9 hónapja

Ők döntenek, ha az elvált szülők egyike akarja csak a gyerek oltását

A gyermekek beoltásánál minden esetben szükség van szülői hozzájáruló nyilatkozatra. De ki dönt, ha az elvált szülők egyike akarja csak az oltást? A Ripost utánajárt.

Az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését. A hír kapcsán több fórumon is vita alakult ki arról, mi van akkor, ha a közös szülői felügyeletet gyakorló szülők nem tudnak megállapodni gyerekük beoltásáról. Dr. Bense Tamás gyermekorvos praxisában is mindennapos probléma ez.

Dr. Bense Tamás Fotó: DrBense.hu

„Azt szoktam tanácsolni az oltást támogató szülőnek, hogy volt partnerének magyarázza el, hogy nagyon ”hálás„ lesz a kamasz gyereke, ha beoltott barátaival nem mehet el se egy színházba, se egy moziba vagy sportrendezvényre. Ráadásul még a nyaralást is ki kell hagynia oltás hiányában” – árulta el a Ripostnak Bense doktor. „Ha így sem egyezik bele a szülő az oltásba, mindenképpen érdemes írásba foglalni, hogy előzetesen felvilágosítottam a volt partneremet, hogy a gyermek oltás nélkül igen hátrányos helyzetbe kerül. Könnyebben elkaphatja a Covidot és a betegség maradandó károsodást, akár szívizomgyulladást, vese-, máj-, bőr- és idegrendszeri problémákat okozhat nála, amelyek 3-4 héttel a betegség után jelentkezhetnek”.

Fotó: Shutterstock

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek körében egyre nő a Coviddal fertőzöttek száma és a poszt-Covid szindróma utáni szövődmények már önálló kórházi részlegek felállítását tették szükségessé több intézményben.

„Ezek a helyek már most annyira telítettek, hogy több hetes előjegyzés szükséges a bejutáshoz. Meg kell próbálni megértetni az oltásellenes szülőkkel, hogy a gyerekek fejlődése forog kockán” – emeli ki Bense doktor, akinek a tapasztalata azonban az, hogy ha az érveket felsorakoztatják, akkor az esetek 70-80 százalékában sikerül meggyőzni az oltásellenes szülőket.

Ha nincs megegyezés, a gyámhatóság dönt

Dr. Karáth Barbara ügyvéd szerint, ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők valamely kérdésben nem tudnak megállapodni, akkor a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdés kivételével a gyámhatóság dönt. Az oltás azonban ezek egyikbe sem tartozik bele. Ez vonatkozik az együtt élő, illetve a külön élő szülőkre is, amennyiben közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot. Esetükben a 4:166. §-a az irányadó. Dr. Karáth Barbara Karáth Barbara lapunknak azt is elárulta, amennyiben nincs megállapodás, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz kell kérelmet benyújtani. A gyámhivatal döntését bármelyik szülő kérheti. „Ilyenkor az eset összes körülményét megvizsgálják és a gyermek érdekeit tartják szem előtt. Ügyvédként én mindig azt javaslom, hogy az ügyfelek törekedjenek a megállapodásra, hiszen a hatóság egy jogszabályi előírásba kapaszkodik. A járvány megelőzése érdekében jelenleg az oltás az egyetlen, amit védekezésként meg tudnak jelölni. Vélhetően a szakkérdés megválaszolására az eljárásba bevont szakértő ebbe kapaszkodik. Ezért a szülőknek érdemesebb a gyermek orvosának a véleményét kikérni és az alapján meghozni az oltásról a döntést”.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!