1 éve

Hoppá, ezt a döntést hozták a makói kettős gyilkosság miatt elítélt férfi ügyében

Letartóztatásban marad a makói kettős gyilkosság miatt nem jogerősen életfogytiglanra ítélt férfi.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Szegedi Törvényszék letartóztatást fenntartó határozatát a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt elsőfokon elítélt férfi ügyében.

Az ítélet szerint a férfi 2004 novemberében Makón, az egyik idős sértett által egyedül lakott ingatlan melléképületében elrejtőzött, majd az oda érkező nőt egy vascsővel brutálisan bántalmazta.

Az idős asszony ennek következtében a földre zuhant, majd meghalt. Az asszony 51 éves lánya rövid időn belül megérkezett a házba, hogy meglátogassa édesanyját, ahol felfedezte a férfit, majd dulakodni kezdtek. A férfi ekkor a nőt egy késsel nyakon szúrta, majd egy vascsővel többször fejen ütötte.

A nő már magatehetetlen állapotban feküdt, amikor a férfi a nyakát később elvágta.

Fotó: police.hu

A delmagyar.hu beszámolt róla, hogy a holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott.

Az elkövető vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, és így ujjlenyomatokat hagyott hátra. A rendőrség 2019-ben ezeket összevetette a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival, így találtak rá tavaly februárban a vádlottra, aki a mórahalmi járásban élt, hajléktalanként.

Később a házban talált kesztyűből, a vascsőről és az egyik áldozat körme alól vett mintából is kimutatták a vádlott DNS-ét.

Az írni, olvasni nem tudó férfi a bíróság előtt nem tett vallomást.

Fotó: police.hu

A Szegedi Törvényszék nem jogerős ítéletével a férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárás, a férfi és védője felmentés illetve enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Miután az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, a törvényszék döntött a kényszerintézkedésről és a férfi letartóztatását a másodfokú határozat kihirdetéséig fenntartotta. A végzés ellen a védő jelentett be fellebbezést védence szabadlábra helyezése érdekében.

Az ügyben másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla egyetértve a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával megállapította, hogy a nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi esetében különösen fokozott a szökés, elrejtőzés veszélye. A férfit a jelen ügyben a terhére rótt bűncselekmény elkövetése után megvalósított cselekményei miatt is elítélték, így vonatkozásában megállapítható a bűnismétlés veszélye is. Erre figyelemmel a férfi esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés tekinthető szükségesnek és arányosnak.

A Szegedi Ítélőtábla végzésével a kényszerintézkedés tárgyában hozott határozat véglegessé vált, míg az ítélet elleni fellebbezésekről az ítélőtábla a későbbiekben dönt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!