1 éve

Vakcina kisokos terheseknek: ezeket kell magukkal vinniük a kismamáknak az oltásra

Megkezdődött a szoptatós anyukák és kismamák soron kívüli oltása. A Ripost most összegyűjtötte, hogyan lehet jelentkezni, és mit kell vinni az oltáshoz. Íme a vakcina kisokos terheseknek.

Megkezdődött a szoptatós anyukák és a kismamák oltása Magyarországon, melynek kapcsán elkészült a Ripost összeállítása: Vakcina kisokos terheseknek.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora korábban már elmondta: a kismamák fokozott veszélynek vannak kitéve a járványban, a megbetegedéseik egy része súlyos, és idő előtt császármetszéssel kell világra segíteni a babákat.

Szilviának szerencséje volt: 70 napig küzdöttek érte az orvosok, de végül hazamehetett újszülött babájához, akit császárral hoztak a világra (Fotó: Semmelweis Egyetem)

„Egy tüdőgyulladásban szenvedő édesanya egyszerre kell táplálja a saját szervezetét és biztosítania az oxigénben, táplálékban gazdag vért a babája számára. Mindketten akkor járnak jól, ha az életképes korú csecsemő világra jön” – mondta el a szakember, majd leszögezte: minél hamarabb konszenzusra van szükség az oltásukkal kapcsolatosan – végül ez pár napja meg is született.

Hogyan kaphatják meg az oltást a kismamák és szoptató anyák?

A legfontosabb, hogy először regisztrálniuk kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt követően vagy a háziorvost vagy a nőgyógyászt kell megkeresni, és konzultálni vele. A háziorvos arról fog dönteni, hogy ő maga vállalja a kismama, szoptatós anyuka oltását, vagy oltópontra küldi. A nőgyógyásszal pedig az egészségügyi kockázatokról kell beszélni. Oltóponton egyébként csak a háziorvos vagy a nőgyógyász ajánlásával lehet jelentkezni.

Milyen dokumentumokat kell magukkal vinniük?

 • a vakcinainfo.gov.hu oldalon található beleegyezési nyilatkozatot.
 • a várandós anyukáknak a terhesgondozási kiskönyvét
 • egy ajánlást a háziorvostól vagy a nőgyógyásztól
 • a szoptatós anyukáknak az egy évnél nem régebbi, szülésről szóló zárójelentést
 • ha pedig még egy év elteltével is szoptatnak, akkor erről egy igazolást kell kérniük a védőnőtől
 • Az első oltási hétvégén már óriási volt az érdeklődés

  A Semmelweis Egyetem extra oltópontokat hozott létre a kismamák számára az első hétvégén, amikor már lehetett őket oltani. Csakhogy az előzetesen regisztrált 100 nő helyett mintegy 1000-en jelentek meg végül a klinikán, és bár nem küldtek el senkit, a klinika felhívta a figyelmet, hogy a továbbiakban csak azokat oltják be, akik a megfelelő iratokkal rendelkeznek és időpontjuk van.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!