanulmány mentén kell az olajembargó bevezetését megvizsgálni. Emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy „nem lesz egyszerű” a leválás az orosz olajról. Hortay Olivér szerint az egyik tanulmánynak arról kellene szólnia, hogy az Európai Unió egészében milyen hatást gyakorol az olajembargó. A másik tanulmánynak pedig arról, tagállami szinten, hogyan alakul, és hogyan kell ezeket a költségeket redukálni. Teljesen abszurdnak tartja, hogy először legyen meghatározva a vállalás, és csak utána látni azt, hogy ez teljesíthető-e vagy sem.

Időközben Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag az EU-ban az ukrajnai háború kezdete óta, már majdnem nyolcszáz forintot kell fizetni érte literenként, a benzinnél pedig csak Ausztriában regisztráltak nagyobb áremelkedést egy tegnap ismertetett kimutatás szerint.

Megegyezés nélkül maradtak abba az uniós nagykövetek egyeztetései a szankciós csomagról tegnap Brüsszelben, értesült a Politico. A lap szerint a brüsszeli tisztségviselőktől most azt várják, hogy mára vagy holnapra álljanak elő egy új, kompromisszumos javaslattal.

A Politicónak név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint Magyarország következetesen ellenzi a csomagot jelen formájában. A szankciós javaslatokat a múlt héten több tagállam is bírálta. A tegnap előterjesztett kompromisszumos javaslat – ami a Politico birtokába jutott – hazánknak és Szlovákiának 2024-ig adna haladékot az orosz kőolajról való átállásra, Csehországnak pedig ugyanazon év júniusáig. Magyarország azonban teljes mentességet szeretne. Bulgária is elégedetlen, hosszabb átállási időt akar. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán