Létrehozva: 2021.04.09.

Szijjártó Péter: Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában

A külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel.

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter közölte, Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Ennek Magyarország szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország nagyon szívesen segít Szlovákiának, hogy minél több szlovák ember életét és egészségét tudják megmenteni.

A német szövetségi tartomány 2,5 millió adagot kötött le az orosz fejlesztésű oltóanyagból.

Előzetes szerződést kötött Bajorország két és fél millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról

–idézte a euronews Markus Söder tartományi miniszterelnököt, aki elmondta azt is, hogy a lekötött oltóanyagot a német tartomány rendelkezésére bocsátják, amint a vakcina megkapja az európai forgalmazási engedélyt. A Szputnyik V eddig nem kapott zöld utat az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA); a vakcina bevizsgálása március elején kezdődött, és a várakozások szerint május közepére be is fejeződhet. A gyártó csak ezután kérhet forgalmazási engedélyt az EMA-tól. Ahogy azt megírtuk, Angela Merkel német kancellár — és Emmanuel Macron francia államfő is — már korábban egyeztetett Vlagyimir Putyinnal az orosz fejlesztésű oltóanyag európai alkalmazásáról. A DPA német hírügynökség pedig arról is beszámolt, hogy az oltóanyag oroszországi gyártója, az R-Pharm 2021 nyarától már egy bajororoszági üzemben is elindítaná az orosz vakcina gyártását. Annak érdekében, hogy az illertisseni üzemben a tervek szerint be is indulhasson az oltóanyag előállítása, szükség van az EMA forgalmazási engedélyére is. Ha ez megvan, a bajorországi egységben készült vakcinákat az unió bármelyik országába kiszállíthatnák. Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül – jelentette be a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön. Jens Spahn a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság rádiós hírműsorában elmondta, hogy miután az európai uniós tervekben nem szerepel az orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, hozzászólásában közölte, hogy
a bizottság elzárkózása miatt Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal.
A vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a fejlesztése révén keletkezett adatokat mind meg kell osztani az EU-val.
Továbbá az orosz szállítmányoknak legkésőbb öt hónap múlva meg kell érkezniük, mert addigra már a Szputnyik V nélkül is több mint elég oltóanyagunk lesz.
Ezért az orosz félnek kötelező érvényű vállalásokat kell tennie arról, hogy a forgalmazási engedély megszerzése után konkrétan mikor, és mekkora mennyiséget szállít a készítményből – mondta a miniszter. A német kormány régóta azt képviseli, hogy nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép, és Jens Spahn már március közepén bejelentette, hogy
hamarosan szállítási szerződéseket is köthetnek.
Berlin támogatása abban is megnyilvánul, hogy a közösségi gyógyszerhatóság szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított engedélyeztetési eljárásban az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat.A szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja a Szputnyik V beállítását az oltási kampányba az EU-s forgalmazási engedély megszerzése után.
Szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormányának egészségügyi minisztere előszerződést kötött 2,5 millió adag Szputnyik V megvásárlásáról.
A szerződő partner egy vállalkozás a bajorországi Illertissen településről – ismertette Markus Söder, utalva az R-Pharm nevű orosz gyógyszeripari társaság németországi leányvállalatára, amely a tervei szerint egy 30 millió eurós beruházással elindítja a Szputnyik V importját és vállalja a gyártási tételek úgynevezett végfelszabadítását, azaz a forgalomba hozatalt megelőző hivatalos ellenőrzést. Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 5,6 százaléka – 4 633 839 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 793 677 ember kapott, ami a lakosság 13 százaléka.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin