Létrehozva: 2021.11.09.

Hihetetlen retró élmény vár a Budapest Retro Élményközpontban! – videó

Légvédelmi rakétától az Ultra Mosószerig, brigád naplókon és pártirodán át, a 80-as évek TV stúdiójáig mindent látni az augusztusban nyílt, három szintes Budapest Retro Élményközpontban.

A tulajdonos nem bogaras, de a gyűjteményét olyan személyektől vásárolta meg, akik érzelmileg nehezen tudtak elszakadni a múlttól, vagy maguk is hivatásos gyűjtők. Horváth Ákost keresve léptek be az Október 6. utcában található élményközpontba a Metropol munkatársai, de már akkor csak kapkodták a tekintetünket, miután egy, a 70-es, 80-as évek világát idéző működő presszóba csöppentek. Némi vacillálás után egy Julius Mein kávéval indítottak, de vehettek volna kojak nyalókát vagy bambit is, esetleg cumi formájú gumicukrot. A háttérben korabeli slágereket játszó zenegép tűnt fel ami, mint megtudták, régi 10 forintossal működik. Az ámulatnak itt nincs is vége, mert a székek a 80-as években megszokott, piros műbőr borítással készültek újonnan, de a pult és a mögötte álló hölgyek stílusa is az időkapszula részét képezték. Mint megtudtuk tőlük, a belvárosi intézmény célja a szórakoztatás, és számos a korszakban sztárnak számító személy tette tiszteletét már itt az elmúlt 2,5 hónapban. A többi között Pataky Ágit itt köszöntötték születése napja alkalmából, de Bánó András egy műsor keretein belül híreket olvasott fel az emeleten lévő Híradó Stúdióban, nem régiben pedig Nemcsák Károly járt náluk.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

„Az első lépéseknél a saját emlékeimre hagyatkoztam”

Horváth Ákos tulajdonos nem volt gyűjtő korábban, egy külföldi útján fogalmazódott meg benne a központ létrehozásának ötlete.

„Berlinben láttam hasonlót, ott érett meg bennem, hogy Budapesten milyen jó lenne egy korszerű retró központ, a belvárosban. Ez az ingatlan korábban egy lerobbant irodakomplexum volt, két év alatt újítottuk fel és alakítottuk ki. Az első lépéseknél a saját emlékeimre hagyatkoztam, azokat a tárgyakat kerestem itthon, amelyek a gyerekkorom részei voltak. 6,5 éve kezdtem felkutatni a tárgyakat, most ott tartunk, hogy 5-6 ezres gyűjteményt láthatnak itt az élményközpontban, a amelyekhez tárlatvezetést is biztosítunk, de enélkül is élvezhető a kiállítás, miután magyarázó leírásokat és hangokat is elhelyeztünk, ezek többsége magyarul, angolul, németül, oroszul is olvasható vagy hallható„ – mesélte Ákos.

Nem a kommunizmus eszméjét hirdetik, hanem a hétköznapokat mutatják be

A kiállítás játékokkal, videókkal és kvízekkel várja a látogatóit, a régi utcai telefonokat tárcsázva pedig akár korabeli rádiókabaré-részleteket is hallhatóak. A bátrabbak ”járőrözhetnek„ egy felújított Lada rendőrautóval a Gazdagréti lakótelepen a Szomszédok teleregény idején – mindezt a kocsiba épített szimulátornak köszönhetően -, vagy beülhetnek egy másik teljesen felújított autóba, egy gyönyörű Volgába.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

„A legextrább amit beszereztem, egy 12 méteres légvédelmi rakéta”

„Ehhez kalandos úton jutottunk hozzá körülbelül egymillió forintért. Hosszú rábeszélés után tudtam megvenni egy régiség kereskedőtől, aki a hátsó raktárában tartotta mert, valószínű nem legális úton jutott hozzá. Mi utána hatástalaníttattuk, illetve benne volt az elektronika és a vezérlés, amit el kellett távolítani, utána legalizáltattuk és most teljes pompájában díszeleg itt a plafonon, egy speciális illesztékkel, amit hozzá csináltattunk” – emlékezett vissza Horváth Ákos.

„Farkas Bertalan hiányolta a bajuszt az űrhajós báburól, így lett bajuszos az asztronautánk”

„Az űrhajós ruhát is nehéz volt beszerezni, mert ez egy eredeti szovjet gyártás. Oroszországban vásároltam, ennek 99 százaléka eredeti, egy-két alkatrészt viszont nem tudtam hozzá beszerezni, így azokat után gyártottuk reprikaként. Ilyen ruhában volt az űrben Farkas Bertalan is. Amikor most ellátogatott hozzánk, viccesen szóvá is tette, hogy hiányolja a bajuszt a báburól, hiszen neki volt akkor, így most már bajusza is lett„ – mondta a tulajdonos.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

„A belsőépítészeti elemeket után gyártottuk”

„Az itt látható tárgyak szinte mindegyike eredeti, de a belsőépítészeti elemeket után gyártottuk, így a 80-as évek Híradó stúdiója is új készítésű. A hozzá tartozó kamerákat Németországból, illetve itthonról szereztük be, ezek szintén eredetiek. Láthatóak még itt monitorok, ezeken régi reklámok, vagy műsor előzetesek láthatóak. Fabulon vagy Libero reklám, vagy a mesék közül a Pityke őrmester például” – tájékoztatott Ákos.

Fanatikusnak kell lenni

„Én kutatom fel a tárgyakat, van egy listám az elejétől fogva, ami persze állandóan bővül. Sokszor nem egyszerű megtalálni amit szeretnék. A Lottó gyűjtőládát például 1,5 évig kerestem, de ritkaságnak számítanak most már azok a kispedálos autók is, amiket a kirakatba tettünk ki. Ez volt anno minden gyerek vágya„ – részletezte a központ tulajdonosa.

50 éves, bontatlan konzerveket vásárolt aukción

„Az Ultra Mosószert egy netes aukciós portálon vettem, ott találtam egy gyűjtőt, aki rengeteg ilyesmivel rendelkezett. Nemcsak Ultrával, hanem különböző élelmiszerdobozokkal is. Például a Leó Jégrémével és Borsodi sörös üvegekkel, illetve bontatlan élelmiszer konzervekkel a 70-es évekből. Ezeket mind tőle vettem meg” – mesélte Ákos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baltás támadás történt Budapesten

origo.hu

Bíró Ica elárulta, hogy plasztikáztatott-e valaha

life.hu

Hűtlenek és kalandvágyók: ez a 3 csillagjegy gyakran félrelép

vg.hu

Új óriásbörtön nyílik Magyarországon – nem lesznek kulcsok az ajtókhoz

life.hu

Pro és kontra air fryer - segítség vagy bosszúság a forró levegős sütő?

vg.hu

Még mindig keresnek embereket a budapesti Primarkba – kiderült, mekkora fizetésre számíthatnak

origo.hu

Újabb hírek érkeztek G.w.M betegségéről, saját életét is kockára tette - videó

travelo.hu

Egy kis mókus megmenekülésének megható története

life.hu

A vashiány és a vas pótlása (hirdetés)

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok, igazi örömhír érkezett

ripost.hu

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

lapcentrum.hu

A fenntarthatóság most duplán kifizetődő, ugyanis a digitális Mandinerrel most elektromos rollert lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Orbán Viktortól lop Magyar Péter: Orbán mondataiból rakta össze beszédét a baloldal új messiása

INSIDER

Európai szinten is egyedülálló segítséget nyújt a kormány a magyar gazdáknak

INSIDER

Itt vannak a kormány legújabb döntései

INSIDER

Hisztizett a baloldal legújabb messiása - ezek a felvételek kimaradtak Magyar Péterék videójából...

INSIDER

Porrá égett Katalinék otthona: rémálmok gyötrik a héttagú családot a tűzeset óta

INSIDER

Orbán Viktor: Béke kell! - fotók

INSIDER

Rendőrautó gázolta halálra Anikó gyermekét: azóta a lakást sem képes elhagyni az asszony

INSIDER

Húslevest akart főzni egy sérült gólyából egy szabolcsi pár