1 éve

Itt a válasz, hogy terjeszthetik-e a koronavírust a beoltottak

Terjeszthetik-e a beoltottak a koronavírust? Erre a régóta megválaszolatlan kérdésre adták most meg a választ az izraeli kutatók.

Terjeszthetik-e a beoltottak a koronavírust? Erre a régóta megválaszolatlan kérdésre adták most meg a választ az izraeli kutatók.

Kiderült ugyanis, hogy az eredményeik szerint azokkal szemben, akik megkapták a Pfizer első vakcináját, nemcsak hatástalan volt a vírus, de sokkal kevésbé terjesztették azt, mint azok, akiket még nem oltottak be.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) megkapja a koronavírus elleni védõoltást az izraeli Ramat Gan egyik kórházában
MTI/Reuters pool/AP/Amir Cohen

Az izraeli orvosok úgy jutottak el ehhez az eredményhez, hogy megvizsgálták, amennyiben a beoltottak szervezete újra találkozik a koronavírussal, az az oltás mellett mekkora vírusterhelést jelent, azaz az oltás mellett mekkora mennyiségű vírus kerül a szervezetükbe. Ezeket az adatokat pedig összehasonlították azokéval, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Ezekből derült ki, hogy a vírus mennyisége gyakorlatilag a negyede volt azokban, akik már legalább az első oltást megkapták, mint azokban, akik egyet sem – derült ki a British Medical Journal és a YALE közös szaklapjából, a MedRXiv-ből.

Izrael világszerte vezet a lakosság beoltásában: december 20-án indult náluk a koronavírus elleni oltási kampány, és mára (2021.02.12.) a lakosság mintegy 68,02%-át oltották eddig be, ebből mintegy 26,5% kapta meg mindkét oltást, 41,6% pedig még csak az elsőt.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinát.

A nagyfokú átoltottságnak köszönhetően az országban egyébként fokozatos csökkenés figyelhető meg a napi megbetegedések számában: míg január közepén még mintegy 8000 főt regisztráltak, addig ez a szám mára (2021.02.12.) 5000 fő körül van. Bár messzemenő következtetést ebből még nem lehet levonni, mivel volt olyan nap a fenti, eltelt időszak alatt, amikor újra megugrottak a betegszámok, mégis úgy tűnik, hogy a vakcinák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!