Létrehozva: 2022.05.06.
Módosítva: 2022.05.06.

Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Magyarország miniszterelnöke hosszabb kihagyás után ismét a Kossuth Rádióban adott interjút.

Szerző Ripost

Orbán Viktor a választások miatt hetek óta nem beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ma reggel azonban ismét a stúdióban ült, hogy beszámoljon a legfrissebb intézkedésekről, melyekre az orosz-ukrán háború, a nemzetközi gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány miatt volt szükség.

 

A Bizottság megtámadta az európai egységet

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, és a háború az energiabiztonságot közvetlenül is veszélyezteti. Ebben a keretben kell értelmezni a Bizottság javaslatát - tette hozzá. Több baj van a Bizottság javaslatával - mondta a kormányfő. Korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiamixet alkalmaz. A Bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak - mondta a kormányfő. 

Ezzel megbomlott a Versailles-ban megkötött európai egység, a Bizottság megtámadta az európai egységet.

 

"Ez egy atombomba a magyar gazdaság ellen"

Magyarországra bármilyen olaj csak csővezetéken érkezhet - mondta a kormányfő. Olyan javaslat, ami figyelmen kívül hagyja ezt a körülményt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen - mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne, Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek - mondta Orbán. Több száz milliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

 

5 év kéne a teljes átalakításra

Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor örömmel tárgyalunk - mondta a kormányfő. Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a Bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzin és 800 forint lenne a gázolaj. Ahhoz, hogy át tudjunk átállni egy másik olajellátási rendszerre, ahhoz alapvető modernizálás kell, több ezer milliárd forintba kerülne - tette hozzá. 5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására.

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? - tette fel a kérdést a kormányfő. 

Várjuk az új javaslatokat.

 

Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében!

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni, dolgozzanak ki új javaslatot. Ha ezt most elfogadtuk volna, akkor a rezsicsökkentésnek vége lett volna. Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne  a rezsicsökkentésnek. 

Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében 

- mondta.

 

Van egy vörös vonal

Magyarországnak különvéleménye van a szankciókról, már 2014-ben is más véleményen volt. Amiket eddig bevezettünk, azok nagyobb gondot okoznak az európai gazdaságnak, mint az oroszoknak - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint egy ilyen hatalmas ügyben, amikor a nagy uniós országok szankcionálni akarnak, akkor Magyarországnak a vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre. 

Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.

 

A mi álláspontunk a béke

A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai. Éppen ezért tisztázni kell, ki háborúzik, ez pedig egy orosz-ukrán háború - tette hozzá. Az oroszok megtámadták Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk - mondta. Vannak országok, amely ilyenkor oldalt választanak, de a magyar történelmi tapasztalatok alapján álláspontot kell választani, ezért meg kell határozni a magyar érdeket. 

A mi álláspontunk a béke

 - mondta a kormányfő. Egyébként sem a francia elnök, sem a német kancellár nem járt sikerrel a moszkvai békemisszióján. Sem az amerikai, sem a német, sem a lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból. Lassan 700 ezer ukrajnai menekültet engedtünk be, és 37 millió eurónyi felajánlást tettünk - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette, hogy amiben tudunk, segítünk az ukránoknak. Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, emiatt Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított - mondta a kormányfő. 

Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi. 

 

Jelentősen átalakul a kormány szerkezete

Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően. A kormányalakítások esetében úgy terveztünk korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani. A migráció velünk marad, és a migrációs nyomás nőni fog. A pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború. Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel - mondta a kormányfő. 

Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni 

- tette hozzá.  

 

Így néz ki a kormányalakítási menetrend

Legkésőbb május végére lehet új kormány - mondta a miniszterelnök. Valakivel sikerült megállapodnom, valakivel nem. Ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár - tette hozzá. Csak a legkiválóbb embereket kérik fel - mondta a kormányfő. Magyarország egy tehetségekben rendkívül gazdag ország, két-három kormányt ki lehetne állítani a jobboldali hátországból - fejtette ki a kormányfő. Május 16-án tesz majd esküt Orbán Viktor a parlamentben, és kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a legújabb rákterápia, elképesztő gyógyulást hozhat

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"A kezemben marad egy nagy hajcsomó" - nincs sok hátra, rákkal küzd a válogatott focista

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára