INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Egymillió forintot ért a fiatal lány ötlete

Egy Rovar dóm elnevezésű ötlet nyerte a Zöld Követ Egyesület Planet Z Ötletpályázatát, több mint kétmillió forintot osztottak szét.

Szerző Ripost

A Zöld Követ Egyesület 2.300.000 Ft összdíjazású országos ösztöndíj-pályázatára 117 pályázat érkezett, ebből 12 jutott a döntőbe. Hétfőn pedig közülük választották ki a nyerteseket. Az esemény dátumának környezetvédelmi apropója a 2007. óta minden év május 15-én tartott Day of Action on Climate Change - Nemzetközi klímaváltozási akciónap. A Zöld Követ Egyesület 2021. decemberében hirdette meg Planet Z Ötletpályázat elnevezésű környezetvédelmi versenyét, melynek a környezetünkhöz való pozitív hozzáállás terjesztése és a fiatalok felkarolása volt a célja.

Én a pályázatomban a beporzó rovarok védelmével foglalkoztam és egy olyan kültéri installációt terveztem, ami egyszerre nyújt menedéket, táplálékot és ivóvizet a rovaroknak

– mondta el a lapunknak az első helyezett, Butter Kitti.  

Azután, hogy láttam a többi 11 pályázatot is és lehetőségem volt megnézni mindenkinek a prezentációját, nem számítottam a győzelemre, mert mindegyik nagyon színvonalas volt és bármelyikünk győzelmének ugyanúgy örültem volna "– tette hozzá meghatódva a nyertes.

 Butter KittiFotó: Ripost

 Kitti már azt is tudja, hogy mire költi az egymilliós ösztöndíjat. 

"A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig, ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel, majd kezdődhet a prototípus gyártása. Utána a prototípust szeretném kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével" – ecsetelte terveit a fiatal környezetvédő. 

12 ötlet került a döntőbe a 117-ből Fotó: Ripost

Körülbelül egy évvel ezelőtt találtuk ki a kollégáimmal, hogy hirdessünk egy ötletpályázatot, mozgassuk meg a fiatalokat és gyűjtsük be azokat az ötleteket, amelyek a fiatalok fejében járnak környezetvédelem és fenntarthatóság témakörben

- mondta el lapunknak Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke. 

Fotó: Ripost

"Nagyon örülünk annak, hogy a fiatalok ennyire aktívak. Ők azok, akik igazán meg tudják majd határozni, hogy Magyarország zöld területen milyen irányba menjen. Nagy szerepünk van abban, hogy ezt a tudást és kreativitást, ami bennük megvan, tovább vigyék és minél több társukat, barátjukat bevonzzák ebbe a témába" -mondta. Mint megtudtuk, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, egy kis vita is kialakult, mert rendkívül színvonalas pályázatok érkeztek be.

Fotó: Ripost

Egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal. 

Vámosszabaditól Zalaegerszegig, Miskolctól Piliscsabáig, az ország minden részéből érkeztek pályázatok. Őszintén örülünk ennek a lelkesedésnek, nem is gondoltuk, hogy ennyi fiatalt sikerül inspirálnunk. Azon dolgozunk, hogy minél több ötletnek találjunk pártfogót, mentort, és ezen felül egy olyan közösséget építsünk fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításába

– mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

A Zöld Követ Egyesület partnere a fiatalok felkarolásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, akik szintén elkötelezettek a Z generáció felé történő nyitásban, teljes mértékben azonosultak a pályázat célkitűzéseivel, és fontosnak tartottak különdíjat, egy egymillió forintos szakmai csomagot felajánlani a Zöld Követ által biztosított díjakon felül. Egy közönségszavazási lehetőséget teremtettek meg saját social media felületeiken az egyesület munkatársai, a vállalkozó kedvű pályázók pedig videós bemutatkozással gyűjthették be a like-okat. A szavazók között a Zöld Követ Egyesület ajándékot sorsolt ki, egy elektromos rollert. 

A PlanetZ ötletpályázatának közönségdíját végül közel 1000 szavazattal Fehérvári Dávid nyerte CsikkZero pályázatával, a díjat szintén a 2022. május 16-i döntőn adták át.

Egyes felmérések szerint a világon 1,3 milliárd dohányos van, akik évente nagyjából 4,5 milliárd cigarettacsikket dobnak el. Egyetlen cigicsikk 4000 különféle kémiai vegyületet tartalmaz, ami 500-1000 liter vizet képes beszennyezni. A CsikkZero erre a problémára próbál megoldást találni egy új eszköz segítségével. A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek a már meglévő technológiák által, mely képes a fűből, kavicsok közül és a bokrok aljából is kiszívni a cigarettacsikkeket és az apró hulladékokat, akár akkor is, ha azok már a talajba ragadtak.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő leleplezés: egy ukrán katona elárulta Zelenszkij döbbenetes terveit

origo.hu

Brutális dekoltázzsal indult bulizni Beyoncé - fotók

magyarnemzet.hu

A nyáron kirúgott edző üzent a Honvéd vezetőinek a nullapontos rajt után

ripost.hu

Szívszorító: ez volt Olivia Newton-John utolsó kívánsága

origo.hu

Perverz taxis akarta megerőszakolni a kocsiban alvó tévésztárt

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot

ripost.hu

"Egy senkiházi b*zi vagy!" - G.w.M is beszállt a zenész háborúba

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

ripost.hu

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!