12 hónapja

Így hat a Covid a gyógyszerészekre

Magyarországon közel 6500 gyógyszerész dolgozik gyógyszertárakban. Rájuk gondolunk ma, az Országos Patika Napon. Dr. Kőhegyi Judit, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai Gyógyszertár szakgyógyszerésze arról is beszélt a Ripost-nak, hogyan hat a Covid a gyógyszerészekre.

Ma van a XVIII. Országos Patika Nap, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyógyszerészek felelősségteljes munkájára és erősítse a gyógyszerész és beteg közötti kapcsolatot. Dr. Kőhegyi Judit, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai Gyógyszertár vezetője arról mesélt a Ripost-nak, mi jellemezte ezt a jeles napot a járvány előtt és mire számíthatnak idén a patikába betérő betegek. A szakember arra is választ ad, hogyan hat a Covid a gyógyszerészekre.

Magyarországon közel 6500 gyógyszerész dolgozik a gyógyszertárakban. Dr. Kőhegyi Judit a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai Gyógyszertárban áll a betegek rendelkezésére (Fotó: Ripost)

Az utóbbi években a Magyar Gyógyszerész Kamara egy népegészségügyi programot indított el az Országos Patika Nap alkalmából. Ennek mindig volt egy témája, mint például a felső légúti megbetegedések megelőzése, a gyógyszerész szerepe az allergiás megbetegedésekben vagy a felelős gyógyszerhasználat.

„Betegeink ilyenkor be is hozhatják a gyógyszereiket, mi pedig ellenőriztük a kis házi patikájukat és a lejárt gyógyszerekre is felhívjuk a figyelmet.”

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem szabad kidobni azokat otthon, hanem vissza kell vinni őket a patikába. Az Országos Patika Napnak minden évben van egy mottója. Az idén a kamara ezt választotta:

„A betegeink egészsége a mi hivatásunk”.

-Ez azonban nem csak erre az egy napra vonatkozik. Mi nap mint nap eszerint végezzük a hivatásunkat, hiszen ez a gyógyszerész szakma alapja – fogalmaz Kőhegyi Judit.

Iskolásokat is fogadtak

Korábban, szervezett formában akár iskolások is meglátogathatták a patikákat, hogy betekintést nyerjenek a gyógyszerész szakma rejtelmeibe. „Bekukkanthattak a gyógyszertár hátsó részébe is, ahol a munkánkat végezzük. Láthatták, milyen felelősségteljes munkát végeznek a patikusok és a laboratóriumokban azokat a szigorú követelményeket, amelyeknek megfelelve készítjük például a krémeket vagy kúpokat” – meséli a szakgyógyszerész. Az Országos Patika Nap alkalmából ezen a napon ingyenes vércukor szint-, koleszterin szint-, és vérnyomásmérést biztosítottak a gyógyszertárak a betegek számára, valamint tanácsadást és tájékoztatást nyújtottak.

A koronavírus-járvány idén még nem teszi lehetővé, hogy olyan nagyszabású patika napot rendezzenek országosan, mint ahogy a korábbi években szokássá vált, de a betegeket ugyanolyan szeretettel várják a gyógyszerészek és szakdolgozók, akik tudásuk legjavát adva betegeiknek továbbra is ingyenesen adnak tanácsokat és tájékoztatást az év minden napján.

A járvány óta a gyógyszerészek szerepe megváltozott

„A Covid-járvány alatt sok beteg érkezett hozzánk például felső légúti panaszokkal, allergiával, bőrgyógyászati problémával. Amennyiben a gyógyszerészeti kompetencia lehetőséget adott rá, vény nélküli készítményeket ajánlottunk nekik. Természetesen, ha a beteg már orvosi ellátást igényelt, akkor a megfelelő szakemberhez irányítottuk” – hangsúlyozza a szakmember. Hozzáteszi, a járvány óta nagyon sokan fordulnak hozzájuk, de ők a nap 24 órájában a betegek rendelkezésére állnak.

„A Covid rávilágított arra, hogy a gyógyszerészek miben lehetnek az emberek segítségére és arra is, hogy az egészségügyi ellátórendszer része vagyunk. Az emberek egyre inkább el tudnak minket helyezni ebben a rendszerben. Rájöttek, hogy a gyógyszertárban mit lehet kérdezni, miben tudunk a segítségükre lenni. Kiváló a kapcsolatunk a háziorvosainkkal is, napi kapcsolatban vagyunk velük. Ez megmutatkozott a járvány alatt is, hiszen a folyamatos telefonos kapcsolattartás lehetővé tette a gördülékeny gyógyszerellátást” – mondja Kőhegyi Judit.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

60 migráns akart áttörni Magyarországra a fegyveres bandaháború helyszínéről - képeken, ahogy elfogják őket

origo.hu

60 migráns akart áttörni Magyarországra a fegyveres bandaháború helyszínéről

borsonline.hu

Tragédia egy hazai víztározónál: A kislányom agyhalott és lélegeztetőgépen van

mandiner.hu

Nógrádi György: Az oroszok a kitűzött cél döntő részét elérték (videó)

ripost.hu

Ez a három csillagjegy folyamatosan versenyez

magyarnemzet.hu

Rúzsa Magdolna a hármas ikrei születése utáni első koncertjét adta

metropol.hu

Sokkoló, amit az apa tett, megerőszakolta és megölte a 10 hónapos kislányát

mindmegette.hu

Bajban van Hosszú Katinka vadonat új étterme, gőzerővel keresik a megodást

ripost.hu

Így lesz édes a paradicsom, segít a szódabikarbóna!

ripost.hu

Kitálalt a bennfentes: "Cirkuszi állatként vonszolta magával Harryt Meghan"

ripost.hu

Figyelem! Keressük Bochkor Gábor egyéjszakás kalandját

ripost.hu

Hihetetlen: repülő autót figyeltek meg az éjszaka közepén - Fotó

További cikkek

INSIDER

Migránsháború a magyar-szerb határon: két halott, sok sérült

INSIDER

Orbán Viktor: a haza véd meg minden bajtól és veszélytől

INSIDER

Köztörvényes bűncselekmény gyanúsítottját választhatják ma a Jobbik elnökének

INSIDER

„A csillagok között utazol tovább, ott várj rám, ha időm lejárt” - 3 fiatal élete lett oda az alcsútdobozi balesetben

INSIDER

Már gyerekekre is veszélyes a majomhimlő, erre a 7 tünetre kell figyelni

INSIDER

13 évvel ezelőtt eltűnt lány holtteste kerülhetett elő Diósjenőn egy családi ház kertjében

INSIDER

Rendkívüli közleményt adott ki az Operettszínház a házomlásban megsérült balerina állapotáról

INSIDER

Most adtak ki újabb riasztást a meteorológusok több megyére: borzalmas, ami jön