kulcsár edina
Ilyenkor sokan bágyadt szemekkel néznek maguk elé és kínlódnak, mert az óév utolsó napján alaposan felöntöttek a garatra. Mit lehet tenni?
Szilveszterkor a többség önfeledten ünnepel és sokan nemcsak mértékkel kortyolgatnak a különféle italokból. Nincs is ezzel általában baj, amíg el nem jön a másnap.
Ilyenkor rossz a gyomrunk, fáj a fejünk és igazából nincs kedvünk semmihez. De mi lehet a megoldás? Nos, rengetegen próbálkoznak különféle csodaszerekkel, ám ezek nem segítenek a bajokon. A macskajaj a szervezet mérgezése, így szükségünk van az extra pihenésre.
Talán kevesen gondolnák, de a problémákat nem az alkohol okozza, legalábbis nem közvetlenül.
A problémát az alkohol lebontása közben a szervezetben keletkező acetaldehid okozza.. Utóbbi 10-30-szor mérgezőbb, mint az alkohol, és nem csupán a májat, de a sejteket és a szöveteket is károsítja. Ezen felül ráadásul rákkeltő hatása is van. Nagyrészt ennek a bomlásterméknek köszönhető a fejfájás és émelygés és még annak, hogy a szervezet gőzerővel igyekszik megszabadulni tőle.
De akkor mit tegyünk? Nos, már egy forró leves is sokat segíthet, de a legfontosabb, hogy kis adagokban, kortyolgatva sok vizet fogyasszunk, így hidratálva a szervezetet.
Vajon miért van az, hogy ami huszonévesen még meg sem kottyant, később már kiüti az embert és a regenerálódás is hosszabb időt vesz igénye. Nos, ennek oka, hogy a szervezet a kor előrehaladtával egyre lassabban képes lebontani a méreganyagokat.
A másnaposságon a kellő mértékű folyadékfogyasztáson túl úgy is segíthetünk, ha többször, kis adagokban nem túl nehéz ételeket fogyasztunk. Ám a legjobb a megelőzés, vagyis tartsunk mértéket az italozással szilveszterkor is!