8 hónapja

Nyitrai Zsolt: Ha a baloldal alakítana kormányt, a nyugdíjprémium is megszűnne

A baloldal egy gazdasági válság időszakában vette el az idősektől a 13. havi járandóságot.

Szerző Ripost

Jövő héttől kezdődik el a JóKor nyugdíjasoknak szóló magazin terjesztése, és több mint kétmillió idős honfitásunkhoz fog eljutni – mondta Nyitrai Zsolt az Origónak. A kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy az Idősek Tanácsa, a nyugdíjasok legfőbb érdekképviseleti szervezete fogalmazta meg, hogy legyen egy kiadvány, amely rendszeresen eljut minden nyugdíjashoz, és az őket érintő legfontosabb kérdésekben tájékoztatást tud adni.

Pontosan a vírushelyzet mutatta meg, milyen fontos ennek az újságnak a létezése, mivel az idősek akkor nem tudtak közösségbe menni, társaságba menni, és akkor érkezett az otthonukba egy ilyen tájékoztató kiadvány – tette hozzá.

MTI/Soós Lajos

A mostani lapszámban elsőként Orbán Viktor miniszterelnök köszönti majd a nyugdíjasokat. Novák Katalin miniszterasszony a nyugdíjasok juttatásairól beszél majd. Müller Cecília országos tisztifőorvos karácsonyi receptet oszt majd meg. Gubás Gabi színművésznővel is van interjú, míg Szijjártó Péter arról beszél majd, hogy a gyerekei hogyan várják a Jézuskát, és még nyereményjáték is van a lapban – ismertette Nyitrai Zsolt.

A mostani magazin sok jó hírt tartalmaz, mivel többek között szerepel benne az, hogy minden nyugdíjas megkapta az egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot. Ez rekordnagyságú összeg, és ennek a feltétele az volt, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesített a vártnál.

Most egyébként 2010 óta már negyedik alkalommal kaptak az idősek nyugdíjprémiumot – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő. A baloldal idején ugyanez a szabály életben volt, de mivel a gazdaságot tönkretették, így egyszer sem fizettek nyugdíjprémiumot. Ha a baloldal alakítana kormányt, akkor szinte biztos, hogy a nyugdíjprémium megszűnne, mert képtelenek jól kezelni a gazdaságot és az idősek megbecsülése se volt soha fontos számukra – tette hozzá.

Egyekbe emelte a rezsiárakat a baloldal

A magazinban szóba kerül a 13. havi nyugdíj is. Ezt jövő év februárjában teljes összegben megkapják a nyugdíjasok – mondta Nyitrai Zsolt. Ez az a nyugdíj, amit a baloldal teljes összegben elvett, és a polgári kormány most visszaad.

Míg a baloldal egy gazdasági válság időszakában vette el az idősektől ezt a járandóságot, addig most az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak – tette hozzá.

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nincs szükség a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a kormányzatnak nem a nyugdíjasokat kell támogatni – hívta fel a figyelmet. Amikor a baloldal kormányon volt, akkor nemcsak a 13. havi nyugdíjat vette el, hanem az egekbe emelte a rezsiárakat, és bevezette a fizetős egészségügyet.

Nyitrai emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány még 2010-ben kötött egy megállapodást a nyugdíjasokkal, és ebben azt vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. Most valóban van egy világszintű inflációs helyzet a járvány és az energiárak megemelkedése miatt.

A nyugdíjasok juttatásait összességében kell nézni: van a rekordösszegű nyugdíjprémium, a nyugdíjkorrekció, a jövő februári 13. havi nyugdíj, a benzinárak hatósági rögzítése, és a korábbi rezsicsökkentést máig védi a kormány.

Ez a nyugdíjasoknak különösen fontos, havi több tízezer forintot spórolnak meg. A baloldal a rezsicsökkentést is veszélyezteti, világpiaci árakat akarnak megint fizettetni az idősekkel, és Márki-Zay cinikusan azt üzenik nekik, hogy fűtsenek, főzzenek és fürödjenek kevesebbet. A politikus arra is emlékeztetett, hogy míg Horvátországban 550 forintban, nálunk 480 forintban maximalizálták a benzinárat. Mindezek mellett, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor egy átlagos család 32 ezer forinttal fizetne többet havonta, ez éves szinten 400 ezer forintos pluszkiadást jelentene – tette hozzá.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Milák Kristóf fantasztikus úszással jutott döntőbe a római úszó-Eb-n

origo.hu

Az Onlyfans-modellt vádolják barátja meggyilkolásával Floridában - videó

borsonline.hu

Tragikusan fiatalon halt meg a felesége: Őszintén beszélt fájdalmáról a magyar színész

vg.hu

Semmit sem kímél az infláció: brutálisan drágul, lassan luxuscikké válik a méz

metropol.hu

Őrjöngő tömeg fogadta Kordáékat a Szigeten – Fotó!

vg.hu

A krími támadás adta a gyanút: új, eddig nem ismert szuperfegyvere lehet az ukránoknak

mandiner.hu

Küzdenek az orvosok a Szigeten lezuhant artista lábáért

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: fontos változásokat jeleznek a bolygók

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

ripost.hu

Lecsúszott a törölközője, lesd meg az érzéki álomnő meztelen testét

ripost.hu

Széttárt combok, teljesen meztelenül jógázik a kertben a ringó mellű kebelcsoda

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Újabb darázstámadás: azonnal rohantak a kórházba a menyasszonnyal

INSIDER

„Az angyalok vigyázzanak rád!” – szívfacsaró sorokkal búcsúzik a halálra nyomott 5 éves fiától az anya

INSIDER

Nem hiszed el, hányan vigyáznak a bulizókra a Szigeten

INSIDER

Izgalmas autós üldözés: így ért véget a 16 km-en át tartó hajsza – videó