1 éve

„Maga a pokol„ – súlyos betegséggel küzd a 6 éves Lara, de szülei nem adják fel a harcot

A család élete fenekestől felfordult, miután kiderült a kislány betegsége.

Az egész egy ártalmatlannak tűnő hőemelkedéssel indult, ami nem akart elmúlni, mellette fáradékonyság és sápadtság is megjelent. A háziorvos után sorra következtek a vizsgálatok, majd a 6 éves Laránál tavaly május 31-én diagnosztizálták a leukémiát.

„Telefonon tudtam meg a szörnyű hírt, összeomlottam„ - fogalmazott az édesanya a kislánynak létrehozott Facebook-oldalon egy bejegyzésben. „Másnap sor került a szükséges mintavételekre, valamint a kezelési terv kidolgozására, a diagnózis felállt: vér és csontvelő rák (fehérvérűség) – akut lymphoblastos leukémia, vagy rövidítve B-Cell ALL.”

A leukémiás Lara ekkor nagyon rossz állapotban volt, többszöri vérátömlesztésre és vérplazmára, antibiotikumra volt szüksége, közben folyamatosan kapnia kellett a folyadékot, hogy hidratálva legyen.

„Két nap alatt össze-vissza szurkálták, de Ő egyszer sem sírt, egy igazi kis hős. A mi hősünk! Eddig is tudtuk, mennyire kemény és kitartó kislány, de itt szembesültem vele igazán, milyen erős valójában.„

Komplex orvosi vizsgálatokra folyamatosan szükség van, ezekből kiderül a rákos sejtek pontos száma és ezek remélt csökkenése, lelassulása majd eltűnése. A kislány mellkasába, sebészeti beavatkozás során egy port-katétert ültettek be, ami teljesen a bőr alá helyeztek, így a számára kellemetlen gyakori tűszúrásokat elkerülik. Ezzel csökkenthető a fájdalom és félelem, illetve annak veszélye, hogy a kemoterápiás készítmény vérpályán kívül kerülve súlyos károsodásokat idézzen elő a szövetekben. Ezen a porton keresztül történik a vérvétel, valamint a kemoterápiás kezelések is.

A kemoterápiás kezelés, valamint más gyógyszeres kezelések együttes alkalmazási célja az, hogy megszüntessék a vérben, valamint csontvelőben lévő rákos sejteket és további szaporodásukat meggátolják.

„Megkezdtük a szteroidkúrát is a kemoterápiás kezeléssel párhuzamosan. A kapott szteroidoktól Lara izma, lábai, karjai teljesen összeestek. Nem bírt lábra állni. Ölben vittük a mosdóba, sétáltunk vele a házban. Lara ekkora sem hagyta el magát, kúszva elmászott a matracról az asztalig, hogy kirakóst játszhasson az apjával vagy velem. Olyankor, ha ez megtörténik jó napunk van” - magyarázta az édesanya. „Lara harca, a mi harcunk – ami most még véget nem érőnek tűnik. Tudtuk, hogy ami eddig volt és ezután következik, az maga lesz a pokol, és ember feletti megpróbáltatásokon kell majd keresztülmennünk. Nincs annál rosszabb, ha egy gyereket betegen, szenvedni látsz, főleg, ha a saját gyerekedről van szó! Nem omolhattunk össze! Hisz szüksége van ránk jobban, mint bármikor.„

A legfontosabb célja a családnak, hogy a leukémiás Lara minden szükséges kezelést megkapjon és meggyógyuljon. Az elkövetkező időszak a családot anyagilag is próbára teszi, hiszen a speciális terápiákat például teljesen önerőből kell kifizetniük.

„Elképesztő erő van Larában, nem tudom, én ezt felnőttként tudnám-e így csinálni. Felnőtteket megszégyenítő módon viseli a betegségét.” – tette hozzá az asszony. „Hiszünk és bízunk abban, hogy összefogással, kéz a kézben sikerül összegyűjtenünk Lara terápiás kezelésére a szükséges összeget. Bízunk az orvosok és nővérek szakértelmében. A barátok, ismerősök, emberek önzetlen jóakaratában és segítségében és abban, hogy a Jó Isten onnan fentről vigyáz Larára. Soha, de soha nem adjuk fel!„

A rosszindulatú megbetegedés

A betegség következtében a fehérvérsejtek éretlen, működésképtelen formái elszaporodnak, melyek fokozatosan kiszorítják a normális véralkotó sejteket a csontvelőben. Ennek következtében a vérben jelenlévő egészséges sejtek fokozatosan eltűnnek és átveszik helyüket a kóros sejtek, melyek kiszabadulva a csontvelőből a vérkeringésbe kerülnek és megjelennek a leukémia első tünetei.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!