INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

„Nem akartuk elhinni" - horrorbalesetet szenvedett Dávid, 2 hónapja van segítséget kapni

Balesetet szenvedett a fiú, azóta küzd, hogy teljes életet élhessen.

Szerző Ripost

Koncsek Dávid 17 évesen iskola után dolgozni járt egy építkezésre, ahol bontási munkálatokat bíztak rá a kamasz fiúkra. Ott a tetőn megcsúszott, és 8 métert zuhant. 2018-ban így életmentő műtéten esett át, 6 hónapot feküdt intenzív osztályon. Többször újra kellett éleszteni, és mind a négy végtagjára lebénult. Ezután az Országos Rehabilitációs Intézetbe került, majd otthoni ápolással hazamehetett a budapesti albérletbe. Dávid álma, hogy meggyógyuljon és újra járni tudjon, mint régen.

Fotó: Facebook

„Összesen három évig volt kórházban, végül azt mondták az orvosok, hogy nem tudnak többet segíteni az állapota javítása érdekében, megtettek minden tőlük telhetőt. Most több mint másfél éve járunk Csepelre egy magánrendelőbe. Azt sikerült elérni, hogy Dávid már egyedül tud ülni, a csípőmozgása megvan, a karjait, a kezeit is tudja mozgatni, és most az a cél, hogy ki tudjunk menni Thaiföldre egy epidurális stimuláló műtétre, ami után nagy eséllyel tudna újra járni járókeret segítségével" - kezdte a Ripostnak Fogarasi Ervinné, Ircsi, Dávid nagynénje, aki 9 éves kora óta neveli a fiút. „Ha sikerül összegyűjteni a pénzt, Thaiföldön átesik egy vizsgálaton, majd beültetnek neki egy stimuláló gépet a gerinchez, ez stimulálja majd az idegvégződéseket, amik nem üzemelnek. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy már a saját lábán sétál haza, hanem két évig utána egy kemény küzdelem vár rá, rehabilitáció lesz, minden nap 5-6 óra tornára kell mennie, hogy ismét járhasson."

Mindenben segítik, de nehéz lelkileg

A nagynéni feladta a munkahelyét, hogy Dávidot ápolja, hiszen rengeteg mindenben kell neki segíteni a fürdéstől kezdve a napi tornán át, ami kötelező ahhoz, hogy ne romoljon az állapota. Az elmúlt évek alatt azonban a balesetet szenvedett fiú akaraterejének hála rengeteget fejlődött, már tud enni és inni eszköz segítségével, borotválkozni és fogat mosni, ám mivel deréktól lefelé nem mozog és nem is érez semmit, így sok minden nehézkes neki. Az ujjai sem mozognak, így írni sem tud, sem pedig a kerekesszékbe beülni.

„Az első egy évünk volt a legborzalmasabb. Dávid depresszióból ki, depresszióba be járkált. Mindig volt mibe kapaszkodni, de aztán jött egy megfázás, utána meg visszakerült intenzívre tüdőgyulladás miatt, ami a sok fekvéstől alakult ki nála" - emlékezett vissza a nehéz pillanatokra Ircsi. „Mára már tudjuk, mit kell csinálni, de az első évben nem tudtuk, mivel állunk szemben, nem tudtuk elfogadni és nem akartuk elhinni. Senki nem gondolta volna, hogy amit ma egyedül meg tud csinálni, arra valaha képes lesz. Nagy a küzdés és az akarás van benne és most nagy reményei vannak ebben a műtétben. Izgulunk, hogy összejön-e a pénz vagy sem."

Fotó: Fogarasi Ervinné

Gyűjtenek a műtétre

A műtét költsége, amivel egy szép napon Dávid talpra állhat, 40 millió forint, ráadásul szorítja a családot az idő, ugyanis a fiatal júniusra kapott időpontot. Addig kell összegyűjteni ezt a hatalmas összeget, amiből jelenleg 13 millió 827 ezer forint áll rendelkezésre, így még 26 millió forintot kell összegyűjteniük. A fiú, aki egyébként korábban sportos életet élt és versenyszerűen kézilabdázott, érmeket szerzett, kedden ünnepelte 21. születésnapját. Nem szeretne mást, csak azt, hogy újra lábra álljon és igazán élhessen, mint a korabeliek.

Egy lehetőség van, ez a műtét, reméljük, hogy sikerül összegyűjteni a pénzt

- bizakodik Ircsi.

A műtét árát május végén kell elutalni a klinikának, az árajánlatban megjelölt számlaszámra, hogy júniusban utazni tudjanak. A műtétre Dáviddal kiutazik a nagynénje, aki 9 éves korától neveli és gondozza őt, illetve a gyógytornászuk. A megérkezésükkor 5 nap karanténban lesznek, azután kezdhetik a vizsgálatokat, majd a műtétet.

Ha segíteni szeretnél, ide kattintva tudod megtenni.

A thaiföldi Verita Neuro-n 2016 óta a világ legígéretesebb bénuláskezelési műtétjét végzik. Az Epidurális stimuláció, egy áttörő gerincvelő-sérüléskezelés, amely lehetővé teszi a betegek motoros, szenzoros és autonóm funkcióinak visszanyerését. A bénult betegek számára alkalmas műtét egyedülálló lehetőséget kínál a gerincvelő-sérülés utáni betegek életének megváltoztatására. A kezelés első lépése egy műtét, amely során gerincvelő-stimuláló eszközt ültetnek be a gerinc epidurális terébe. „Hídként” működik, felerősíti a megszakadt agyi jeleket, és a motoros működésért felelős területekre irányítja. A készülék elektromos áramot bocsát ki, amely akaratlagos izomösszehúzódást és mozgásokat vált ki. A stimulátor beültetése után egy speciális fizioterápiás csapat programozza be a stimulátort, az áram intenzitását és frekvenciáját az egyes páciensek testéhez és egyéni igényeihez igazítva. A minimum 35 napos náluk töltött idő alatt a páciensek a csapattal azon dolgoznak, hogy megtanulják, hogyan edzhetik testüket újra mozgásra és önállóbbá válásra. A betegek többsége eddig jó gyógyulási eredményeket ért el.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teljesen meztelenül mutatta meg magát az 54 éves műsorvezető - fotó

borsonline.hu

Kiderült, Shane Tusup valóvilágos szőkeséget csókolt az éjszakában

magyarnemzet.hu

Jakabos Zsuzsanna a vizes világbajnokság után kit ment ki a vízből?

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

mandiner.hu

Tényleg közeleg a világháború? – Nógrádi György elemezte a háború eszkalációjának esélyeit

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 30.: az Ikreknek lépnie kell, a Halak figyeljen a belső hangra

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Ez a három csillagjegy erős jeleket kap az égiektől a következő napokban

ripost.hu

Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

ripost.hu

Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

További cikkek

INSIDER

Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

INSIDER

Hivatalos: Karácsonyék megemelik a parkolási díjakat Budapesten - videó

INSIDER

Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

INSIDER

Baloldali késdobáló – Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

INSIDER

Brutális mesterhármassal támad a kánikula: újabb megyékre adtak ki harmadfokú riasztást

INSIDER

Hoppá, egymilliárd euróra biztosították a Szépművészeti Múzeum új kiállítását

INSIDER

Hőségriadó: kiderült, hány fok az ideális az irodában

INSIDER

Így vészeld át a hőséget: 6+3 életmentő tipp kánikula idejére