2010 óta nyolcszor annyi pedofilt ítéltek el, mint korábban

POLITIK
Létrehozva: 2021.01.02.

Pozitív változások sorát hozza 2021 – így változik az életünk

Új év, új lehetőségek – számos kedvező változást hoz 2021, melynek a családok, a nyugdíjasok, a vállalkozások és a vásárlók egyaránt örülhetnek. A legfontosabb módosításokat szedte csokorba a Ripost.

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonának felújítási költségeibe legfeljebb 50 százalékkal, maximum 3 millió forintig beszáll az állam. Az igénylésnek nem feltétele, hogy a család éljen a CSOK lehetőségével.

A családtámogatási rendszer több új eleme is elindul

Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken (a kedvezmény 2026 végéig érvényes.) Az 5%-os lakásáfa azokra a 150 nm alatti lakásokra és 300 nm alatti családi házakra érvényes, amelyekre 2022 végéig megtörténik az építési engedély megszerzése vagy az építés egyszerű bejelentése. (A CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanok illetékmentesek lesznek és áfa-kötelezettségük 0 százalék lesz – az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni.)

Január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalmát ötmillió forintig visszatérítik.

Megújult a falusi CSOK településlistája

Újévtől módosul azoknak a településeknek a listája, ahol a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybe vehető. A 2679 település a Magyar Közlöny december 28-ai (magyarkozlony.hu) számában olvasható.

A lakáscélra fordítható, akár 10 milliós, vissza nem térítendő állami támogatás meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető. Az 5000 lakosnál kisebb kistelepülésekre, tanyákra kiterjedő falusi csok az 1 gyermekes családoknál 600 ezer, a 2 gyermekeseknél 2 millió 600 ezer, a 3 gyermekes családoknál 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, melynek fele új és a használt lakás vásárlásra, a többi bővítésre és korszerűsítésre fordítható.

A nagyszülők is igényelhetik a CSOK-ot

Novák Katalin bejelentette: 2020-tól a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Példaként említette: ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette. Bár a CSOK-kal vásárolt ingatlant 10 évig nem lehet eladni vagy elajándékozni, ám a jövőben a szülők átírathatják azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.

Nő a nyugdíj

2021. január 1-től 3 százalékkal kell emelni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény érintett juttatásait. Így többek között ennyivel emelkedik az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság is. 2021-ben indul a 13. havi nyugdíj visszaépítése, egy heti plusz nyugdíjat kapnak az érintettek 2021 februárjában a 3%-kal megemelt alapnyugdíjon felül.

Mindenhol fizethetünk bankkártyával

Január elsejétől bárhol fizethetünk kártyával: az online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak ugyanis biztosítania kell a vásárlóknak az elektronikus fizetés lehetőségét.

Mindez sokak számára jó hír: az OTP bank felmérése szerint a bankkártya-tulajdonosok több mint felének korábban azért hiúsult meg a vásárlása, mert nem fizethetett bankkártyával.

Javulnak a garancia szabályai

A 10 000 és 100 000 forint közötti árú termékre egy, a 100 001 és 250 000 forint közötti árú termék esetén két, míg 250 001 forintnál drágább termékre 3 év garancia jár. A jótállási idő az üzembe helyezés napjával kezdődik. A papír alapú garancia mellett dönthet úgy a bolt, hogy azt csak e-mailben vagy letölthető dokumentumként biztosítsa a vásárlóinak. Ha egy cikk nem javítható, a vállalkozó köteles 8 napon belül kicserélni. Ha a termék 30 napon belül nem javítható, vagy negyedszer is elromlik, akkor 8 napon belül újra kell cserélni vagy visszafizetni a vételárat.

Felezi a kormány a kisvállalkozások iparűzési adóját

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány felezi a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját, így segítve a járvány miatt bajba került, 4 milliárd forint alatti mérlegösszegű cégeket. Az igénylőnek február 25-ig nyilatkoznia kell a székhelye szerinti adóhatóságnál arról, hogy kis- vagy középvállalkozásnak, nehéz helyzetű vállalkozásnak számít-e, illetve, hogy a külön kormányrendelet szerinti támogatásra jogosult-e.

Bővül az online intézhető ügyek köre a NAV-nál

Jövő év elejétől számos bevallás online teljesíthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az Online Nyomtatványk-es éitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén, melyhez csak ügyfélkapu-regisztrációra van szükség.

Így például a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések, a nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY), a kiva-bevallás (21KIVA), és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallás (21TFEJLH) is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan a gyógymód a legsúlyosabb rákbetegségekre

origo.hu

Drámai hírek érkeztek Bruce Willis állapotáról

borsonline.hu

"Már nem veszi el tőlünk senki, kisfiam" - szörnyű csapás érte Curtiséket, kisgyermekét vigasztalja

mandiner.hu

Orbán Kálmán Olgának: 2010-ben 81-en voltak börtönben pedofília miatt, 2024-ben 683-an, miről beszélnek?

ripost.hu

Gyászol Koltai Róbert: „Még fel sem tudtam fogni”

vg.hu

Még nem is NATO-tag Svédország, de a szövetség zászlaja már vihart kavar a parlamentben

origo.hu

Váratlanul szakított a TV2 álompárja

mindmegette.hu

Olyasmi tűnt fel a magyar Lidlben, ami a vásárlókat is meglepte - Fotó

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

ripost.hu

Végre kiderült, hány tojás kell a tökéletes piskótához

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel már márciustól ránk akarja sózni a migránsok tízezreit

INSIDER

Karácsony próbálja mismásolni botrányait, de a "levágásra ítélt pulykákat" nehéz lesz átvernie

INSIDER

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka,, itt követheted élőben

INSIDER

Vízágyúval oszlatják a rendőrök a tüntető gazdákat Brüsszelben! - videó

INSIDER

A vásárlók is meglepődtek azon, ami feltűnt a magyarországi Lidl-ben - fotó

INSIDER

Két számjegyű változás jön a benzinkutakon

INSIDER

Megállíthatatlanul közelít felénk, ezt jósolják a meteorológusok

INSIDER

„Míg odaértem a hűtőig 7-szer elestem” – súlyos agyvérzésből épült fel Vilmos, aki ma másokon segít