Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.11.19.

Bajnai elismerte, részt vett a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen

Tovább gyűrűzik a Városháza-gate. Ezúttal Anonymus egy fotót tett közzé, amelyen jól látható, hogy Gansperger Gyula baloldali üzletember Bajnai Gordon volt kormányfő társaságában érkezik meg valahová, vagy távoznak valahonnan.

Azt követően, hogy Anonymus tegnap reggel a Városháza-gate-tel összefüggésben egy olyan fotót tett közzé, amelyen Bajnai Gordon és Gansperger Gyula látható, a volt baloldali miniszterelnök lázas magyarázkodásba kezdett a Facebookon.

Bajnai Gordon terjedelmes bejegyzésében bagatellizálni próbálta Gansperger Gyulához fűződő kapcsolatát, amelyről azt állította, hogy 2005 óta csupán szórványos volt. (Eddig az időpontig közösen vezették a Wallis Rt.-t) Azt azonban elismerte, hogy a Városháza ingatlanának fejlesztési elképzeléseivel összefüggésben, ez év nyarán, Gansperger invitálására részt vett egy olyan egyeztetésen, amelyen egy vagyonos befektetői csoporttal tárgyaltak. Az exkormányfő magyarán bekapcsolódott azokba a tárgyalásokba, amelyek a több tíz milliárd forintos Városháza tervezett eladásáról szóltak.

Bajnai Gordon
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bajnai emlékezete szerint ezen a beszélgetésen kijelentette, egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne. Állítólag hangsúlyozta azt is, hogy nincs befolyása közvetítői szerepre.

A Magyar Nemzet azt írja, nem tudtak arról, hogy a szóban forgó találkozón pontosan mi hangzott el, az ugyanakkor tény, a Városháza tervezett értékesítésével kapcsolatban az elmúlt időszakban számos olyan információ került napvilágra, amelyet követően a főváros vezetése heves vagdalkozások közepette folyamatosan ellentmondásokba került saját korábbi állításaival.

Legutóbb éppen egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Gansperger Gyula beszélt arról, hogy a fővárosban az értékes ingatlaneladások egy jutalékos, vagyis korrupciós rendszer keretei között zajlanak. A baloldali üzletember beszámolt arról is, hogy Bajnai Gordon korábban két személyt ajánlott Karácsony Gergely figyelmébe. Az egyikből, Kiss Ambrusból főpolgármester-helyettes lett, míg a másikból, Tordai Csabából jogi főtanácsadó. Gansperger közölte azt is, hogy Tordai „nem pénzezik”, Kiss Ambrus viszont részesül a korrupciós pénzekből.

A felvétel nyilvánosságra kerülését követően Karácsony Gergely polgármester, illetve helyettesei sajtótájékoztatón tagadták Gansperger szavait és perrel fenyegették meg a sajtót.

Mint köztudott, a Városháza-gate-ként elhíresült botrányt az Index robbantotta ki: a portál november 4-én írta meg, hogy a főváros el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát. Az írásra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre vagy annak nagyobb részére, másnap azonban az Index konkrétumokkal szolgált: bemutatta azt a szerződést, amelyben Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízott egy ingatlanközvetítőt a Városháza értékesítésével.

Karácsony ismét tagadott, ezután közölte első videóját a Városháza ügyében Anonymus: ezen a már fent említett Gansperger Gyula részletekbe menően mesélte el, miként szerezte meg korrupciógyanús körülmények, Berki Zsolt közreműködésével a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát már Karácsony főpolgármestersége idején.

Az ügy újabb fejezetét az adta, amikor Karácsony bejelentette, hogy a főváros tervpályázatot ír ki a Városháza előtti park felújítására. Ezután azonban újabb hanganyag került nyilvánosságra, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője tárgyalt üzletemberekkel a Városháza lehetséges eladásáról, és arról, hogy a park valójában csak a politikai színjáték kelléke.

Karácsonyék ezután is tagadták az ingatlan eladásának szándékát, s azt sugallták, hogy Barts csupán piackutatás céljából beszélgetett befektetőkkel, ráadásul nem is mostanában. Anonymus soron következő videója azonban ezt az állítást is megcáfolta, rögzítve, hogy az egyeztetésre idén májusban került sor. Bartsot végül bűnbaknak próbálta megtenni a főváros vezetése, ám végül nem rúgták ki, csupán fegyelmit kapott.

A Városháza-gate tovább gyűrűzött, Anonymus szerint a Városháza miatt legalább öt, külföldi hátterű befektetői csoporttal tárgyaltak, amelyre bizonyíték is van.

A bizonyítékoknak fontos szerepük lehet, a Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis nyomozást rendelt el a Városháza ügyleteivel összefüggésben.

A Városháza-ügy az Index november 4-i írása kapcsán robbant ki. A lényeg a következő: a portál arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát.

Az írásra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester (illetve valószínűleg az ő nevében Gyurcsány bizalmasa, Gál J. Zoltán – szerk.) a Facebook-oldalán hisztérikusan tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre, vagy annak nagyobb részére.

Karácsony bejegyzésére reagálva november 5-én az Index bemutatott egy megbízási szerződést, amelyben a Northern Rock Kft. megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t a Városháza eladására. Az ingatlanközvetítő tulajdonosának, Beák Attilának onnan lehet ismert a neve, hogy még 2009-ben AZ Ő KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ADTÁK EL A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT II. JÁNOS PÁL PÁPA – EGYKORI KÖZTÁRSASÁG – TÉREN FEKVŐ SZÉKHÁZÁT.

A szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a bruttó 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat. A közvetítői díj 10 százalék lett volna.

Berki Zsolt neve ekkor bukkant fel először az ügyben: az övé ugyanis a Northern Rock Kft., amely megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítőt a Városháza eladásával. Karácsony erre reagálva persze ismét tagadott, kifejtve, hogy az önkormányzat nem hozott döntést a Városháza eladásáról, és lépéseket sem tett ez irányba.

Karácsony aznap este az ATV Egyenes beszéd című műsorában ismét próbálta cáfolni a Városháza-ügynek a puszta létét is, a nyilvánosságra hozott szerződéseket pedig igyekezett figyelmen kívül hagyni.

A Városháza eladása körül kirobbant botrány kapcsán a Mandiner szemléje alapján a baloldali Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor, korábbi SZDSZ-es államtitkár ezt írta a közösségi oldalára: „Értem én, hogy a Főváros nem akarja eladni a városházát és, hogy az index nem tartja be ez ügyben a sajtó etika elemi szabályait, csak azt nem értem, hogy miért nem akarja eladni a borzalmas állapotban lévő és brutális méretű épületet, ami ráadásul egy kicsit sem felel meg egy modern és nyitott önkormányzat feladatainak. Nem beszarni állandóan, hanem időnként talán lépni is„.

A főpolgármester újabb tagadó nyilatkozatánál sokkal több érdekességet és újdonságot tartalmazott az a hangfelvétel, amelyet november 7-én Anonymus juttatott el több szerkesztőséghez. A beszélgetés egyik résztvevője ugyanis bemutatta, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között a főváros egyik XXII. kerületi 7400 négyzetméteres telkét már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején. Az ügylet közreműködőjeként Berki Zsoltot nevezte meg a történetről beszámoló férfi, akiről kiderült,nem más, mint Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon üzlettársa, utódja a a Wallis élén. Egyre-másra jelentek meg tehát a 2010 előtti bukott szocialista világ emberei a történetben.

A TELEK A FÖLDHIVATALI NYILVÁNTARTÁS SZERINT TAVALY OKTÓBER VÉGÉN KERÜLT A FŐVÁROSTÓL AZ ÚJ TULAJDONOSÁHOZ, A GRÉBICS INGATLAN ZRT.-HEZ. A GRÉBICS ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA PEDIG GANSPERGER GYULA. A Mediaworks Hírcentruma utóbb elérte Ganspergert, aki nem cáfolta, hogy az ő hangja hallható a felvételen, mindössze durcásan azt mondta: „Megfürdettek a mocsokban”.

November 8-án Karácsony Gergelyék stratégiát váltottak, s – bizonyára az előre menekülés jegyében – a főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tervpályázatot írnak ki a Városháza parkjának megújítására. A bejelentést november 9-én újabb Anonymus-videó követte, amelyen ezúttal négy férfi beszélgetett a Városháza eladásáról. Egyikük jól beazonosíthatóan Barts Balázs, a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője volt, aki egyebek mellett azt mondta: Arról beszélünk, hogy a régi városháza épülete és [...] a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk. [...] De ugye, van itt három kib...szott dátum. 2022-ben parlamenti választás, 2023-ban 150 éves Budapest, 2024-ben önkormányzati választás. [...] Azért csinálunk közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot. [...] És ha mindez megépül, akkor itt, ezen a sarkon meg lehet építeni az új városházát. [...] Persze a parkot szétcseszed, az egy másik kérdés.

Az önkormányzat eközben egy másik dokumentumot is közzétett, mégpedig azt a döntés-előkészítő tanulmányt, amely a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készült 2020 októberében. Magyarázatként Karácsonyék hozzátették: piaci konzultációkat is folytatni kellett ahhoz, hogy a szükséges becslések rendelkezésre álljanak. Vagyis azt sejtették, hogy a már megismert beszélgetések ezen konzultációk részei lehettek. Csakhogy november 12. reggelén befutott a következő leleplező Anonymus-videó, ebből pedig az derült ki, hogy

a Városháza eladásáról szóló tárgyalásokat nem tavaly tartották, hanem idén tavasszal, egészen pontosan május 5-én.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ezért fáj a fejünk a hidegfronttól, és ezek az ételek segíthetnek rajta

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát