Létrehozva: 2021.08.14.

Látványos fényfestés díszíti esténként a Budavári Palotát

Minden este fél 9 és éjfél között a Budavári Palota Duna felőli oldalán egyedülálló fényfestés látható, amely az újjászületett Szent István-termet hirdeti augusztus 29-ig.

A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget.

Fotó: Várkapitányság.hu

Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre – közölte a Várkapitányság az MTI-vel.

A legendás történelmi helyiség remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva egyedi, vetített mintázat díszíti a Budavári Palota keleti homlokzatát. Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, mindhármukról látható alkotás a teremben. A fényfestés augusztus 29-ig minden este fél 9 és éjfél között ékesíti a Várhegy tetejét.

Budapest, 2021. augusztus 14.
Az újjászületett Szent István-terem közelgõ megnyitását hirdetõ fényfestés a Budavári Palota Duna felõli homlokzatán 2021. augusztus 13-án este. A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötõ szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók elõtt, akik az elsõ napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre. A legendás történelmi helyiség remekmûveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva minden este fél 9 és éjfél között egyedi, vetített mintázat díszíti a Budavári Palota keleti homlokzatát augusztus 29-ig – közölte a Várkapitányság.
MTI/Máthé Zoltán

A Budavári Palotanegyedben, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Visegrádon pedig a kiterjesztett valóság segítségével lehet bepillantást nyerni az újjáépített történelmi terem szépségébe. A Szent István-terem motívumaival díszített szabadtéri installációk célja, hogy a rajtuk található QR-kód beolvasása után az érdeklődők betekinthessenek a lenyűgöző helyiség részletgazdag világába, többek között megnézhetik az ország legnagyobb Zsolnay-kandallójának díszes csempéit, a szenteket és királyokat ábrázoló festményeket, valamint a fából készült, faragott mennyezetet.

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy hétvége alatt betelt az összes előregisztrációs hely az újjászületett Szent István-terembe, amely augusztus 20-tól a hónap végéig előzetes foglalás nélkül is megtekinthető ingyenesen. A naponta 10 órától negyed óránként induló vezetett látogatásokra – érkezési sorrend szerint – a helyszínen is be lehet csatlakozni korlátozott számban.

A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a https://szentistvanterem.hu oldalon. Ezek árából az I. kerületiek 50 százalékos kedvezményre jogosultak.

Immár 35. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 20-tól 22-ig várja a látogatókat a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témája a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel. A Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal várják a közönséget. Mint írták, az erdő és a tó tematikához kapcsolódva a kicsiket mesesarok és bábszínház szórakoztatja, a felnőttek a látványműhelyekben megismerhetik a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó kézműves mesterségeket, a késes, bőrműves, szaru- és csontfaragó szakmákat és a hálókészítést. A díszvendégek képviseletében jelen lesznek azeri szőnyegkészítők, kazah hagyományos viseletkészítők és nemezesek, üzbég batikművészek és tatár bőrművesek, valamint Törökország és Kirgizisztán kézművesmesterei.
A rendezvényre koreai mestereket is meghívtak, akik a koreai palotákat, templomokat díszítő vörös-kék díszítő festést, a dancheong tradicionális festést mutatják be, és az érdeklődőkkel megismertetik a kalligráfia és a koreai foltvarrás sok évszázados technikáját is. A rendezvényen kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek vásári hangulatot, kiállításon mutatják be a hagyományos és újragondolt kalotaszegi gyöngy kultúrát. A látogatók fotókiállítás, valamint kézműves bemutatók keretében nyerhetnek betekintést a népi ékszerkészítés rejtelmeibe. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István és az új kenyér ünnepét. Az Agrárminisztérium támogatásával idén is megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, amelyen a negyedik alkalommal kiírt pályázat nyertes alkotásai mutatkoznak be. A fesztiválon fellép a Muzsikás Együttes, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, Csík János és a Mezzo, valamint Fitos Dezső és társulata. A Hagyományok Háza is jelen lesz programjaival, többek között a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével és Pocket-koncerttel. Délelőtt gyerekprogramokkal, meseszínházzal, bábjátékkal, délután divat- és viseletbemutatóval, felnőttmegőrzővel, este koncertekkel, táncelőadásokkal, táncházzal és folkkocsmával várják a tartalmas kikapcsolódásra vágyó közönséget a fesztiválon. A Mesterségek Ünnepe helyszínei a Budai Várban: az Anjou sétány, a Bécsi kapu tér, a Kapisztrán tér és a Szentháromság tér.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria