INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

Friss felmérés bizonyítja: kiállnak a magyarok a családbarát kormányzás mellett

Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével történt.

Szerző Ripost

A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatja – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából. 

A kormány több mint egy évtizede folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert, és soha nem látott segítséget nyújt a családoknak. A február végén-március elején készült felmérésben a megkérdezettek szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.  

A változás 2010-ben történt. A családbarát fordulatnak köszönhetően azóta  a kormány kiemelten támogatja a családokat, a szülőket, a gyermekeket, az időseket és a fiatalokat egyaránt.

Fotó: Shutterstock

A felmérés eredménye szerint 10-ből 7-en (72%) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és többségük (68%) elégedett a családbarát kormányzással. A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők – közülük is leginkább a gyermekgondozási ellátásokban részesülők – ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek döntő többsége úgy gondolja, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat (76%), kiemelten támogatja a nagycsaládosokat (82%) és a gyermeket tervező párokat (73%). Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy az elmúlt 12 év családpolitikája nagyban segítette az időseket, a nyugdíjasokat (60%) és a fiatalokat (59%) egyaránt.

Az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon.

Fotó: Pixabay.com

A válaszadók kétharmada szerint Magyarország történelmében az elmúlt 12 év előrelépést hozott a családoknak. A többség (62%) azzal is egyetértett, hogy a polgári kormány sikerét jól mutatja a családok életszínvonalának javulása.

A jövőre vonatkozóan 82% nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, sőt, 86% szeretné, ha az tovább bővülne. A felmérésben résztvevők közül a legtöbben, 10-ből 9-en azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy fokozottan kell támogatni a családalapításban a 30 év alatti fiatalokat.

Fotó: Shutterstock

A felmérésben résztvevők szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, szerintük ezt leginkább a babaváró támogatás (93%) segíti, de hasonló mértékben fontos és hasznos a családi adókedvezmény (92%), az otthonteremtési támogatások (89%), az ingyenes tankönyv (89%) és a gyermekek kedvezményes étkezése (92%). 

Fotó: Markovics Gábor

Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, a több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a megnövekedett gyermekgondozási ellátások összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.

Arra a kérdésre, hogy a személyes életükben egy-egy intézkedés mekkora segítséget jelent, az érintettek a gyermekes családoknak járó személyi jövedelemadó-visszatérítést és a családi adókedvezményt tették az első helyre (85%). Az idősek számára jelentős támogatást nyújt a 13. havi nyugdíj visszavezetése (78%), a 25 év alattiak számára pedig az szja-mentesség (76%). A saját életére vonatkozóan az emberek többsége jelentős segítségnek értékelte a rezsicsökkentést (77%), a benzinár befagyasztását (74%) és az alapvető élelmiszerek árának rögzítését is (57%).

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a család az első. A kormány immár 12 éve kiemelten támogatja a családokat: a szülőket, a gyermekeket, az időseket és a fiatalokat egyaránt. A magyar emberek méltányolják ezeket az intézkedéseket, elégedettek a családbarát kormányzás intézkedéseivel és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék megtartani és támogatni.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a józsefvárosi időközi választáson

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Elképesztő felfedezés, akár 200 évig is élhetünk, ez kell hozzá

life.hu

Nem bírták hallgatni a szomszédok a hangosan szexelő párt: figyelmeztetést kaptak (18+)

mandiner.hu

A Belvárosban is tarolt a Fidesz-KDNP jelöltje

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Így éljük túl idén a kánikulát

ripost.hu

Sztriptíz a medencében, csupasz mellekkel emelkedik ki a vízből a vadóc álomnő

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé