1 éve

Magyar kalapácsgyógyszer üti ki a Covid-fertőzést

Megelőzésként közel féléves védettséget, fertőzés esetén pedig enyhe vagy középsúlyos fázisban nyújthat hatékony védelmet egy ígéretes magyar gyógyszer. A klinikai tesztek még idén elkezdődhetnek.

Mindössze két hatóanyag alkotja azt a magyar gyógyszert, amely hatékony védelmet nyújthat a koronavírus-fertőzés ellen, illetve akár még a középsúlyos betegeknél is gyógyulást hozhat. Az infúziós gyógyszeren az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Richter Gedeon gyógyszergyártó és az ImmunoGenes biotechnológiai cég dolgozik. A kutatók már sikeres sejt- és állatkísérletekkel büszkélkedhetnek, a következő időszakban többek közt a hatóanyag dózisát állítják be, illetve toxikoló­giai vizsgálatokat végeznek, hogy még 2021-ben megkezdődhessenek a klinikai tesztek.

Képünk illusztráció

Fehérje a kalapács feje, antitest a nyele

A koronavírus úgy működik, hogy tüskefehérjéivel a szervezet ACE2-receptoraihoz kapcsolódva bejut a sejtekbe, ahol sokszorozza magát és megbetegíti az embert. Hogy védhet ez ellen a magyar készítmény? „Úgy kell elképzelni, mint egy kalapácsot. A kalapács feje egy molekuláris csapda, a nyele pedig egy antitest meghatározó szakasza” – fogalmazott dr. Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja a Demokratának.

Dr. Kacskovics Imre

A mesterségesen előállított víruscsapda lényege, hogy rengeteg ACE2-t juttat a szervezetbe, a vírus pedig az emberi sejtek helyett ezekhez kapcsolódik. A másik hatóanyag, az antitest lényege pedig, hogy megakadályozza a szer gyors kiürülését a szervezetből.

A készítmény, mely a bejuttatást követően 12 órával már hat, megelőzésnél 168 napos védettséget biztosíthat az egészséges szervezet számára. Ugyanakkor az enyhe vagy középsúlyos betegeknél pedig a szervezetükben képződő koronavírusokat hosszú ideig blokkolhatja a gyógyszer.

450 molekulát teszteltek

A magyar gyógyszer kifejlesztésének munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek, 2020 márciusában jött létre a konzorcium, melyet 300 millió forinttal támogatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A gyógyszerhez szükséges molekulát a Richter Gedeon biotechnológiai üzletágának sikerült előállítania, a közel egy­grammos hatóanyagot pedig a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában vizsgálták. A szakemberek megállapították, hogy a mintegy 450 hatóanyag közül ez a molekula gátolja a leghatékonyabban a koronavírus-fertőzést.

Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Minden mutáció ellen véd

Miközben újabb és újabb koronavírus-mutációkról érkeznek hírek, melyek közül a brit például a vuhaninál jóval agresszívabban terjed, a szakemberek szerint az új magyar gyógyszer minden kórokozó vírusmutáns ellen véd. Ha ugyanis a vírus úgy mutálódik, hogy nem képes a hatóanyaghoz erősen kapcsolódni, akkor a sejtek felszínén lévő ACE2-receptorhoz sem kötődik majd, így ártalmatlanná válik.

Óriási előnyt hozhat a magyar gyógyszer

Bár a világban számos kutatás zajlik a koronavírus területén, nemcsak védőoltásokat, de gyógyszereket is fejlesztenek, ugyanakkor a verseny közepette komoly előnyt jelenthet hazánknak egy magyar gyógyszer. Annak ugyanis – a sikeres klinikai tesztek és engedélyeztetés után – a hatóanyagait és magát a készítményt is Magyarországon gyártják majd, így azzal elsősorban a magyar betegeken, embereken lehet segíteni, s hazánk még kevésbé válik kiszolgáltatottá a külföldi gyártókkal, fejlesztőkkel szemben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij egyre idegesebb, le akarja fejezni az ukrán hadsereget

origo.hu

Ijesztő részletek a debreceni szexuális támadásról

borsonline.hu

Kiderült, mi történt a színpadon, mielőtt Majka lemondta a fehérgyarmati koncertet

vg.hu

Újabb fordulat a zaporizzsjai erőmű ügyében: holnap már dolgozni sem kell menni

ripost.hu

Augusztus 20: a hétvégi időjárással foglalkozó munkacsoport alakult

magyarnemzet.hu

Nem az éhező országokba szállítják az ukrán gabonát

mandiner.hu

Holtan találtak Washingtonban egy Putyin-kritikus orosz milliárdost

travelo.hu

Ezek lesznek a legjobb augusztus 20-i programok Budapesten

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Rákóczi Feri

ripost.hu

Hipp-hopp megoldották a félmilliárd éves, ánusz nélküli őslény rejtélyét

ripost.hu

Egy férfi azt állítja elrabolták az idegenek, majd levideózta őket

life.hu

Hüvelyfolyás gyulladás nélkül: erről ismerheted fel a bakteriális vaginózist

További cikkek

INSIDER

Húsz helyszínen több száz program vár mától három napon át

INSIDER

Ilyen eszközöket fognak használni a határvadászok!

INSIDER

9+1 tipp covid tünetek ellen - Népi gyógymódokat ajánl a magyar orvos

INSIDER

10 praktikus tipp: így spórolhatsz az árammal

INSIDER

A többség elégedett Novák Katalin államfővel

INSIDER

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

INSIDER

Ilyen a felső tízezer egyik kedvenc tűzijátéknéző luxuslakása

INSIDER

Így született meg az idei Magyarország tortája - és az is kiderült, mitől huncut