INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Hatalmas a tét: két napja van segítséget kapni a horrorbalesetet szenvedett Dávidnak

A fiú küzd, hogy teljes életet élhessen, de szorítja az idő.

Szerző Ripost

Koncsek Dávid 17 évesen iskola után dolgozni járt egy építkezésre, ahol bontási munkálatokat bíztak rá a kamasz fiúkra. Ott a tetőn megcsúszott, és 8 métert zuhant. 2018-ban így életmentő műtéten esett át, 6 hónapot feküdt intenzív osztályon. Többször újra kellett éleszteni, és mind a négy végtagjára lebénult. Ezután az Országos Rehabilitációs Intézetbe került, majd otthoni ápolással hazamehetett a budapesti albérletbe. Dávid álma, hogy meggyógyuljon és újra járni tudjon, mint régen, ehhez azonban egy nagy összegre van szüksége, a pénzt összegyűjteni pedig kevesebb, mint két napja maradt.

Fotó: Facebook

„Összesen három évig volt kórházban, végül azt mondták az orvosok, hogy nem tudnak többet segíteni az állapota javítása érdekében, megtettek minden tőlük telhetőt. Most több mint másfél éve járunk Csepelre egy magánrendelőbe. Azt sikerült elérni, hogy Dávid már egyedül tud ülni, a csípőmozgása megvan, a karjait, a kezeit is tudja mozgatni, és most az a cél, hogy ki tudjunk menni Thaiföldre egy epidurális stimuláló műtétre, ami után nagy eséllyel tudna újra járni járókeret segítségével" - mesélte korábban a Ripost-nak Fogarasi Ervinné, Ircsi, Dávid nagynénje, aki 9 éves kora óta neveli a fiút. „Ha sikerül összegyűjteni a pénzt, Thaiföldön átesik egy vizsgálaton, majd beültetnek neki egy stimuláló gépet a gerinchez, ez stimulálja majd az idegvégződéseket, amik nem üzemelnek. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy már a saját lábán sétál haza, hanem két évig utána egy kemény küzdelem vár rá, rehabilitáció lesz, minden nap 5-6 óra tornára kell mennie, hogy ismét járhasson."

Fotó: Fogarasi Ervinné

Fogy az idő

Egy lehetősége van, a műtét, mellyel egy szép napon Dávid talpra állhat. Ennek költsége 40 millió forint, ráadásul szorítja az idő a családot, ugyanis a fiatal júniusra kapott időpontot. A hatalmas összeget, amiből jelenleg 1 millió 813 ezer forint hiányzik. Két nap múlva utalniuk kell, hogy júniusban utazni tudjanak. 

„Hatalmas összefogás alakult ki Dávidért, és már csak egy kevés hiányzik, hogy összegyűljön neki a pénz. Ez a másfél nap holnap estig már nagy izgalomban telik, de tudjuk, hogy meglesz az összeg! Muszáj, hogy meglegyen, az nem lehet, hogy itt a legvégén vérezzünk el!" 

- mondta a Ripost-nak Ircsi.

Ha segíteni szeretnél, ide kattintva tudod megtenni.

 

Nehéz lelkileg

Dávidnak sok mindenben kell a segítség a fürdéstől kezdve a napi tornán át, ami kötelező ahhoz, hogy ne romoljon az állapota. Az elmúlt évek alatt akaraterejének hála rengeteget fejlődött, ám mivel deréktól lefelé nem mozog és nem is érez semmit, így sok minden nehézkes neki. Az ujjai sem mozognak, így írni sem tud, sem pedig a kerekesszékbe beülni.

„Az első egy évünk volt a legborzalmasabb. Dávid depresszióból ki, depresszióba be járkált. Mindig volt mibe kapaszkodni, de aztán jött egy megfázás, utána meg visszakerült intenzívre tüdőgyulladás miatt, ami a sok fekvéstől alakult ki nála" - emlékezett vissza a nehéz pillanatokra Ircsi. „Mára már tudjuk, mit kell csinálni, de az első évben nem tudtuk, mivel állunk szemben, nem tudtuk elfogadni és nem akartuk elhinni. Senki nem gondolta volna, hogy amit ma egyedül meg tud csinálni, arra valaha képes lesz. Nagy a küzdés és az akarás van benne és most nagy reményei vannak ebben a műtétben."

A thaiföldi Verita Neuro-n 2016 óta a világ legígéretesebb bénuláskezelési műtétjét végzik. Az Epidurális stimuláció, egy áttörő gerincvelő-sérüléskezelés, amely lehetővé teszi a betegek motoros, szenzoros és autonóm funkcióinak visszanyerését. A bénult betegek számára alkalmas műtét egyedülálló lehetőséget kínál a gerincvelő-sérülés utáni betegek életének megváltoztatására. A kezelés első lépése egy műtét, amely során gerincvelő-stimuláló eszközt ültetnek be a gerinc epidurális terébe. „Hídként” működik, felerősíti a megszakadt agyi jeleket, és a motoros működésért felelős területekre irányítja. A készülék elektromos áramot bocsát ki, amely akaratlagos izomösszehúzódást és mozgásokat vált ki. A stimulátor beültetése után egy speciális fizioterápiás csapat programozza be a stimulátort, az áram intenzitását és frekvenciáját az egyes páciensek testéhez és egyéni igényeihez igazítva. A minimum 35 napos náluk töltött idő alatt a páciensek a csapattal azon dolgoznak, hogy megtanulják, hogyan edzhetik testüket újra mozgásra és önállóbbá válásra. A betegek többsége eddig jó gyógyulási eredményeket ért el.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tényleg korán jön a Xiaomi 13

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Elképesztő felfedezés, akár 200 évig is élhetünk, ez kell hozzá

hirtv.hu

Megsemmisítő vereséget szenvedett a józsefvárosi baloldal az időközi választáson

vg.hu

Repülőrajtot vett a győri klímacég, a hőszivattyú biztató termék

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 27.: A Nyilas váratlan segítséget kap, a Halak elsimítja az ellentéteket

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Sztriptíz a medencében, csupasz mellekkel emelkedik ki a vízből a vadóc álomnő

ripost.hu

Tóth Andi levetkőzött, rajongói nem térnek magukhoz - itt a vadító képsorozat

ripost.hu

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé