Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2022.05.11.

Magyar háziorvos: Nyújtsd ki a nyelved, megmondom, mi bajod!

Elárulta a magyar háziorvos: stroke és szívbetegség jeleit is megmutathatja a nyelv állapota.

Szerző Ripost

Egészségmegőrző cikksorozatot indított Facebook „rendelőjében” dr. Mangó Gabriella. A gyöngyösi háziorvos elsőként arra ad tippeket, a nyelv vizsgálatával hogyan ellenőrizhetjük az egészségügyi állapotunkat.

Fotó: Mangó Gabriella

„Egy kis önellenőrzéssel sok mindent megtudhatunk az egészségünkről, és ha nincs nagy baj, akár apróságokkal is sokat változtathatunk” – kezdi Mangó doktornő.

Fotó: Pixabay

„Reggelente nyújtsd ki magadra a nyelved. Normális esetben, ha egészséges vagy, a nyelved rózsaszín, nincsenek rajta nagy repedések, és szinte tükörképe egymásnak a jobb és bal oldal”.

Erre utal a barna vagy fehér nyelv

Ha a nyelven sok helyen mély árok látszik, esetleg barna, fehér lepedékes, akkor mindig gondolni kell arra, hogy több folyadékot kellene fogyasztani. A doktornő javaslata, hogy ilyenkor együnk kevesebbet és szedjünk bélflórajavítót.

A fehér lepedékes nyelvnél a bevitt cukor és a bevitt adalékanyagok csökkentése is javasolt. Kerülni kell az előre készített élelmiszerek fogyasztását és előnyben részesíteni a természetes alapanyagokból készült ételeket.

„A barnás színezetű nyelv gomba terhelésre is utal” – figyelmeztet a gyöngyösi háziorvos. Ebben az esetben érdemes mindenkinek kikérnie a körzeti orvosa tanácsát! Mangó doktornő egyébként azt javasolja, hogy lefekvés előtt három órával már nem ajánlott enni, csak vizet, vagy gyógynövényes teát inni. „Ez nagyon jót tesz a refluxosoknak is, akik egyik tünete, hogy – jellemzően reggelente – az esetek 60 százalékában szárazan köhécselnek” - árulta el a szakember.

Stroke és a szívbetegség jeleit is megmutatja a nyelvünk 

„Súlyos problémára utal, ha a nyelv kinyújtva balra vagy jobbra hajlik és nem középen áll és ha ez fejfájással vagy egyéb neurológiai tünetekkel jár, az már stroke jele lehet!” figyelmeztet a szakember.

Fotó: Pixabay

Aki a nyelvcsúcson lát elváltozásokat és súlytöbblete is van, annak azt javasolja a doktornő, hogy nagyon figyeljen oda, mert az a szív terhelését jelenti. „Ilyen esetben érdemes életmódot váltani és ha terhelésre jelentkező nehézlégzés és mellkasi panasz lép fel, akkor feltétlen forduljon kardiológushoz” – tanácsolja dr. Mangó Gabriella.

Bár érdemes megfontolni Mangó doktornő javaslatait, ne felejtsük el minden esetben kikérni a saját háziorvosunk tanácsát!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek