1 éve

Erre figyelmeztet az ismert háziorvos, nem csak időseknek ajánlja a harmadik oltást

Dr. Mangó Gabriella szerint nem csak az időseknek javasolt a harmadik oltás. Hogy kiknek ajánlja még a háziorvos a harmadik vakcinát? A Ripostnak elárulta.

Dr. Mangó Gabriella szerint a harmadik oltás mindenféleképpen javasolt mind a fiatalabbaknak, mind az idősebbeknek, hogyha van valamilyen társbetegségük.

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Facebook)

„Társbetegségek alatt értem például az elhízást, a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget. Az érintettek esetében, függetlenül attól, hogy korábban milyen oltóanyagot kaptak, érdemes ráerősíteni az immunitásra egy harmadik oltással” – magyarázza a doktornő.

Ha valaki idősebb és Sinopharmmal lett oltva, ott sem kérdés, hogy menjen-e harmadik oltásra – véli Mangó Gabriella.

„Fiatalabbaknál és egészségesebbeknél, bármilyen oltást is kaptak, érdemes megnézetni az ellenanyag-szintet, és attól függővé tenni a harmadik oltást. A vakcina típusáról azonban mindig kérjék ki a háziorvos tanácsát” – javasolja a doktornő.

Mindenképpen ajánlott a harmadik oltás azoknak, akiknek társbetegségeik vannak (Fotó: MTI)

Azoknak az idős embereknek, akiket például Pfizer vagy Moderna, tehát mRNS vakcinával oltottak, szintén ajánlja a harmadik oltást Mangó doktornő. „Őket ugyanazzal oltanám, mint az első két alkalommal. Meg lehet próbálni például egy vektor kombinációt egy mRNS után, de én inkább maradnék az mRNS oltások mellett. Abból adnék egy emlékeztető oltást.”

A harmadik oltás négy hónap után adható, de előfordul, hogy valakinek az immunrendszere rossz állapotban van, ezért hamarabb is megkaphatja az oltást, amennyiben a tesztje nem mutat elég ellenanyagot.

„Az óvatosság továbbra is indokolt, így azt tanácsolom, ha lehet, akkor hordjunk maszkot, tartsuk a távolságot és ügyeljünk a kézhigiéniára” – figyelmeztet a szakember. De a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!