Létrehozva: 2022.03.18.

Zabálják a magyarok a látványos cápaetetést a Ligetben

A Fővárosi Állatkert is kapcsolódik az ENSZ által meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz.

Szerző Ripost

Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert kapuját kőelefántok őrzik, bent a tengernyi állat között bizony az óceánok élővilágának egyedeivel, sőt, cápákkal is találkozhatunk.

Így érthető, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert csatlakozott a ENSZ által meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz. Ennek keretében különösen nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre,  az óceánokkal kapcsolatos általános műveltség gyarapítására, amelyet az UNESCO kiemelt jelentőségű globális célként határozott meg. Ennek része a Cápasuliban látható merüléses látványetetés. 

Fotó: Ripost

Több mint buli a cápasuli

Rozsdás dajkacápák, homokszínű dajkacápák és zebracápa is látható a Cápasuliban, mely – mint írják – nem véletlenül kapta a nevét: a fiatal cápák itt nemcsak cseperednek, testileg gyarapodnak, hanem a szó szoros értelmében is tanulnak. „Megtanulják, hogyan éljenek együtt a medence többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket. A rendszeres tréning sok tekintetben hasonlít ahhoz, amit például az elefántoknál és az oroszlánfókáknál is láthattok.” – olvasható a Fővárosi Állatkert Facebook-oldalán.

Fotó: Ripost

Mint megtudtuk, a cápák garnélát kapnak a búvároktól.

A cápaetetésről készült videót ITT tudod megnézni.

ENSZ Óceánok Évtizede

2017 decemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 72. ülésszakán hirdették meg a 2021-től 2030-ig tartó Óceánok Évtizedét. A hivatalos megnevezés „ENSZ Óceántudományi Évtized a Fenntartható Fejlődésért” (UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development), de szokták az „Óceánkutatás Évtizedének”, illetve egyszerűen az „Óceánok Évtizedének” is nevezni.
Az ENSZ Kormányközi Oceanográfiai Bizottsága által felügyelt kezdeményezés célja olyan jelentős előrelépés az óceánokkal foglalkozó tudományokban, amely segít az emberiségnek jobban megérteni a világtengerekben lejátszódó folyamatokat, s ezáltal előmozdítja az óceánok védelmét és fenntartható hasznosítását. Ennek érdekében a tudomány képviselői, a különböző országok kormányai, a gazdasági, üzleti élet szereplői, illetve a civil szervezetek közötti szoros együttműködésre van szükség.

A Budapesti Állatkert szerepe az óceánokra vonatkozó ismeretek terjesztésében

A tengerek lakóival kapcsolatos ismeretterjesztő, közművelődési munka a Budapesti Állatkertben már száztíz esztendős múltra tekint vissza, hiszen 1912-ben itt nyílt meg az ország első, tengeri állatokat is bemutató nyilvános akváriuma. A városligeti intézmény jelenleg több helyszínen is bemutat tengerlakó fajokat. Ezek közül a leghangsúlyosabb a 2018-ban megnyílt Cápasuli, de a Pálmaház alatt található, műemléki oltalom alatt álló patinás Akváriumban is láthatók tengeri állatok az trópusi édesvizek lakói mellett.
A tengeri fajok bemutatásán túl az Állatkert további ismeretterjesztő programokat is szervez a tengeri élővilág megismertetésére. A Cápasuliban heti öt napon merüléses cápa látványetetést tartanak, amelynek ideje alatt az intézmény munkatársai a helyszínen, élőszóban mutatják be az ott élő cápákat, rájákat és rajhalakat.

Fotó: Ripost

A Nagyszikla belső terében kialakított Varázshegyben a tengeri élővilág fejlődéstörténetének néhány fontos állomását is felvillantják ősi tengerlakó fajok rekonstrukciójával, az Óriások csarnokában pedig a világtengerek leghatalmasabb termetű lakóiról szerezhetnek ismereteket a látogatók: többek között egy óriás ámbráscet életnagyságú modellje is látható ezen a helyen. Az Állatkert oktatási kínálatában is szerepelnek a tengeri élővilággal, az óceáni ökoszisztémákkal kapcsolatos tematikus foglalkozások, amelyeket tanulmányi csoportok vehetnek igénybe előzetes bejelentkezés alapján. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

magyarnemzet.hu

Rákay Philip egy régi titkot tört fel, kiderült, hogy politikai szerepvállalása miatt rúgatta ki Lilu a zenetévétől

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Borzasztóan szédülök és fáj mindenem" – tizenketten verték az utcán félholtra Norbit

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja