Létrehozva: 2021.01.18.

Müller Cecília a kínai vakcináról: Ez a módszer egy régi és jól bevált technológia, nem kell tőle tartani

Január 18-án is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Kiss Róbert alezredes a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb rendőri intézkedésekről számolt be. Maszkviselés hiánya miatt 496 ember ellen intézkedtek a hatóságok. 1443 ember szegte meg a kijárási tilalomra és a közterületi tartózkodás szabályait.

Müller Cecília közölte: 875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 68 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 230 441 fő, az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent.

Fotó: M1 – YouTube

Egyre kevesebb a fertőzöttek száma, egyre több a gyógyult. A jelenlegi javuló járványügyi adatok még nem jelentik a járvány legyőzését. Több környező országban is emelkednek a járványszámok. Kérte, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra, mert az a leghatékonyabb fegyver a koronavírus ellen.

Emlékeztetett, hogy a vírus nem egy egyszerű légúti fertőzés. Kiemelte, az elhunytaknál gyakran említett krónikus alapbetegségek Magyarországon népbetegségek, sokakat érintenek, a vírusfertőzés így sokaknál járhat súlyos következménnyel.

A hétvégén folytatódott az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonokban lakók és dolgozók oltása. Kedden az összes vakcinát beadják abból, ami az országba érkezett, de még aznap újabb Pfizer-Biontech vakcinaszállítmány érkezik, ami további 35 685 ember beoltását teszi majd lehetővé. A jelenlegei vakcinák hatásosak az új mutáns vírussal szemben.

This illustration picture taken on November 23, 2020 shows a bottle reading „Vaccine Covid-19” and a syringe next to the Pfizer and Biontech logo. – The European Commission has signed five contracts to pre-order vaccines, among which with the U.S.-German company Pfizer-BioNTech (up to 300 million doses). (Photo by JOEL SAGET / AFP) Fotó: Joel Saget / afp

Müller Cecília: fontos, hogy az EU-s forrásokon kívül más vakcinákkal is oltsunk! Kitért a kínai vakcinákra is, ami egy fertőzésképtelen vírust tartalmazó szer. Ez a módszer egy régi és jól bevált technológia, nem kell tőle tartani.

A Mediaworks kérdésére megválaszolta az Operatív törzs, hogy azok számára is kötelező a higiénés szabályok betartása, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

- Az oltó orvos dönt az olthatóságról, a vérhígító sem zárja ki az oltás lehetőségét.

- A brit variáns egyelőre nem sokszorozza meg a fertőzések számát Magyarországon. Jelenleg négy embernél fedték fel az angol variánst.

- Ha valaki megfertőződik az első oltás után akkor semmilyen védőoltást nem kaphat. Ha meggyógyult, akkor megkaphatja a második adagot, harmadikra nincs szükség.

875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 352 703 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 68 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 230 441 fő, az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig mindössze közel 130 ezer emberre való oltóanyag érkezett az országba, a rendelkezésre álló vakcinák nagy részét már beoltották, eddig 123 188 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozó és eddig tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.

Összesen mindössze 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már beoltották. A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást. Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. A magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a Kínával és Oroszországgal való tárgyalásokra. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a napokban a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, és megállapították, hogy a kínai vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinofarm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

mandiner.hu

Lázár János Magyar Péter hangfelvételéről: „Az ígéret egy atombomba volt, egy vízipisztoly lett belőle”

ripost.hu

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

mandiner.hu

„Miért akarnánk, hogy egy ilyen játékos a padon üljön?” - a Liverpool szurkolói elmondták, mit gondolnak Szoboszlai Dominikról (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Rák megkönnyebbül, a Vízöntő elszánt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra