1 éve

Szexvideóval zsarolják a magyar felhasználókat. Te is köztük vagy?

Az NKI segít, hogy mit kell tenni, ha ilyen tartalmú üzenetet kapunk.

Ismét felütötte fejét a Sextortion nevű e-mailes zsarolólevél kampány – figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI). A zsarolólevelek szövege mindig egyforma, persze erről a célba vett felhasználók mit sem sejtenek.

Fotó: 123RF

A csalók az üzenetben azt állítják, hogy a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az adatait átmásolták a csalók szervereire. A támadó szerint az átmásolt fájlok között van egy olyan kompromittáló videofelvétel, melyet a felhasználó kamerájával rögzítettek, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható. A bűnözők váltságdíjat kérnek a felvételekért, és azt állítják, ha az áldozat nem fizet: nyilvánosságra hozzák a kompromittáló felvételeket, és elterjesztik azokat a közösségi média felületeken, valamint elküldik az ismerőseinek is.

A bűnözők néhány esetben úgy próbálják meg még hitelesebbé tenni a zsarolást, hogy a címzett egy korábban kiszivárgott felhasználónév-jelszó párosát (vagy egyik elemét) is feltüntetik a levélben.

Gyanús jelek

  • Biztosan erről a csalásról van szó, ha az e-mail tárgya „Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat.”
  • A levelekben szereplő Bitcoin számla száma „bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz” is azonos. Ne utalj ide!
  • Mit tanácsol az NKI?

  • Az ilyen és ehhez hasonló leveleket figyelmen kívül kell hagyni.
  • A váltságdíj kifizetését nem javasolják: semmi garancia nincs arra, hogy a csaló bármit is visszaad (ha egyáltalán „elvett„ valamit), valamint a váltságdíjjal csak tovább finanszírozzuk a tevékenységüket. Valószínűleg nem loptak el semmilyen videót és adatokat.
  • Ha ilyen levél érkezik, érdemes megváltoztatni a jelszavakat az online szolgáltatásoknál, amiket használ a felhasználó.
  • A legjobb védekezés a megelőzés. Erős jelszavakat kell használni, illetve bekapcsolni a kétfaktoros azonosítást, valamint az eltérő szolgáltatásokhoz, eltérő jelszavakat kell használni.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!