Létrehozva: 2021.11.04.

Ezért támadja először a tüdőt a Covid

Dr. Mangó Gabriella egyre biztosabb abban, hogy a Covid érgyulladás, ami gyengíti az immunrendszert és főleg az ereket célozza meg. Hogy mire alapozza a véleményét? A Ripostnak kifejti.

A koronavírus egyeseknél vesemedence gyulladáshoz vagy vesekő okozta problémákhoz, szívizomgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál. Megesik, hogy kis ideig keringés összeomlást eredményez vagy strokszerű, vagy esetleg vakbélszerű panaszt okoz. De igen gyakori a tüdőgyulladás is a betegeknél. Hogy mi lehet ennek az oka? Dr. Mangó Gabriellának van egy elmélete, hogy mindez minek a következménye.

Dr. Mangó Gabriella Fotó: Erdélyi József

Ha a poszt-Covid tüneteket is figyelembe vesszük, felvetődhet a gondolat, hogy a betegség hátterében érgyulladás állhat – mondta a Ripostnak Mangó Gabriella.

A doktornő szerint a poszt-Covidnál sok esetben szívizomgyulladáshoz hasonlító tünetek jelentkeznek. Ez is lehet az erek gyulladásának a következménye. A vérnyomás problémáknál ugyanez a helyzet, hiszen az érfalak feszülése vérnyomás ingadozást okozhat.

„Meglehet, ha mindezt mikroszkópikusan megvizsgálnánk, akkor kiderülne, hogy az ér gyulladása miatt nagyobb érellenállás okozza az ingadozást” – fejti ki véleményét a tapasztalt háziorvos.

A veseértékek megváltozása is megfigyelhető a poszt-Covid szindrómásoknál. „Egy év után is gyakran előfordulnak keringési megbetegedések, többször megjelenik a karzsibbadás vagy a végtagok elszíneződése. Előfordul az is, hogy hidegre adott válasznál a páciens szája lila lesz, miközben már hónapok óta túl van a Covidon” – magyarázza a doktornő.

Mangó doktornő szerint a jelek arra utalnak, hogy az erek tágulása megváltozik a fertőzés után, de jelenleg még nem ismert, hogy milyen a rugalmasságuk. „Mindezek együttesen arra engednek következtetni, hogy a koronavírus az erek gyulladását okozza és igen gyakran ez a gyulladás a tüdő ereiben is fellép”– mondja az orvos.

A legnagyobb pusztítást a tüdőben okozza a vírus

Fotó: Shutterstock

A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus azért támadja legelőször a tüdőt, mert ott található a legsűrűbb érhálózat. De vajon miért az idősebbekre hat rosszabbul a Covid?

„A keringés idősebb korban már rosszabb. Az ő esetükben nyilvánvaló, hogy az érfal sérülése, az ér gyulladása többször előfordulhat és az ő szervezetük jobban el is használódott már. Éppen ezért ők a legveszélyeztetettebbek” – hívja fel erre a figyelmet Mangó Gabriella.

Az aszpirin bevált a Covid betegek korai kezelésénél

A tudósok megállapították, hogy kortól függetlenül azok a Coviddal fertőzött betegek, akik aszpirint szedtek a betegség megjelenésének kezdeti stádiumában, vagy már előtte, sokkal ritkábban kerültek lélegeztető gépre és 50 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány az esetükben azokhoz képest, akik nem szedték a készítményt. Ismert, hogy az aszpirinnek vérrögképződés gátló és gyulladáscsökkentő hatása is van. Másik erős gyulladáscsökkentő szer a szteroid.

„Én ezt inhalatív szteroid formájában javaslom, mert az ott hat a legbiztonságosabban ahol kell, a kis léghólyagoknál és az őket körülvevő kötőszövetekben, erekben”.

Nem tudni mitől függ az, hogy kinél milyen tüneteket okoz

Mangó doktornő szerint felmerül, hogy a szervezet azon területein, ahol a legsúlyosabb gondokat eredményezi a betegség, ott valójában már korábban is lehettek problémák. „Háziorvosként én annyit tehetek, hogy minél kevesebb ember kerüljön kórházba. A beteg ágya mellett „állok”, így tudok segíteni. Ezt követően a kórházi kezelés már a páciensek életben tartásáról szól” – mondja a doktornő. Majd hozzáteszi, oltással a korábbiakban felsorolt érszövődmények elkerülhetők. Fotó: MTI/Rosta Tibor „Immunizálás után az embereknek már van ellenanyagszintjük, ezért a betegség nem fog már úgy kiteljesedni náluk, mint oltás nélkül tenné. Nagyon sok tragédiát látok és olvasok róla naponta. Ezért is buzdítok mindenkit az oltásra”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!