Létrehozva: 2021.11.18.

Városháza-gate: Bajnai Gordon áll Gansperger mellett

Tovább gyűrűzik a Városháza-gate. Ezúttal Anonymus egy fotót mutatott meg, amelyen jól látható, hogy Gansperger Gyula baloldali üzletember Bajnai Gordon volt kormányfő társaságában érkezik meg valahová, vagy távoznak valahonnan.

Az álarcos alak nehezményezte, hogy a főváros vezetői nem mondják el őszintén az igazságot a Városháza tervezett eladásáról. – Ehelyett mindent és mindenkit letagadnak, és sebtében összehívott sajtótájékoztatón próbálnak előremenekülni.

De minden hiába, lassan be kellene vallani a dolgokat – fogalmazott, majd azt közölte: az igazság az, hogy a főváros jó pár ingatlanját akarta fű alatt, közvetítők révén értékesíteni. Főleg külföldi üzleti köröknek, jutalékért cserébe. A Városháza miatt legalább öt, külföldi hátterű befektetői csoporttal tárgyaltak. Erre Anonymus szerint bizonyíték is van.

Rendhagyó módon az álarcos alak most nem hanganyagot juttatott el az Origóhoz, hanem egy fotót, amelyen jól látható, hogy Gansperger Gyula baloldali üzletember társaságában Bajnai Gordon volt kormányfő érkezik meg valahová, vagy távozik valahonnan.

A két személy közös megjelenése már csak azért is érdekes, mert az Anonymus által legutóbb nyilvánosságra hozott hangfelvételen Gansperger Gyula beszél Bajnai Gordonról. A baloldali üzletember tudomása szerint Bajnai korábban két személyt ajánlott Karácsony Gergely figyelmébe. Az egyik Kiss Ambrus volt, a másik Tordai Csaba. Mint köztudott, előbbiből főpolgármester-helyettes lett, míg utóbbi jogi főtanácsadói posztot kapott a Városházán.

Az elmúlt napokban Karácsonyék rendre Fidesz-közeli üzletemberként emlegették Ganspergert, mégpedig arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt, az első Orbán-kormány idején Gansperger irányította az ÁPV Rt.-t. Karácsonyék vélhetően szándékosan nem említették meg azt, hogy Gansperger később a Wallis Rt.-ben került komoly beosztásba, és 2005 végén éppen Bajnai Gordont váltotta a vezérigazgatói tisztségben. Kapcsolatuk azóta is szoros, baráti maradt – emlékeztet a portál.

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő befolyással üzérkedés gyanúja miatt feljelentést tett egy fővárosi ingatlan értékesítése miatt, amelyre a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos sajtóhírek nyomán derült fény.

A kormánypárti képviselő pénteken elmondta: a sajtóban a napokban jelent meg egy titokban rögzített felvétel, amelyen két férfi egy fővárosi telek megszerzéséről beszél.

Hozzátette: a sajtó feltárta, hogy a XXII. kerületben egy ipari területről van szó, amelyet Grébics Ingatlan Zrt. vásárolt meg bruttó 101 millió forintért a Fővárosi Önkormányzattól.

Budai Gyula közölte: a hangfelvétel és a sajtóban megjelent információk alapján megalapozott a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek hivatalos személyt befolyásoltak, amikor elmentek a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. épületébe és ott megállapodtak egy ott dolgozó ügyintézővel, hogy segítsen megnyerni egy pályázatot, valamint ezért a segítségért két millió forint „előleget” is elkértek.

A képviselő ezért befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Budai Gyula beszámolt arról is: a feljelentéséhez csatolta az ügyben napvilágot látott sajtóhíreket is, amelyek szerint a feljelentésben szereplő ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került.

A Volner Párt időközben felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy haladéktalanul mondjon le, adja át a hivatalát egy méltóbb embernek, és fejezze be Gyurcsány Ferenc kiszolgálását – közölte Volner János független országgyűlési képviselő a Városháza előtt szombaton. Szerinte Karácsony Gergely méltatlanná vált Budapest képviseletére, hiszen bebizonyosodott róla, hogy megpróbálta eladni a Városháza műemlék épületét, és amikor ez kiderült, folyamatosan hazudott és átverte a budapestieket. Hangsúlyozta: Karácsony Gergelyék folyamatosan felélik a főváros vagyonát, 199 milliárd forintot örököltek Tarlós István korábbi főpolgármestertől, mostanra ezt az összeget szinte teljesen elköltötték. Emlékeztetett: amikor kiderült a Városháza eladásának szándéka, először azt mondták, hogy ez fel sem merült; majd miután kitudódott, hogy a főváros vagyonkezelője tárgyalt az ügyben, akkor azzal reagáltak, hogy csak egy tanulmányt vizsgáltak az ügyben réges-régen. Aztán amikor nyilvánosságra került, hogy idén májusban tárgyaltak az eladásról, akkor Karácsony Gergely újból tagadásba menekült. A Volner Párt különösen súlyosnak tartja Karácsony Gergely vagyonfelélését annak ismeretében, hogy a városvezetés körül csak úgy nyüzsögnek a különböző baloldali érdekeltségű vállalkozók – fogalmazott Volner János. Időközben Karácsony Gergely az ATV-ben bevallotta: Barts J. Balázsnak volt felhatalmazása, hogy egyebek mellett a Városháza bérléséről tárgyaljon, illetve azt is elismerte, hogy új épületbe költöztetnék a Főpolgármesteri Hivatalt. A magyarázkodások már a baloldalon is kiverik a biztosítékot, a 24.hu szerint olyan ez a Városháza-ügy, mintha Karácsonyék nem is akarnák tisztázni az egészet. A városvezető gondjait növelheti, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a jogsértő frankfurti villamosbeszerzés miatt 150 millióra büntette a BKV-t, és megsemmisítette a 35 használt villamosról szóló felhívást. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozás indított. A Fidesz emlékeztet: a főpolgármester összehívhatta volna a közgyűlést megvitatni a villamosbeszerzést, de ehelyett egy személyben döntött. Az átgondolatlan tevékenység újabb példája, hogy szakértői javaslatok alapján két éve negyvenmillió forintért pavilont húztak fel a Vörösmarty téri szoborcsoport fölé, idén azonban megint nejlonborítású védelmet kapott a hideg ellen.
A Városháza tervezett eladása kapcsán kitört botránysorozat legfrissebb fejleménye, hogy a rejtélyes Anonymus közzétett egy hangfelvételt, amely egyértelműen igazolja, hogy visszatért a bukott szocialista világ a Városházára. Egy korrupt jutalékos rendszert üzemeltetnek, melynek tetején Karácsony helyettese, Kiss Ambrus áll, akin keresztül a szálak Bajnai Gordonig érnek. Az ügy kapcsán Budai Gyula országgyűlési képviselő nemrég bejelentette, hogy befolyással üzérkedés gyanúja miatt feljelentést tesz (azóta a rendőrség már nyomoz is). Karácsony Gergely főpolgármester a botránysorozatot – szokásához híven – végighazudta, de így el kellett jutnia – kényszerből – a teljes tagadástól a részleges beismerésig. Korábban már többször megírtuk, hogy a Városházát nem Karácsony irányítja, hanem a 2010 előtti szocialista világ emberei, Gyurcsány és Bajnai bizalmasai, akikkel telepakolták a hivatalt. Karácsony maga is Gyurcsány jelöltje volt a baloldali előválasztási színjátékban, bukása után az ő helyét vette át a baloldal vezetőjének új jelöltje, Márki-Zay Péter.
A Városháza-ügy az Index november 4-i írása kapcsán robbant ki. E A lényeg a következő: a portál arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát. Az írásra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester (illetve valószínűleg az ő nevében Gyurcsány bizalmasa, Gál J. Zoltán – szerk.) a Facebook-oldalán hisztérikusan tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre, vagy annak nagyobb részére. Karácsony bejegyzésére reagálva november 5-én az Index bemutatott egy megbízási szerződést, amelyben a Northern Rock Kft. megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t a Városháza eladására. Az ingatlanközvetítő tulajdonosának, Beák Attilának onnan lehet ismert a neve, hogy még 2009-ben AZ Ő KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ADTÁK EL A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT II. JÁNOS PÁL PÁPA – EGYKORI KÖZTÁRSASÁG – TÉREN FEKVŐ SZÉKHÁZÁT. A szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a bruttó 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat. A közvetítői díj 10 százalék lett volna. Berki Zsolt neve ekkor bukkant fel először az ügyben: az övé ugyanis a Northern Rock Kft., amely megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítőt a Városháza eladásával. Karácsony erre reagálva persze ismét tagadott, kifejtve, hogy az önkormányzat nem hozott döntést a Városháza eladásáról, és lépéseket sem tett ez irányba. A főpolgármester újabb tagadó nyilatkozatánál sokkal több érdekességet és újdonságot tartalmazott az a hangfelvétel, amelyet november 7-én Anonymus juttatott el több szerkesztőséghez. A beszélgetés egyik résztvevője ugyanis bemutatta, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között a főváros egyik XXII. kerületi 7400 négyzetméteres telkét már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején. Az ügylet közreműködőjeként Berki Zsoltot nevezte meg a történetről beszámoló férfi, akiről kiderült,nem más, mint Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon üzlettársa, utódja a a Wallis élén. Egyre-másra jelentek meg tehát a 2010 előtti bukott szocialista világ emberei a történetben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

hirtv.hu

Parázsvita alakult ki a stúdióban a dollárbaloldal külföldi támogatása kapcsán + videó

ripost.hu

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

mandiner.hu

Nagy dobásra készül Putyin: megkapja az orosz haderő a csúcsmodern „Prométheuszt”

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye