1 éve

Nincs menekvés? Elrejtőzhet a koronavírus a gyógyultak szervezetében!

Egyre több jel utal arra, hogy elrejtőzhet a koronavírus azok szervezetében is, akik átestek rajta és meggyógyultak. Azt, hogy ez nem légből kapott teória, Tóth Sándor virológus magyarázata támasztja alá.

Tóth Sándor virológus szerint elég nagy esély van rá, hogy a koronavírus elrejtőzhet azok szervezetében, akik egyszer már megfertőződtek vele.

A téma annak kapcsán merült fel, hogy egyre többen számolnak be „újrafertőződésről”, azaz arról, hogy néhány hónappal azután, hogy elkapták a vírust, és kigyógyultak belőle, ismét jelentkeztek náluk a koronavírus tünetei. Sokan úgy gondolják, hogy nem alakult ki náluk megfelelő védettség, és újra elkapták a vírust, ám nem biztos, hogy ez így van.

Sokaknál még mindig súlyos tüneteket okoz a koronavírus, ami akár gyógyulás után is elrejtőzhet a szervezetben, Képünk illusztráció (MTI/Balogh Zoltán)

„Előfordulhat ilyen esetekben az is, hogy a koronavírus rejtőzködik a szervezetben. Ugyanis, amikor sok vírust érzékel az immunrendszerünk, akkor beindul, ám amikor a vírusok száma elkezd fogyni a szervezetünkben, akkor csökken az immunválasz is, és nem teljesen távolítja el őket. Több vírus képes megmenekülni így. Majd amikor az immunrendszerünk valamitől meggyengül, ezek a rejtőzködő vírusok képesek újra fellobbantani a fertőzést” – mondta el a Ripost-nak a virológus.

Tóth Sándor azt is kiemelte: ezek a vírusok olyan helyen „rejtőznek el”, ahol az immunrendszer nem éri el őket, például az agyban és az idegrendszerben.

„Tulajdonképpen innen rajzanak elő. Ha ez megtörténik, akkor pedig képesek újra tüneteket okozni” – magyarázta a szakember.

Ez pedig eggyel több ok arra, hogy a védettséget véletlenül se úgy akarjuk megszerezni, hogy elkapjuk a betegséget, hanem védőoltással, hiszen azzal ez a lehetőség is elkerülhető.

Több vírus is képes rejtőzködni

Tóth Sándor virológus elárulja: nem a koronavírus lenne az egyetlen, ami képes a rejtőzködésre, ez ugyanis több vírusra is jellemző. Kanyaró vírus: a 25-35 éves korosztályban képes később is súlyos betegséget okozni, akár teljes elbutulást is. A kór lefolyása 1,5-2 év. Tóth Sándor itt kiemelte: a koronavírusok is képesek hasonlóra, ezt már korábban bebizonyították. Bárányhimlő: a későbbiekben övsömört okozhat. Eppstein-Barr vírus (mononukleózis): később képes „B” sejtes limfómát, azaz nyirokrákot okozni Ajakherpesz vírus: bármikor újra előjöhet Hepatitis B és C vírus: bármikor előtörhet, és ugyanolyan tüneteket okoz, mint korábban Cytomegalovírus: főként a várandósokat veszélyezteti, a magzat fejlődésében olyan rendellenességet képes okozni, ami okán abortuszt javasolhatnak az orvosok.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!