Létrehozva: 2022.02.02.

Ennyi pénzt követelnek a Hableány-tragédia áldozatai

Lassan három éve, hogy 28 halálos áldozatot követelt a Hableány-katasztrófa, ám az áldozatok rokonai és a túlélők még mindig nem találtak megnyugvást.

A kártérítési perek most kezdődnek, a büntetőeljárás hamarosan véget érhet. Az ügyvédek most részleteket árultak el a Ripost7-nek a tárgyalásokról.

A Hableány tragédiája miatt indult büntetőper az egyik legdrámaibb szakaszánál tart. December végén zárt rendszerű videón hallgatták meg a baleset túlélőit.

A Magyar-Koreai Baráti Társaság megemlékezésén a Hableány sétahajó tragédiájának évfordulóján (Fotó: Sulyok László / Ripost)

„Igen megrázó volt végighallgatni ezt a sok tragikus sorsot. Az egyik hölgy négy hozzátartozóját is elveszítette, köztük az öccsét. A hajó elején álltak, fényképezkedtek, hiába esett az eső, Budapestet így is gyönyörűnek találták. Majd az egyik pillanatról a másikra a Dunába estek, és kisvártatva átment rajtuk még egy hajó. Őt kimentették, kórházba vitték, és arra ébredt, hogy ő élte túl egyedül a családból. Azóta nincs olyan éjszaka, hogy ne erről álmodna, nincs olyan nap, amikor ne ezzel foglalkozna. Nem tud dolgozni, zakatolnak agyában a kérdések: miért pont velük történt ez a baleset? Miért pont ő élte túl?” – emlékszik a vallomásra dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck ügyvédje.

Kiderült: két tanú vallomása igen beszédes. Az egyikük elmondta, hogy a semmiből érkezett, egyszer csak ott volt az a hatalmas hajó a közelükben. Úgy emlékszik, hogy olyan volt, mintha a Viking észre sem vette volna őket, sem hang-, sem fényjelzést nem adott le. Olyan gyorsan történt minden, hogy értesíteni sem tudták a kapitányt, hogy baj van – tette hozzá dr. Gulyás Krisztián, a Lombos család képviselője.

Fotó: MTI

A másik tanú úgy emlékezett, hogy amikor feljött a víz felszínére, vele együtt még sokan küzdöttek az életükért, majd jött egy másik hajó, és újra víz alá kerültek. Utána már csak ő jött fel egyedül. Ez a másik hajó a Viking Idun volt, a hajó kapitánya ellen még mindig nyomozati szakban van az eljárás. A férfi nincs letartóztatásban, bizonyos időközönként telefonon kell jelentkeznie a rendőrségnél. A két koreai túlélő azt is kiemelte: nem értik, miért nem halad gyorsabban ez az ügy, és miért nem egyértelmű már, ki a felelős. „Ezt a kérdést magam is többször, több embernek feltettem.” --mondta az ügyvéd.

Válaszolt a köztársasági elnök

Ügyfele kérésére dr. Gulyás Krisztián Orbán Viktor kormányfőhöz és Áder János köztársasági elnökhöz fordult.

„Azért szántuk el magukat arra, hogy levelet írjunk, mert kifogytunk az eszközökből a cégóriással szembeni harcban. A levelekben részletesen kifejtettük, milyen hozzáállást tapasztaltunk eddig a Viking cégtől, annak biztosítójától, és az őket képviselő ügyvédektől. Rögtön a legelején világosan közölték, hogy ne is számítsunk semmilyen kártérítésre! Továbbá addig fogják húzni az időt, ameddig csak lehet és ehhez megvan a megfelelő szakembergárdájuk, a kellő mennyiségű pénzük. „Ki fognak minket fárasztani”, ezt mondták ”– fogalmazott az ügyvéd.

Polgári peres eljárást indítottak Svájcban, a Bázeli Bíróságon, és aznap, amikor befogadták a keresetet, az ügyvédet megfenyegették az irodája előtt.

“Mi csak azért küzdünk, ami jogszerűen jár. Ami egy ekkora tragédia után valamelyest képest kompenzálni azt a leírhatatlan veszteséget, amit egy édesapa elvesztése okoz. Mindig is korrekt megegyezésre törekedtünk és törekszünk, de az erőink, a kapacitásaink végesek, már nem tudunk sokáig kitartani. Egyedül, önerőből eddig tudtunk eljutni. Ha a jelen helyzetben bármit meg tud tenni értünk és a segítségükre tud lenni, arra csak hálával tudunk gondolni és csak megköszönni tudjuk” - írta az ügyvéd a levélben, amire választ is kapott. Áder János arról értesítette, hogy nincs jogi felhatalmazása peres ügyek vizsgálatára, Orbán Viktor pedig Varga Judit igazságügyminiszternek továbbította az ügyet.

Végzetes este

2019. május 29-én este 21 óra 5 perckor ütközött össze a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány városnéző turistahajóval a Margit híd budai hídfőjének közelében. Mindkét hajó élén tapasztalt kapitány állt: a turistahajót kormányzó Lombos László bejárta vízen az egész világot. A Dunán oly régóta hajózott, hogy teljesen otthon érezte magát, minden folyóméterét jól ismerte. A szállodahajót irányító Jurij C., a Viking kapitányának szintén évtizedes hajózási múltja van. A két hajó mégis összeütközött, mégpedig olyan erővel, hogy a nagyobb maga alá gyűrte a kisebbiket, s az kétszer megpördült, majd a folyó mélyére süllyedt. A menekülő turisták helyzetét tovább nehezítette, hogy a Viking Sigynt követte testvérhajója, a Viking Idun, amely fékezés nélkül haladt át a vízben fuldoklók feje fölött.

Minden egyes tárgyaláson felszakadnak a sebek

Jurij C. büntetőtárgyalása 2020 őszén kezdődött, a következő tárgyalás március 7-én lesz, akkor az amerikai szemtanúkat fogják meghallgatni. Ezután szakértői vélemények következnek, és úgy tudjuk, hogy dr. Németh Leona bíró azt tervezi, még az év első felében ítéletet hirdet.

Fotó: MTI

A kapitány védői sok értékes órát vettek el az ügy érdemi tárgyalásától részletkérdések megbeszélésével és kifogások emelésével. Véleményünk szerint ez az időhúzás is a védekezési taktika része” – jelentette ki dr. Gulyás Krisztián, aki korábban statisztikát is készített az egyik tárgyalásról. Ebből világosan kiderül: a legtöbbször Tóth M. Gábor, Jurij C. védője szólal felt, sokszor a büntetőügytől független témákban.

„Az ügyfeleink nagy szívfájdalma amellett, hogy senki nem kért tőlük bocsánatot, az, hogy hosszú idő telik el, mire felelőse lesz a szerettük halálának” – jelentette ki a Hableány matrózának, Pethő Jánosnak a családját képviselő dr. Magyar György. Minden tárgyaláson ott vannak, és minden alkalommal felszakadnak a sebek.

Ki fizet az áldozatoknak?

Kártérítést eddig egyetlen cég fizetett az áldozatoknak: a magyar. A baleset után nem sokkal a Panoráma Deck gyorssegélyt utalt elhunyt munkavállalói hozzátartozóinak, azóta azonban senki egy fillért sem utalt az áldozatoknak és családjuknak.

A Viking Cruises biztosítója 10 millió forintot ajánl egy emberéletért, és ezen nem hajlandók egyezkedni: csak azt tudják elképzelni, hogy mi ezt elfogadjuk. Annak fényében, hogy Bázelben 16, Magyarországon 5 ügyvédet fizetnek, hogy képviseljék őket, ez az összeg megalázó számunkra. Ha csak annak a felét odaadnák az áldozatok családtagjainak, mint amit jogi képviseletre költenek, már jobban járnánk – fejtegette Gulyás Krisztián.

A bázeli ügymenet hasonlatos a magyarhoz: eddig még az első tárgyalási napot sem sikerült kitűzniük.

Több mint 4 milliárdot követelnek a koreaiak

A koreai áldozatok hozzátartozói pert indítottak: összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől. A keresetet egy éve adták be, az első, előkészítő tárgyalás január 21-én pénteken volt. Itt ismertették a keresetlevelet, az indítványokat, ezzel elindult a per érdemi része.

„Felelősségi alapon pereltek be mindenkit, de az még kérdés: ki az, aki ténylegesen felel a balesetért. Véleményem szerint velünk szemben a kereset megalapozatlan, ám jogilag csak a mi bevonásunkkal kivitelezhető, hogy az ügy itthon maradjon” – állapította meg dr. Sógor Zsolt.

„Az elszenvedett borzalmak miatt a túlélők és az áldozatok rokonai méltán tartanak igényt erre az összegre és bízom benne, hogy meg is ítélik nekik.”-tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

UFO-k miatt riasztották a segélyhívót, a rendőrök sem hittek a szemüknek

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

hirtv.hu

Soros György: Más országok belügyeibe való beavatkozás nehézségekkel jár, de a be nem avatkozás veszélyesebb lehet

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

magyarnemzet.hu

Szentendre balliberális polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Ő volt az életünk fénye” – Át akart kelni az úton, halálra gázolták az 5 évest

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz