1 éve

Lerántotta a leplet az oltóorvos: ez a négy ok lassítja a nyájimmunitást

Már 5,3 millió felett azoknak a száma, akik megkapták az oltást. Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat. Dr. Mangó Gabriella háziorvos a Ripost-nak elárulta: ez a négy ok lassítja a nyájimmunitást.

Folyamatosan zajlik az oltás, ugyanakkor a Ripost megkeresésére dr. Mangó Gabriella elárulta, meglátása szerint négy ok lassítja a nyájimmunitást.

Dr. Mangó Gabirella (Fotó: Facebook)

A szegény térségekben nincs laptop vagy okostelefon a regisztrációhoz

„A szegényebb körülmények között élőknek néha egyszerűen nincs meg a technikai háttere ahhoz, hogy regisztráljanak az oltásra, ezért inkább lemondanak róla” – vélekedik a doktornő, aki szerint ilyen esetekre megoldás lehet egy-egy oltási akció, amikor egy oltócsapat kivonul a szegényebb térségekben élőkhöz.

A félelem és a tűfóbia sokakat elrettent az oltástól

Dr. Mangó szerint sokakat elrettent a koronavírus elleni oltástól a tűfóbia (Fotó: Shutterstock)

Vannak, akik a rendelőtől félnek. „Attól tartanak, hogy ha eljönnek hozzám, akkor összeszednek valami betegséget, illetve pont a rendelőben fertőződnek meg a koronavírustól. Őket mindig megnyugtatom, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy biztonságossá tegyük a rendelőt a páciensek számára. Szigorúan betartjuk a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott biztonsági szabályokat. Mások attól félnek, hogy belehalnak az oltásba. Őket pedig arra emlékeztetem, hogy saját rokonuk vagy ismerősük is beoltatta magát és azóta sincs semmi baja”.

Jó páran vannak azok is, akiket a tűfóbia rettent el a koronavírus elleni oltástól. „Hozzájuk sok türelemmel és megértéssel fordulok, és mindig javaslom, hogy a párjukkal vagy egy barátjukkal érkezzenek az oltásra, akinek a jelenléte sokat segít a megnyugtatásukban”.

Nem bíznak a vakcinákban a félrevezető információk miatt

Egy réteg azért nem akarja az oltást, mert nem tartják biztonságosnak az oltóanyagokat. Félrevezetésnek vélik az oltóanyagokkal kapcsolatos pozitív híreket. Úgy gondolják, ezek a vakcinák nem lehetnek jók, mert túl hamar kerültek forgalomba. Megfelelő tájékoztatással és információkkal azonban sok mindenkit az oltáshoz lehet irányítani” – mondja a doktornő.

„Ha más már beoltatta magát, én minek tegyem?”

„Van, aki azért nem akarja beoltatni magát, mert úgy gondolja, ha mások már megtették, akkor általuk mindenki, a be nem oltottak is védettek lesznek. A társadalmi felelősségvállalásnak azonban nagy szerepe van a járvány leküzdésében. Mindenkinek fel kelene vennie az oltást, ha magáért nem, akkor az édesanyja, a gyermekei, a rokonai, vagy akár a szomszédja miatt, hogy őket védje. A vakcinák sem védenek 100 százalékosan és arra is gondolnunk kell, hogy lehet, addig nem tudjuk megállítani a járványt, amíg nincs magasabb átoltottság” – figyelmeztet Mangó Gabriella.

Nem csak beszél a megoldásokról

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Gyöngyösi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a terület önkormányzati képviselője, és a polgármesteri hivatal dr. Mangó Gabriella közreműködésével pár hete szervezett Gyöngyös szegénynegyedében, hogy a legelesettebbek is oltást kaphassanak. A doktornő az eseményt sikerként könyvelte el. A gyöngyösi szegénynegyedben zajlott oltási akcióval is növelték az átoltottságot
(Fotó: Mangó Gabriella) „Azt tapasztaltuk, hogy az emberek a saját közegükben kevésbé féltek. Sok ott élő oltástól való félelmét eloszlatta, hogy látták, a néhány hete beoltottak teljesen jól vannak. Azóta terjed a hír, hogy az oltástól senkinek sem lett semmi baja és többen jelentkeztek is oltásra”. A háziorvos szerint az ilyen, külső helyszínes oltási akciókkal is növelhető az átoltottság.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!